Analize și opinii

Dan Stoica: “Ce caută americanii în ele nu mă întrebați, dar unora li s-a urât cu binele”

Ceva criterii, puțină morală și ciudatele efecte asupra aprecierilor personale.
(nu vă cer să fiți de acord)
Civiliyația trăiește prin cultură. De aceea cultura e forma supremă prin care individul uman se poate integra civilizației*.
În conflictele care zguduie azi omenirea trei au forma unor războaie civile**: Rusia – Ucraina, Israel – Palestina, China – Taiwan.
Ce caută americanii în ele nu mă întrebați, dar unora li s-a urât cu binele.
Indiferent de motive, fapte, violențe, greșeli și acte eroice voi susține pe cei care au contribuit și vor contribui mai departe la mecanismul cultural în care m-am format și în care trăiesc atât cu ideile și conștiința dar și emoțional și sentimental.
Ăsta sunt, altul mama nu mai face.
Ori în cadrul acestui mecanism cultural care pentru mine e valoarea supremă de evaluare a vieții și civilizației, trei popoare și-au adus contribuția (alături de altele, dar aici mă refer la conflictele cu pricina): RUSIA, ISRAEL ȘI CHINA.
Personal (poate să ignor și la alții să fie altă balanță) contribuția Ucrainei, Palestinei și Taiwanului îmi este necunoscută.
De ce SUA vrea să elimine Rusia din viața internațională, să izoleze China și să pună Israelul într-o cușcă irespirabilă înconjurată de două miliarde de dușmani nu pot să înțeleg dar iau la cunoștință.
Israelul e un stat condus de un guvern și acesta are o politică de confruntare din clipa înființării lui acum opt decenii. Confruntarea nu e o soluția politică ci una care anulează viitorul și îl leagă de un câștig prezent fără orizont.
Tot așa cum nu sunt de acord cu politica guvernului austriac la pandemie încoace, dar iubesc Austria unde mi-am petrecut jumătate din viață, tot așa cum sunt și mă simt ROMÂN și iubesc România și pe români indiferent de greșeli, păcate și mai ales de politica de la București care ne-a aruncat pe partea greșită a istoriei, tot așa nu pot să fiu de acord cu ce face Bibi Nethanyahu și guvernul lui care consider că aduce daune grave (chiar primejdii existențiale) evreilor atât din Israel cât și din întreaga lume, evrei pe care îi iubesc și cărora le voi rămâne dator o viață pentru tot ce am învățat de la ei.
Da, recunosc dreptul la apărare dar care după consumarea fărădelegii se transformă în răzbunare dacă nu face loc actului de justiție care nu înseamnă niciodată omorârea aproapelui.
Israelul are dreptul să fie revoltat de ororile pe care organizația Hamas le-a săvâșit pe 7 octombrie dar această revoltă nu poate să se transforme în dogmă și să fie impusă lumii. Interesul Israelului este să trăiască în pace. Să trăiești singur într-un deșert fără prieteni nu-i o soluție.
Autor: Dan Stoica
Șalom, pace, Doamne ajută!
*Cultura e tot ceea ce omul formează și formatează prin activitatea lui în mediul social.
Arta este între alte forme de cultură mecanismul de umanizare care funcționează în interiorul civilizației.
** războiul civil este conflictul între două părți ale unor populații care locuiesc în aceiași geografie. Părțile nu acceptă să conviețuiască în pace și aleg să se elimene una pe alta.