Analize și opinii

De ce PSD și Ciolacu nu propun un candidat de premier?

Întrebarea aceasta a apărut imediat după căderea Guvernului Cîțu prin moțiunea de cenzură lansată de PSD. Logica spune, într-adevăr, că, atunci cînd Opoziția reușește să treacă o moțiune de cenzură înseamnă că a reușit să adune o majoritate ostilă guvernului și, pe cale de consecință, această majoritate ar putea să se constituie într-o alianță de guvernare.

Cu toate acestea, imediat după căderea Guvernului Cîțu, apele noii majorități s-au separat: USRPLUS vrea să revină la guvernare alături de PNL fără Cîțu, iar PSD și AUR nu fac nici o propunere de premier și vor să susțină un guvern tehnocrat pînă la alegerile anticipate.

Dar, dacă AUR, care a crescut în sondaje, ar avea mici șanse să dea viitorul premier, nu același lucru se întîmplă cu cei din PSD care, în tot acest timp de la ultimul scrutin, a clamat faptul că a cîștigat alegerile, dar Klaus Iohannis n-a vrut să le dea lor șansa de a forma guvernul!

Atunci, de ce nu profită acum PSD de șansa oferită de căderea Guvernului Cîțu, încercînd să obțină de la Iohannis ceea ce nu au obținut după ultimele alegeri? Iată întrebarea pe care au pus-o mulți analiști în aceste zile.

Cîteva răspunsuri rezonabile, totuși, există, chiar dacă ele n-au legătură cu ideea de responsabilitate sau de interes general, ci sînt, mai degrabă, strategii strict în favoarea partidului, ignorînd cu totul situația extrem de dificilă a oamenilor în acest conglomerat de crize pe care-l parcurgem.

În primul rînd, cred că PSD se teme ca o eventuală propunere de premier să fie acceptată de Iohannis și să se trezească apoi că sînt obligați să formeze un guvern. Dacă n-ar reuși, s-ar face de rîs și ar pune capăt acuzației lansată împotriva lui Iohannis, acesta putînd oricînd să argumenteze cu acest insucces de ce nu le-a dat lor în 2020 prima șansă de a forma guvernul.

Dacă ar reuși, acest guvern nu s-ar putea forma decît într-o alianță cu AUR, UDMR și minorități sau cu PNL. Dar, cu AUR nu vor cei din PSD, iar UDMR vrea să rămînă alături de PNL.

În privința unui guvern PSD-PNL, adică refacerea USL, aceasta ar fi o soluție responsabilă pentru cele două mari partide, numai că acuzațiile PNL la adresa PSD și decizia liberalilor de a nu colabora cu social-democrații sînt piedici imposibil de depășit. În plus, o asemenea alianță pentru următorii trei ani ar stinge toate acuzațiile la adresa Guvernelor PNL, ceea ce ar anula avantajul PSD din sondajele actuale.

În al doilea rînd, ceea ce pare să conteze pentru PSD este tocmai scorul din ultimele sondaje, în care partidul a ajuns la aproape 40% încredere, așa încît, dacă se va păstra trandul, au toate șansele ca în 2024 să fie singuri la guvernare, deci să fie singurii abonați la „cașcaval”!

Peste toate aceste calcule, trebuie luat în seamă interesul lui Marcel Ciolacu. El se lăudă acum că a cîștigat alegerile din 2020, iar o victorie clară în 2024 l-ar legitima definitiv ca lider de succes al PSD și, desigur, i-ar deschide calea spre funcția de prim-ministru și chiar aceea de președinte al României! Oricît de modest ar părea, Marcel Ciolacu n-are cum să scape de excitarea provocată de o asemenea perspectivă.

Calcule, calcule, calcule. Toate numai din interese de partid sau în favoarea unor lideri de partide. Din păcate, noi, populația, poporul, electoratul nu sîntem incluși în aceste calcule, chiar dacă toate partidele sînt cu ochii pe voturile noastre de peste trei ani.

Așa că nu avem încotro și trebuie să așteptăm ce decizie va lua Klaus Iohannis în aceste zile, după ce, în acest weekend, s-a consultat la Sibiu cu nevasta lui. Carmen Iohannis pare să fie acum singura persoană care știe ce-i trece prin cap președintelui nostru!

Are poporul nostru cîteva vorbe mari care se potrivesc cu situația de acum: „ce-o fi, o fi!” sau „vom trăi și vom vedea!” Cam pesimiste, dar se înscriu în logica „Mioriței” noastre.

Autor: Ion Spânu

Sursa: cotidianul.ro