Analize și opinii

Dan Puric: ”Există trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia, pământul și credința. României i-a dispărut rostul.”

Părinții noștri pleacă să culeagă căpșuni și să-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct și cancer pentru multinaționalele lor, conduse de securiștii nostri.Când te desparți din vina ta, încerci o vreme să te lupți cu ireversibilul, îți dai seama că n-are sens, te lamentezi de formă și renunți. Când te desparți din vina celuilalt, ai nevoie de o perioadă de timp ca să înțelegi ce s-a întâmplat. Iei povestea de la capăt, pas cu pas, și te chinui să pricepi ce n-a fost bine și unde ar fi trebuit ca lucrurile să apuce pe alt drum. La fel se întâmplă și atunci când te desparți de țara ta. Dezamăgit, înșelat, mânios, îndurerat. Nu ți-e usor s-o lași. Țara și mama nu ți le alegi. Te așezi pe celălalt mal al lumii și cauți răspunsul: ce s-a întâmplat cu țara mea de-am fost nevoit s-o părăsesc.

României i-a dispărut rostul. E o țară fără rost, în orice sens vreți voi. O țară cu oameni fără rost, cu orașe fără rost, cu drumuri fără rost, cu bani, muzică, mașini și țoale fără rost, cu relații și discuții fără rost, cu minciuni și înșelătorii care nu duc nicăieri. Există trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia, pământul și credința.

Bătrânii. România îi batjocorește cu sadism de 20 de ani. Îi ține în foame și în frig. Sunt umiliți, bruscați de funcționari, uitați de copii, călcați de mașini pe trecerea de pietoni. Sunt scoși la vot, ca vitele, momiți cu un kil de ulei sau de mălai de care, dinadins, au fost privați prin pensii de rahat. Vite slabe, flămânde și bătute, asta au ajuns bătrânii noștri. Câini ținuți afară iarna, fără măcar o mână de paie sub ciolane. Dar, ce e cel mai grav, sunt nefolosiți. O fonotecă vie de experiență și înțelepciune a unei generații care a trăit atâtea grozăvii e ștearsă de pe bandă, ca să tragem manele peste. Fără bătrâni nu există familie. Fără bătrâni nu există viitor.

Pământul. Care pământ? Cine mai e legat de pământ în țara aia? Cine-l mai are și cine mai poate rodi ceva din el? Majestatea Sa Regele Thailandei susține un program care se intitulează “Sufficiency Economy”, prin care oamenii sunt încurajați să crească pe lângă case tot ce le trebuie: un fruct, o legumă, o găină, un purcel. Foarte inteligent. Dacă se întâmplă vreo criză globală de alimente, thailandezii vor supraviețui fără ajutoare de la țările “prietene”. La noi chestia asta se numește “agricultură de subzistență” și lui tanti Europa nu-i place. Tanti Europa vrea ca țăranii să-și cumpere roșiile și șoriciul de la hypermarketuri franțuzești și germane, că d-aia avem UE. Cântatul cocoșilor dimineața, lătratul vesel al lui Grivei, grohăitul lui Ghiță până de Ignat, corcodușele furate de la vecini și iazul cu sălcii și broaște sunt imagini pe care castrații de la Bruxelles nu le-au trăit, nu le pot înțelege și, prin urmare, le califică drept niște arhaisme barbare. Să dispară! Din bețivii, leneșii și nebunii satului se trag ăștia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pământ, că nu erau în stare să-l muncească. Nu știu ce înseamnă pământul, câtă liniște și câtă putere îți dă, ce povești îți spune și cât sens aduce fiecărei dimineți și fiecărei seri. I-au urât întotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineața și plecau la câmp cu ciorba în sufertaș. Pe toți gângavii și pe toți puturoșii ăștia i-au făcut comuniștii primari, secretari de partid, șefi de pușcării sau de cămine culturale. Pe toți ăștia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de milă, de silă, creștinește.

