Analize și opinii

Dan Diaconu: Ultima tentativă de pace

După discursul lui Putin situaţia s-a înrăutăţit teribil deoarece, dincolo de bombardamentele care au pornit în forţă, preşedintele rus a semnat un decret prin care a pus forţele nucleare în poziţie de luptă. De asemenea, în timp ce ramolitul se afla a Kiev, Rusia a efectuat un test cu racheta intercontinentală Satan 2. Indiferent de ce parte ne-am afla, e clar că sunem într-un moment cheie. Dacă situaţia se rostogoleşte mai mult de-atât, „Occidentul Colectiv” riscă să tragă întreaga lume cu el în groapă.
Poate acesta este şi motivul pentru care cel mai înalt oficial din Ministerul de Externe chinez se află la Moscova. Wang Yi are discuţii programate cu Lavrov, dar e posibil să se întâlnească inclusiv cu preşedintele Putin. Oficial, China vrea să prezinte planul de pace tuturor părţilor implicate în conflict, mai puţin Ucrainei care e considerată doar o armă în mâna Occidentului. Sursele spun că, în conformitate cu planul de pace, Occidentul ar trebui să oprească furnizarea de armament şi să demilitarizeze Ucraina, după care să-i asigure un statut de neutralitate. În ceea ce-i priveşte pe ruşi, aceştia vor rămâne pe poziţiile cucerite.

Pare un plan inacceptabil pentru Ucraina care tot clamează „recucerirea teritoriilor”. De altfel, ca răspuns la bombardamentele Moscovei, ucrainenii au început să tragă haotic cu himars-urile asupra unor ţinte civile din Mariupol şi Doneţk, atacurile fiind interceptate de antiaeriana rusă. Aparent, Ucraina n-ar accepta în veci aşa ceva. Doar că e o chichiţă.

Ucraina nu contează în tot scenariul prezentat. Planul trebuie acceptat de către Occident. De aceea Kuleba declară că la Conferinţa de la Muenchen Wang Yi nu i-a arătat nimic. E logic să se întâmple aşa deoarece când ai treabă la minister nu stai de vorbă cu portarul. Iar întrebarea esenţială este dacă Occidentul(de fapt SUA) va accepta planul de pace al Chinei.

Teoretic, occidentalii ar vrea să vadă dacă dotarea cu tancuri şi avioane(deoarece se vor da şi avioane) va funcţiona. Doar că avioanele reprezintă linia roşie care nu poate fi trecută cu vederea de către ruşi. Dacă Ucraina va fi învinsă, abia atunci Occidentul ar accepta planul de pace chinezesc. Ceea ce e de o naivitate fără margini.

Personal cred că niciun plan de pace nu are nicio şansă de izbândă. Putin, în discursul său, a subliniat clar că Rusia nu are cum să mai aibă încredere în „Occidentul mincinos”. Dar poate că ar trebui să mai dăm păcii o şansă. Poate, cine ştie?, China va reuşi acolo unde nimeni nu crede că se mai poate ceva. Dacă se va ajunge la pace va fi un semnal puternic al puterii chineze în creştere. Vom vedea, însă şansele sunt extrem de mici. Şi, mai mult, nimeni nu ştie ce alte puncte mai are Wang Yi pe agenda sa.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu