Analize și opinii

Dan Stoica: “Restul sunt speculații”

Ieri am auzit un contraamiral român bătând câmpii cu grație despre dificultățile economice ale Rusiei. Sunt convins că dacă îl pui să tragă cu pușca cade pe spate de la recul, atât de competent a perorat.
Știu că pe români îi doare ce se întâmplă în Republica Moldova dar când în loc să ni se ceară ajutorul cei de acolo cred că se descurcă de capul lor (la ordinele unora care nici nu știu unde-i Moldova pe hartă) atunci treaba lor.
Îmi place cum se bat câmpii cu grație nu numai la posturile de probagandă românești dar și din alte țări vestice legate la cap. Situația e mult mai simplă:
Ukrii nu mai au muniții. În Transnistria există cele mai mari depozite de muniții exact pe tipul de armament pe care îl au ei. Vestul nu are ce să le mai dea.
Vrei calule ovăz?
Numai că aici intervine un zugzwang diplomatic major: Rusia și Moldova au un tratat de pace după 1991 (sau armistițiu) în care se specifică clar că trebuie să stea în pace una față de altă (țările, ca să fie clar acordul gramatical, nu numai politic) Dacă Kiyv-ul intră de capul lui în Transnistria face legal ce a făcut Rusia în Donbas: invadează teritoriul unei țări independente.
Dacă Moldova le dă voie, atunci se încalcă un tratat de non-agresiune care îi dă voie Rusiei LEGAL să declare război Moldovei. Restul sunt speculații. AH și încă un adevăr. orice muniție după 20 de ani ruginește, iese din garanție. Depozitele sunt cu muniții vechi de cel puțin trei spre patru decenii.
Amuzant este că Transnistria a fost declarată de Stalin RSS Moldova în 1924 ca să fie cârligul de realipire la URSS al Basarabiei. E o construcție stalinistă, tot așa cum Donbasul e o trăsnaie hrușcioviană.(1954) Acum vestul se dă de ceasul morții să păstreze deciziile lui Stalin și Hrușciov în viață împotriva vieții și realității care mai și evoluează.
Autor: Dan Stoica