Credinta. O mai poartă doar bătrânii și țăranii, câți mai sunt, cât mai sunt. Un strai vechi, cusut cu fir de aur, un strai vechi, greu de îmbrăcat, greu de dat jos, care trebuie împăturit într-un fel anume și pus la loc în lada de zestre împreună cu busuioc, smirnă și flori de câmp. Pus bine, că poate îl va mai purta cineva. Când or sa moară oamenii ăștia, o să-l ia cu ei la cer pe Dumnezeu. Avem, în schimb, o variantă modernă de credință, cu fermoar și arici, prin care ți se văd și țâțele și portofelul burdușit. Se poartă la nunți, botezuri și înmormântări, la alegeri, la inundații, la sfințiri de sedii și aghesmuiri de mașini luxoase, la pomenirea eroilor Revoluției. Se accesorizează cu cruci făcute în grabă și cu un “Tatăl nostru” spus pe jumătate, că trebuie să răspunzi la mobil. Scuze, domnu’ părinte, e urgent. Fugim de ceva ca să ajungem nicăieri. Ne vindem pământul să facă ăștia depozite și vile de neam prost pe el. Ne sunăm bunicii doar de ziua lor, dacă au mai prins-o. Bisericile se înmulțesc, credincioșii se împuținează, sfinții de pe pereți se gândesc serios să aplice pentru viză de Canada . Fetele noastre se prostituează până găsesc un italian bătrân și cu bani, cu care se mărită. Băieții noștri fură bancomate, joacă la pokere și beau de sting pentru că știu de la televizor că fetele noastre vor bani, altfel se prostituează până găsesc un italian bătrân cu care se mărită. Părinții noștri pleacă să culeagă căpșuni și să-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct și cancer pentru multinaționalele lor, conduse de securiștii nostri.

Sună-ți bunicii, pune o sămânță într-un ghiveci și aprinde o lumânare pentru vii și pentru morți.

Autor: Dan Puric

Sursa: Marius Bejan

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Cata dreptate are maestrul Dan Puric! Daca ar fi sa facem pe scurt o radiografie actuala a societatii romanesti, am observa urmatoarele:
  -Conducatorii de azi ai Romaniei sunt niste slugoi nevertebrati care au cedat deliberat toate parghiile statului roman, in ideea ca vor fi lasati si protejati de Papusarii externi, sa-si ia spaga “cea de toate zilele”, care este pt ei asemenea aerului pe care-l respira.
  -Armata si serviciile sun pline la varf de masoni, tradatori si spagari. -Poporul, o masa amorfa si inerta de oameni:unii cu griji si necazuri, indatorati pana peste cap; altii(si nu putini) cu gandul la cum sa se imbogateasca mai rapid, calcand peste cadavrele semenilor; altii rupti de dreapta credinta ortodoxa; acest popor, mai intai sa lupte cu pacatele si viciile lui.
  -Tineretul,lipsit de modele veritabile, crescut cu fata la consumism, mall-uri, comoditate, fite si cu spatele la Cruce. Pt care Facebook-ul tine loc de informare, istorie, cultura, religie, traditii! Sa fim seriosi!
  In Romania de astazi, aproape nimeni nu mai vrea sa se jertfeasca!
  Daca e sa analizam cu multa obiectivitate vremurile si faptele, practic raman 2 variante pt poporul roman:
  1. sa sufere si sa indure la nivelul fiecarui individ sau familii(pt ca n-am fost in stare sa fim solidari ca neam in fata Raului) , toate experimentele si constrangerile ce vin din afara si aplicate de Sobolanii de la Putere, culminand cu jertfa suprema;
  2. sa aiba sansa, ca intr-un razboi NATO-Rusia(f.previzibil), in care Rusia sa fie victorioasa(macar in prima faza), cei care vor supravietui sa inlature si sa lichidezeslugoii masoni si alogeni de la conducerea tarii si sa aduca Romania, neaparat intr-un sistem de securitate alaturi de Rusia-tara ortodoxa, pt a pastra fiinta, credinta si traditiile acestui neam
  Restul sunt ipoteze sau variante lipsite de orice sansa de implinire.

 • Ce-i drept, ne-am cam pierdut, deconectat de la SURSA, sursele de rost pe lumea asta: familia, pamantul si credinta. Dar cum s-a realizat deconectarea aceasta in timp si spatiu?!
  Am aprins si astazi o lumanare. Nu m-am gandit la ceva anume, de data asta, dorinta, plan, proiect, vis, poveste, pentru vii, pentru morti, poate la simbolul luminii, lumina din lumina, luminita adevarata. Si in timp ce gandesc eu acuma la sursa asta de rost, temporo-spatiala, uite ca a dat si soarele cu sclipici. E de bine!

 • “Si cu crucea Ta pazeste pe poporul Tau”, din Troparul Sfintei Cruci. Crucea Sfantului Andrei.
  Cu Dumnezeu inainteeee!
  Dumnezeul cel adevarat, lumina din lumina.
  Zal = Aur = Lumina = Foton = Atom = Molecula = Tesut = Organ = Sistem = Organism = Comunitati, Popoare, Natiuni, Planete, Constelatii….Infinitul Univers, plin de pofta de viataaaaaa….
  “Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici Soarele nu-l vede!”, ZalmoXis