Analize și opinii

Dan Stoica: Despre cutremure și alte parascovenii

O veste bună: la cutremur nu se lasă cu carantină.
O veste și mai bună: cutremure majore nu au loc în România decât în zona Vrancea, restul sunt sperieturi pentru sufletele mai slabe.
Adevărul este că nu cutremurul a cauzat cele mai multe victime în Turcia-Siria ci necinstea oamenilor care au furat cât au putut din materialele de construcție și le-au vândut ca la bazar drept buncăre antiatomice. Plus supraaglomerarea demografică exact peste epicentru datorită condițiilor politice și militare.
A fost un seism nepotrivit la momentul nepotrivit.
Dacă mai țineți minte în 1977 la mișcare geologică de o amploare asemănătoare a căzut un singur bloc nou. (în Drumul Taberei) în rest numai clădiri deja slăbite la cutremurul din 1940.
Cutremurule de pe falia seismică Antalia a fost la o adâncime destul de mică și de aceea efectul de retezare a fost mai violent decât la cele de mare adâncime (cum e cazul zonei seismice Vrancea)
Ideea intervenției umane în producerea unor asemenea fenomene este nefondată pentru că ele implică declanșarea unor energii în zone geologice la care omul încă nu are acces.
Scara Richter e una care crește geometric, deci un cutremur sub 6 grade e simțit dar nu produce pagube decât în mod excepțional. Cele peste 7 grade sunt de sute de ori mai puternice.
La noi în țară au loc aproape zilnic cutremure, dar pentru că nu sunt mediatizate nu le simte nimeni.

Un trăitor pe viu al seismului din 77, Dan Stoica

PS: Aceasta e părerea personală a unui om care a trăit pe viu un cutremur major și alte zeci mai mici, a pierdut prieteni sub ruine sau în operațiile de salvare ulterioare.
La fel ca și în cazul pandemiei, pseudovaccinării sau războiului din vecini am experiențe directe care se adaugă la dramul de cunoștință despre fiecare din teme. Nu scriu din ce spune presa ci din ceea ce am simțit și învățat pe pielea mea.

Autor: https://www.facebook.com/dan.stoica1