Analize și opinii

Danemarca, țara pe care mulți o cred cea mai civilizată din lume, devine țara analfabeților: tot mai mulți copii nu știu să citească, din cauza digitalizării!

Toată lumea consideră că țările scandinave, au ajuns la un nivel de civilizație care nu mai este atins în nicio altă parte a lumii. Iată, totuși, că una dintre țările din regiune, Danemarca, are probleme la care nimeni nu s-ar fi așteptat și care simbolizează tocami opusul civilizației.



Din ce în ce mai mulți copii danezi sunt analfabeți. La o primă vedere afirmația pare neverosimilă, în condițiile în care Danemarca este, pentru majoritatea oamenilor,  nu doar una dintre cele mai civilizate societăți din lume, dar și o țară extrem de avansată tehnologic. Ei bine, tocmai tehnologia este explicația pentru fenomenul îngrijorător observat în rândul copiilor.

Practic, ce se întâmplă în Danemarca se va putea întâmpla oriunde în lume, inclusiv în România, în contextul exploziei tehnologiei.

Pentru micuții de clasa a patra lucrurile sunt clare: dacă în 2011 peste 63% considerau ca cititul este ușor, astăzi numărul lor a scăzut la 59%, conform TVR.

O diferență de doar 4 puncte procentuale dar care este semnificativă la nivelul întregii societăți.

Digitalizarea este mai simplă și mai ieftină. Așa s-a ajuns că multe școli daneze să aibă o bibliotecă digitală generoasă, dar le lipsesc multe cărți tipărite.

Cercetătorii danezi încurajează profesorii și părinții să-i îndrume pe cei mici și către cărțile tipărite.

Calculatorul sau tableta, distrag atenția, scad capacitatea de concentrare și de asimilare a informațiilor.

Autor: Florin Gherguț

vSursa: Capital.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă ca relațiile interumane. În lume va exista o generație de idioți.” — Albert Einstein