Analize și opinii

Dan Diaconu: “Sparangheliada penală”

Încep să iasă din ce în ce mai mult la iveală ițele necurate ale „Afacerii Sparanghelul”. Totul, de la A la Z, pute a corupție gravă și ar trebui să se lase cu arestarea tuturor factorilor implicați în odiosul trafic de persoane care s-a desfășurat sub supravegherea obedientă a autorităților. Avem de-a face cu o operațiune cvasi-ilegală ale cărei consecințe încep să se vadă și să pută înfiorător.În primul rând e vorba de modul în care a fost emisă acea ordonanță militară. E suspect ca la doar doar două ore după ce Germania a solicitat, România să creeze cadrul legal – printr-o procedură excepțională. În orice țară normală aspectul menționat ar fi investigat cu celeritate. Acel articol din ordonanța militară a permis recrutarea și trimiterea la muncă în focare de infecție a mii de români. Asta e tentativă de genocid. Nu poți trimite muncitori într-o zonă calificată de tine ca fiind roșie pentru simplul motiv că echivalează cu trimiterea lor la moarte.

Însă, dincolo de aspectele acestea – cunoscute deja – ies la lumină chestiunile mizerabile ale afacerii. În primul rând, marea majoritate a celor recrutați au plătit sume destul de mari pentru cinstea de a se încadra ca sclavi. Se vorbește de tarife de până la 300 de EUR plătite de zilieri. În mod normal absolut totul ar fi trebuit plătit de către firmele de recrutare. În cazul nostru s-a făcut o recrutare „low cost”, în care firmele respective – în afara comisionului de la angajatorii nemți – au încasat bani frumoși de la amărâți.

Mulți dintre cei angajați au povestit despre făcătura cu așa-zisul contract de muncă: o foaie multiplicată la copiator, conținând doar semnătura angajatorului. Adică sclavului nu i s-a mai cerut permisiunea. Un asemenea abuz nu există în nicio legislație, dar, desigur, la preacinstiții nemți se practică. Când un prieten și-a deschis firma în Germania l-au hăituit ăia ca pe urs. Ba fiscul, ba forțele de muncă, ba agentul de la colț s.a.m.d. Ce să mai zic, în țara cinstei întruchipate, tot ce au ăia pe funcția de organ ți se perindă mai ceva ca musulmanii la Mecca. Se pare însă că dacă ești preacuvios neamț n-are treabă nimeni cu tine. Afacerea contractelor nesemnate de către angajat e strigătoare la cer!

Mai vreți? Mai avem! Ne-au sosit informații și despre condițiile de muncă. De muncit se muncește non stop, în schimburi de minim 10 ore. Dar cele zece ore nu reprezintă regula, ci excepția întrucât mulți vorbesc de 14 ore și chiar mai mult. Ăsta nu e un regim de muncă, ci unul de lagăr de concentrare. Oamenii au fost obligați să muncească în același ritm și de Paști. Practic, cei mai mulți dintre ei, au ajuns să „sărbătorească” abia duminică seara, cocoșați de muncă. Nu înțeleg, pentru stăpânii de sclavi de-acolo nu există inspecția muncii, nu le verifică ăia pontajele? Dacă-i spui asta unuia care are câțiva angajați în Germania îți va spune că aberezi, că nu e posibil așa ceva. Hait, uite că e!

Condițiile de cazare oferite cu generozitate de către nemți sunt, de asemenea oribile. Barăci arătând ca niște cocini în care intră minim patru persoane. Condițiile sanitare sunt mai mult decât precare. Poate că într-o perioadă normală s-ar putea trece peste asta, dar acum vorbim de o situați excepțională în care se impun condiții sanitare speciale. Aiurea, oamenii sunt obligați să locuiască în haznale în care nu există standarde minimale. Nu mai vorbesc despre asigurarea protecției minimale la infecție – măști, măniși etc. – care-i obligatorie. Evident că lipsește cu desăvârșire. Și e normal să fie așa, doar masă de recrutare există în continuare din Africa Europei!

