Analize și opinii

Dan MV Chitic: Despre o racheta pierdută… și despre distrugerea unui mit modern

Să ne punem în context: luni, la Ankara, șeful CIA s-a întâlnit în mod discret cu șeful FSB pentru a pune bazele următoarelor negocieri între adevărații beligeranți din Ucraina: Rusia și USA. Președintele Chinei, Xi, i-a spus lui Biden la Bali că speră ca NATO, SUA, UE să aibă niște discuții coerente cu Rusia. În tot acest timp, SUA permite comerțul cu unele companii rusești pentru unele produse. După care SUA au anunțat public că au existat discuții la Ankara între ei și ruși cu privire la conflictul din Ucraina. Pe durata acestor discuții, rușii au continuat să toace infrastructura ucrainiană.
Ce lipsește din această ecuație? Ucraina, evident! Motiv pentru care Mr. Z bagă capul în poză și spune într-un mesaj adresat G 20 că „nu va mai exista un Minsk 3” și a cerut ca Rusia să elibereze complet Ucraina și să plătească și despăgubiri. Realismul politic, extrem de cinic de cele mai multe ori, al mai marilor lumii i-a făcut să zâmbească discret.
Nici nu-și terminase bine discursul Dl Z că o sursă credibilă, revista Politico, ne informa că Departamentul de Stat pregătește bazele viitoarei negocieri de pace ruso-ucrainiene, adică exact un Minsk 3… ăla pe care nu îl vrea Dl Z.
Lucrurile aveau să se complice și mai mult după ce oficialii turci, citați de ziarul Yeni Șafak, au anunțat că femeia care a comis atentatul de duminică a fost instruită de americani înainte de a fi tocmită de kurzi… Erdogan având o reacție nervoasă și lansând niște acuzații abia voalate.
Nu-i așa că nu ați văzut toate astea în propaganda oficială?
În acest context, o rachetă a căzut în Polonia, omorând doi civili. Imediat, propaganda, trompetele apocalipsei, toți și toate au început să-i acuze fără umbră de dubiu pe ruși și să ceară aplicarea art. 5 din tratatul NATO, adică intrarea vestului într-un război asumat cu Rusia.
Brusc, Ucraina redevenea nu doar subiect, ci și jucător, „Minsk 3” părând că a dispărut pentru totdeauna după voia dlui Z…
Doar că, în timp ce propaganda încă lătra cu spume la gură, în cursul nopții trecute oficialii din vest au trebuit să recunoască inimaginabilul: racheta criminală căzută în Polonia… nu era rusească ci, ȘOC!, ucrainiană… apărarea antiaeriană ucrainiană „pierduse” o rachetă S300. Și a omorât niște polonezi nevinovați… se mai întâmplă, din păcate… dar această „întâmplare” a fost recunoscută de mai multe țări NATO, cancelarul Scholz spunând clar că a fost o eroare tehnică, și toate declarate prin intermediul președintelui turc, cel care avusese in urmă cu o zi cuvinte înțepătoare la adresa aliaților lui din NATO… Complicat, nu?
Doar că atunci când se „întâmplă”, se știe că s-a întâmplat! Și se spune! Se recunoaște imediat! Ceea ce ucrainienii nu au făcut-o…
Și acum se pune întrebarea DE CE? De ce nu au recunoscut ucrainenii acest accident și de ce nu și-au cerut scuze polonezilor?
Răspunsul e simplu: inacțiunea lor, lipsa de informare și de exprimare a regretelor, se voia declanșatorul acțiunii NATO și anularea efectului discuțiilor ruso-americane de luni, despre care vă spuneam mai sus. Adică declanșarea celui de-al treilea război mondial, care va fi, când și dacă va fi, cel mai probabil unul nuclear, un Armaghedon.
Inacțiunea era „săvârșită” deci cu intenție directă, mobilul fiind clar pentru toată lumea.
Iar această inacțiune naște chiar o altă întrebare legitimă: oare chiar a fost un accident? Oare racheta a fost „pierdută” sau aruncată cu inteție? Adică această inacțiune, lipsa de recunoaștere promptă a „accidentului” și de exprimare a regretelor cuvenite, nu cumva a fost precedată de o acțiune voită? De un act criminal deliberat din partea ucrainienilor minut să declanșeze un război generalizat, adică o specifică acțiune sub steag fals?
Nu am elemente să răspund la aceste întrebări.
Dar dacă aceste întrebări mi-au venit mie firesc în minte, oare nu le vin și mai marilor „lumii mici”, protectorii și sponsorii Dl-ui Z? Sunt sigur că da… și cred că Vestul începe să perceapă fără dubii gradul de instabilitate a Dl-ui Z, faptul că este un element primejdios nu doar pentru țara lui… ci pentru întreaga lume. Căci nimeni nu vrea declanșarea unui război mondial nuclear declanșat, din greșeală sau nu, de un actoraș de mâna a 14-a… dacă o vor face, o vor decide ei, nu un comediant cu Oscaruri de împrumut!
Motiv pentru care, sunt convins că și vestul a ajuns la concluzia că fie încetează spectacolul sângeros pe care își clădește mitul actorașul, fie se schimbă actorul…
Mai exact, cred că „racheta pierdută” tocmai a distrus un mit în construcție… și o carieră a unui actoraș de comedie.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu