Analize și opinii

David Angelo: OCCIDENTUL NE-A DAT CEA MAI MARE LEAPȘĂ

Puțini dintre voi au fost mai anticomuniști decât mine. Puțini și-au dorit mai mult Occidentul. Am mai spus-o, de la 6 ani ascultam posturile occidentale. Bunicul meu, fost legionar, aștepta americanii. Era prin 1970. Cumpărase un aparat de radio Gloria – era the best – să asculte Europa Liberă, Vocea Americii, BBC, Deutsche Welle, Radio Monte Carlo… Dar nu știa să-l manevreze.
Îi adoram pe Noel Bernard, Emil Georgescu, Monica Lovinescu, Nestor Rateș, Mircea Crișan etc. În plus, ascultam Top Twenty sau Top Ten cu Andrei Voiculescu, DJ… Ce vremuri…! Mă simțeam occidental. Bunicul era abonat la ziar, dar citea greu. S-a abonat să-i citesc eu ziarul. Pagina a 4-a, aia cu știri externe. Altceva n-aveai ce citi. Voia să știe ce se mai întâmplă pe glob. Ce mai e prin Orientul Mijlociu.
Așa că, de la ora 17.00, după ce îmi făcusem temele și o partidă de fotbal cu băieții, treceam la aparat. Știam programele, frecvențele. Trebuia să stau acolo că apăreau bruiaje, trebuia să manevrez fin butoanele. Astfel am îndrăgit politica. Am înțeles eu că trăim într-un Gulag, pe când Occidentul era Raiul pe pământ. Și așa era la vremea aia. Pentru mine, undele scurte erau evadarea din Gulag.
Pe 16 dec. 1989, eram în căminele din Regie. Când au început la Timișoara protestele, le-am spus multora, știind eu de la Europa Liberă ce se întâmplase în celelalte țări din Gulag, gata!, Ceaușescu pică! Râdeau. Am ieșit în 21, am fost la Baricadă. Apoi la TVR. Am fost la CC când a decolat Ceaușescu…
Acum privesc în urmă la ce leapșă ne-a tras Occidentul. Privesc la comunismul de rit nou, neomarxismul, pe care-l aduce el peste noi. Ce naivi am fost. Toată economia a fost făcută praf, ce-a mai rămas bun a fost „privatizat” de către Occident. Și toate țările fost comuniste au devenit piețe de desfacere. Hoooo…, poate spune cineva. Poți compara nivelul de trai de acum față de cel din 90?
Hooooo…! Stai puțin! Comparația este inadecvată. China comunistă de azi are același nivel economic ca și cel din 90? Progresul e global. Are cauze tehnologico-științifice. Eu nu contest progresul economic, dar întreb: dacă Occidentul ar fi fost corect, moral, ar fi AJUTAT tranziția de la economia etatistă a țărilor comuniste la o economie de piață reală, dezinteresat, integrând economiile respective, fără să le distrugă infrastructurile, să ,,privatizeze” ce au avut mai bun, pe nimic, doar ajutând la modernizarea lor, unde eram astăzi?
Or ce constatăm? Că Occidentul democrat, moral, s-a folosit de căderea Cortinei de Fier pentru a transforma țările est-europene în piețe de desfacere și mână de lucru ieftină. Plus acapararea resurselor naturale și a serviciilor de bază. Adică, vă scăpăm de economia de stat și vă aducem economia corporațiilor noastre.
Dacă UE ar fi fost o structură bine intenționată, care ar fi urmărit cu adevărat ajutorarea țărilor ex-comuniste să se ridice, prin consultanță, de exemplu, să-și valorifice resursele proprii, unde eram astăzi? Și unde era UE? Sufla China în fața ei? Or așa, la ce am asistat? La o jefuire a resurselor naturale și umane – creierele și mâna de lucru ieftină și calificată – a țărilor din Est. Politica UE, de convergență, de reducere a decalajelor? Praf în ochii proștilor.
Reiau, nu poți prosti popoarele est-europene – sau le poți prosti, dacă sunt dobitoace – cu narațiunea că uite unde erați și uite unde ați ajuns! Datorită nouă. Fiindcă am investit noi la voi! Ce mă? După ce ați luat tot? De ce ați investit? Ce salariu/oră dați voi în Occident muncitorilor voștri la aceleași performanțe și indici de calitate? De trei ori mai mari? Și ați făcut un bine? Cui? Vouă?
Păi băi, nenorociților, acum veniți, prin ideologiile voastre, și ne aduceți pe noi la un nivel de democrație mult mai jos decât eram? Cenzurați opinii, ați pus monopol prin media pe informații, propagați ideologii de care noi am crezut că am scăpat? Ne băgați pe gât să acceptăm toate demențele voastre? Care e diferența față de Gulag? Niciuna. Ne-ați adus într-o cocină în care Soros, Schwab, Gates, Faucci, Rotschild și alți de-me-ți vor să modeleze ei lumea cum vor?
Unde mai este ONU? Unde mai sunt agențiile sale specializate? Unde mai este UE? Ce mai este ea în afara Ursulei, pupilul Davos? Parlamentul European e o caricatură. N-are niciun cuvânt de spus. Nici măcar Consiliul European, care reunește șefii de stat și de guverne. Ce hotărăște infractoarea aia e bătut în cuie. Iohannis pleacă vi-tă și vine b-ou. Și ca el alții.
Deci, unde mai e Occidentul ăla democrat, visat, pe care-l imaginam când ascultam Europa Liberă? Unde mai e America aia democrată? Sunt spațiul neomarxismului, multiculturalismului, ideologiilor de gen, BLM, Antifa și al altor malformații ideologico-culturale? Nu vă e rușine? Chiar credeți că (sic) cultura, valorile iudeo-creștine și-au spus ultimul cuvânt? Le-ați anulat voi, antihriștilor? Înseamnă că ați anulat Occidentul. Ceea ce nu cred.
N-au murit degeaba zecile de milioane de anti-comuniști ca să aduceți voi neocomunismul peste noi. Dacă-l vreți la voi, îl vor Schwab, Soros, luați-l! Țineți-l acolo! Criminalilor! Ați ținut-o din războaie în războaie, în numele democrației. Ați maculat frumoasa idee de OCCIDENT. Noi am aderat la OCCIDENT exact când l-ați distrus voi! V-ați distrus FUNDAMENTELE. Și luptăm noi acum pentru ele. Ironia istoriei.
Așa că, terminați cu asta, că dacă nu era UE noi eram în kkt. E valabil și reversul, dacă nu eram noi, giganții economici ai Estului, companiile UE erau pitici. Vezi OMV, o societate pigmeu care a înghițit un colos, precum PETROM, și a devenit un gigant REGIONAL. Vezi Erste Bank, care prin preluarea BCR a ajuns un colos. Idioților le spui asta?

Autor: David Angelo