Analize și opinii

Dan Pavel: “Țin să mai precizez că Google nu este un motor de răspunsuri corecte, ci un motor de căutare”

Mai multe persoane mi-au atras atenția că am comis niște exagerări în articolul anterior. Profit de ocazie ca să-mi cer iertare și să fac niște mici corecturi: În Ucraina nu au fost interzise toate partidele de opoziție, ci toate partidele de opoziție pro-ruse. Având în vedere că SBU și Departamentul de Stat American stabilesc cine este pro-rus, au fost interzise doar 11 formațiuni care nu au votat în unanimitate toate măsurile dictate Kievului. E ca și cum ai scrie că în România nu s-a interzis decât opoziția USR pentru că a votat împotriva redefinirii familiei, dar AUR nu a fost interzis. Apoi că AUR a fost interzis pentru că n-a votat pensii speciale, dar USR nu a fost interzis pentru că era deja.
Nici alegerile nu au fost interzise, ci suspendate temporar pe o durată nedeterminată. Vor fi reluate în momentul în care nu va mai exista opoziție pro-rusă și se va obține o unanimitate în suflet și simțire care să nu pericliteze democrația. Biserica Ortodoxă nu a fost interzisă, ci doar Biserica Ortodoxă pro-rusă. S-a dat un examen teologic scurt: ”Crezi într-unul SBU, Atotexecutorul, făcătorul de dreptate și democrație autentică? – Nu. – Ne pare rău, dar nu vă încadrați la ortodoxia acceptată de stat. Va trebui să mergeți cu noi! – Unde? – Nu contează! Mergeți!”. Negociatorul Denis Kirieiev nu a fost asasinat, ci a murit din cauze naturale în mașina SBU în care era transportat către detenție. Răcoarea intrată printr-o gaură de glonț i-a provocat o pneumonie severă. De altfel majoritatea jurnaliștilor și politicienilor pro-ruși care au trecut pe la SBU, fie au murit de covid, fie și-au dat demisia și nu s-au mai întors acasă de nervi.
Încă o mică corectură. Nu li s-au luat drepturile tuturor minorităților, ci tuturor minorităților din 2014. Acum se dau selectiv înapoi în funcție de cum dictează acordul preliminar cu UE și toleranța nou descoperită la Kiev. Astfel, minoritățile română, moldovenească, maghiară și poloneză își vor recăpăta drepturile parțial, dar nu vreo reprezentare politică relevantă. Cea mai importantă minoritate nu și le va recăpăta pentru că în jur de 20% din populație se încăpățânează să se identifice drept rusă, bielorusă, tătară etc.. Ăștia nu mai sunt minorități, ci dușmani.
Încă din 2014, fostele minorități au ales incursiunile punitive din Donbas. Și-au bombardat singuri școlile, clinicile și bisericile. Unii și-au blocat singuri plățile salariale și pensiile, apoi și-au reprimat violent toate proteste. Alții au ales să moară arși de vii prin Donbas sau Odesa. Mai erau și alte minorități care beneficiau de razii de intimidare din partea Sector Dreapta, S14 sau Azov. Două exemple ar fi minoritatea romă și cea LGBT care acum sunt protejate de parteneriatul UE pentru că majoritatea au fugit în Europa. Ăia care n-au fugit au fost luați la oaste cu arcanul și aruncați în prima linie sau sunt dispăruți deja. Minoritatea LGBT avea de ales între a fugi la Moscova ca să fie arestată și bătută de miliția creștină a lui Vladimir Putin sau torturată la pădure de miliția creștină a lui Stepan Bandera. Europa a fost o alegere mai bună.
De asemenea, Ucraina nu este un stat ultranaționalist de extremă dreapta. Aș vrea să-mi cer iertare pentru această intoxicare. În vederea aderării, UE nu putea tolera aceste organizații, iar Kievul a ales reabilitarea lor. Nicio minoritate nu mai are motiv de teamă pentru că toate organizațiile paramilitare de extremă dreapta, antrenate de serviciile britanice și canadiene, nu mai sunt ilicite. Au fost integrate în Armată, Garda Națională, Poliție și grupări parlamentare, unele de opoziție. Încă o dovadă că Ucraina are opoziție. Astăzi nu mai există niciun membru de extremă dreapta pentru că toți sunt primari, politicieni. generali, comisari, polițiști, militari și funcționari publici. La ultima numărătoare din 2019 (Stanford CISAC și The Guardian) erau aproximativ 60 de mii de membri numai în Azov. Încă vreo 40 de mii în alte organizații conexe. Din păcate nu mai pot proba aceste afirmații cu surse credibile și cifre exacte. Articolele The Guardian, WaPo și Stanford au fost fie editate ulterior, fie retrase de la publicare pentru că erau putiniste.
Țin să mai precizez că Google nu este un motor de răspunsuri corecte, ci un motor de căutare. Acesta nu poate face altceva decât să te conecteze la restul proștilor de pe internet care au scris pe subiectul căutat. Dacă căutați ”Soarele este o minciună”, Google vă mufează la milioane de imbecili care cred că Soarele este o minciună (291 de milioane de rezultate, în 0,41 de secunde). Google nu poate confirma nimic altceva decât că majoritatea oamenilor de pe planetă sunt sărmani mintal sau ticăloși interesați. Asupra Conspirației Soarelui va trebui să vă hotărâți singuri, citind din foarte multe surse, pe parcursul a ani de zile de informare. Așa e și cu Ucraina.
Autor: Dan Pavel