Analize și opinii Extern

Declaraţia care sperie o lume întreagă. Ce spune guvernatorul Bancii Angliei despre criza financiară globală

În timpul unei audieri într-o comisie a Parlamentului britanic, guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a făcut un anunţ îngrijorător: criza financiară globală care a început în 2007 nu a ajuns nici măcar la jumatate, relatează Bloomberg.

“Dacă aţi fi întrebat pe oricine din cadrul băncii, nu cred că cineva ar fi crezut că ne-am fi aflat în toiul crizei după cinci ani. Cred că nu am ajuns nici măcar la jumătate. Suntem într-o criză adâncă, cu provocări enorme pentru a pune pe o traiectorie corectă sistemul bancar precum şi cu provocări apărute din alte regiuni ale lumii”, a spus King, care urmează să se retragă din postul de guvernator în circa un an.

“În ultimele luni am fost îngrijorat de înrăutăţirea din Asia şi alte pieţe emergente. De asemenea, colegii din Statele Unite sunt mai îngrijoraţi decât la începutul anului referitor la ce se întâmplă în economia americană. Nu este o poziţie confortabilă”, explicat guvernatorul Băncii Angliei.

Mervyn King a votat la reuniunea de politică monetară din iunie în favoarea unei extinderi a programului de achiziţii de obligaţiuni, cu 50 de miliarde de lire sterline la 375 miliarde de lire sterline, însă măsura a fost respinsă.

“Sunt foarte uimit de cât de mult s-a schimbat situaţia” de la publicarea prognozelor băncii pe 16 mai, a spus King. “Sunt pesimist şi sunt îngrijorat în mod special deoarece de doi ani vedem cum situaţia din zona euro se înrăutăţeşte, iar problemele sunt amânate”, a declarat bancherul britanic.

sursa: jurnalul.ro