Analize și opinii

Dan Diaconu: “Vrem spitale, nu catedrale?”

Un slogan de un prost gust înfiorător a tot bântuit mediul comunistoid al rezistenţilor. Nu întâmplător cei care „vor spitale, nu catedrale” sunt aceiaşi cu cei care-o vor pe Ciorduţa, cu cei care ies la manifestaţie cu steagul SUA sau al altor puteri „de bine” sau cu cei care, telecomandaţi, ies la apel mai ceva decât soldaţii din detaşamentele speciale.



Oamenii aceştia nu gândesc. Nu-i jignesc, doar constat. Pur şi simplu n-au creier. Dacă ar avea puţin creier, doar foarte puţin, ar putea trece dincolo de slogan şi-ar face un calcul sumar în urma căruia ar putea înţelege goliciune sloganului.

Vrem spitale nu catedrale? Dar cât costă un spital? Estimările arată că o unitate spitalicească regională se duce pe undeva pe la vreo 90 mln. EUR. Hai să facem comparaţia cu o catedrală. Păi n-avem decât una şi aia în construcţie: Catedrala Mântuirii Neamului. Costul acesteia este de aproximativ 100 mln. EUR. Cu alte cuvinte cam cât un spital. Însă, pentru acest monument de interes naţional statul n-a fost foarte darnic, contribuind cu aproximativ 10% din fonduri. Aşadar, din banii de catedrală(la singular, da?) nu puteai face decât 11% dintr-un spital. În niciun caz spitale! Pentru că n-ai cum.

Şi, cum schema cu spital vs catedrală cade în desuetudine, ce-ar fi să ne uităm în altă ogradă: cea a înzestrărilor armatei române. O să începem cu fierul vechi zburător F16 care ne-a costat vreo 700 mln. EUR. Desigur, ţinând cont de achiziţia via Portugalia putem bănui că preţul piperat a fost şi o mulţumire transmisă de băsescu lui Baroso pentru faptul că, în ciuda celor 90% de voturi pentru demiterea sa, a fost menţinut în funcţie. Dar să lăsăm aceste amănunte de-o parte şi să ne uităm strict la costuri. Aşadar, din preţul plătit pe aşa-zisa escadrilă se puteau face spitale regionale în fiecare regiune de dezvoltare a României. Repet: am fi avut câte un spital nou nouţ în fiecare regiune. Spital ridicat de la zero şi făcut la standarde actuale. Asta numai din avioane. Că dacă am lua în calcul costurile de 4 mld. $(!!!) ale sistemului Patriot ne-ar rezulta că ar cam fi bani să faci câte un spital modern în fiecare reşedinţă de judeţ. Şi-ai mai rămâne şi cu ceva pentru a plăti decent cadrele medicale angajate în aceste unităţi.

Aşadar, cum rămâne cu sloganul? La o analiză chiar şi superficială rezultă că e derizoriu, dar sună bine pentru proşti, mai ales când îl repetă tot felul de dilii cocoţaţi de către coana securitate pe post de „influenceri”. Şi dacă tot am adus aminte de coana sekuritate, notaţi că din bugetul ei anual de peste 600 mln. EUR(asta fără partea de securitate din Justiţie!) s-ar putea face 6 spitale moderne şi-ar mai rămâne bani şi de-o biserică mai acătării, aşa ca să fie şi pentru sufletele păcătoase ale hapsânilor care papă inutil banii ţării.

„Fereşte-te de proşti!” îmi spunea bunicul meu. Mic fiind, chiar nu înţelegeam unde e pericolul. Acum însă, zicerea bunicului s-a transformat într-o întrebare care-mi vine mereu în minte: oare mai putem să ne ferim de proşti?

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Terminati cu introducerea “regionalizarii” in normalitatea exprimarii publice!
    Articolul imi place dar nu sint de loc de acord cu astfel de formulare:
    “se puteau face spitale regionale în fiecare regiune de dezvoltare a României. Repet: am fi avut câte un spital nou nouţ în fiecare regiune…”
    Avem JUDETE, avem Tarile – Moldova – cu Basarabia rupta cu forta de familie, neam…, Muntenia, Ardealul si celelate tinuturi care tot judete aveau.
    Exemplu:
    http://www.romania-actualitati.ro/files/Hart%C4%83_Rom%C3%A2nia_interbelic%C4%83.jpg
    Am avut “regiune” – in sens administrativ – doar in perioada bolsevico-stalinista.
    Actuala UE care promoveaza si marxismul administrativ si cel cultuiral are tinta distrugerea prin desfiintare a Tarilor ale caror state le-au ingenuncheat in fata perversitatilor si anticrestinilor.
    Ia uitati ce se precizeaza:
    “Se observa insistenta autorilor asupra catorva dintre atributele recunoscute ale regiunii cum ar fi omogenitatea, specificitatea, interactiunea elementelor componente, deosebirile in raport cu unitatile invecinate. ”
    in lucrarea publicata la
    http://www.scritub.com/geografie/REGIUNEA-GEOGRAFICA63736.php
    ———————-
    PRIN CE DIFERA o grupa de judete de judetele invecinate???
    BANI? – asta este criteriul semitic de iudaizare economica, nu trebuie luat in considerare.