Partea frumoasă vine abia acum. Conform legii germane, persoanele intrate în țară sunt într-o carantină obligatorie de 15 zile. În ciuda acestui fapt, zeci de muncitori cărora li s-a desființat contractul de muncă au fost abandonați pe aeroportul din Ingolstadt(la doar 11 zile de la acel prim transport cu cântec de la Cluj!!!). Partea urâtă e că n-au cu ce ajunge în țară. Cursele aeriene sunt suspendate, iar circulația rutieră e interzisă. Oamenii au fost pur și simplu lăsați să moară de foame acolo. Chestiunea repatrierii lor e una spinoasă: cine-o va face? În mod normal, partea germană ar trebui să se ocupe de asta, dar, desigur, nimeni nu-și asumă cheltuielile. În aceste condiții, repatrierea lor va fi plătită tot de noi întrucât parcă văd cum Guwernerul, în loc să se răstească la Merkel, va decarta slugarnic banii necesari repatrierii. Curat-murdar, monșer. Nu m-ar mira ca oamenii ăia să fie și amendați de scrufuloasele autorități germane pentru încălcarea regimului de carantină. Ar fi o încununarea a succesurilor(sic!) noastre în materie de plasare a sclavilor.

Și-un ultim amănunt pe care mi l-a suflat cineva(nu-i verificat, dar dacă e adevărat vom afla mai repede decât vă imaginați). Cică în cazul muncitorilor care se îmbolnăvesc, internarea se face prin intermediul serviciului de urgență, unde bolnavului i se cere cardul românesc de sănătate. Astfel, pentru întregul deranj nemții emit factură României, în ciuda faptului că pentru orice angajat cheltuielile ar trebui plătite de către asigurările germane de sănătate. Să fie oare vorba de acele contracte de muncă semi-legale despre care v-am vorbit la începutul articolului? Nu cumva autoritățile germane închid prea mult și prea vizibil ochii la „Afacerea Sparanghelul”?

Indiferent de cum am da-o, totul pute înfiorător a corupție. În urma unei asemenea nemernicii ar trebui să cadă capete. La noi însă se petrece un fenomen contrat: vin voturi. De-aia-mi vine să zic precum interlopul ăla răposat(Fane Spoitoru’) care spunea că „România e cea mai țară proastă din lume”. Păi n-avea dreptate?

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Acum nu mai e incalcata in cel mai brutal mod, legislatia muncii din UE, aplicata muncitorilor europeni(in acest caz, romani)?? Bineinteles ca da, doar ca UE inchide ochii, caci romanii sunt considerati doar niste iobagi pe plantatiile grofilor, acestia din urma avand drept de viata si de moarte asupra celor dintai!

 • Aceeasi atitudine o are pt romanii din tara, si Plavanul ordinar, care le ordona printre dintii sai de cabalina, ca unor iobagi de pe mosiile lui: “Stati acasa!”

 • …doar pentru aducere aminte: doi din trei romani au votat, in toamna, ca sa fie asa… fie batrini, fie tineri, fie cu educatue, fie fara, au votat in masa sa fie condusi asa… sclavii si iobagii nici nu merita altceva… ceea ce conteaza este doar dreptul de a pleca din Romania si de a fi sclav…

 • Philippe Rogge, președintele Microsoft Europa Centrală și de Est, a vorbit în cadrul Microsoft Envision Forum 2019 despre resetarea ordinii mondiale și reconfigurarea unei noi ordini economice mondiale în care inovarea tehnologică încearcă să facă lucrurile total diferit.

  Utilizarea soluţiilor de inteligenţă artificială a permis Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) optimizarea procesului de solicitare a finanţării, de derulare a achiziţiilor şi de plată ale beneficiarilor.

  În contextul în care tehnologia transformă fundamental felul în care organizațiile se dezvoltă și își consolidează strategiile de business, 76% dintre executivii din România consideră că AI schimbă modul în care se vor desfășura afacerile în următorii cinci ani. De asemenea, majoritatea companiilor care au avut o evoluție pozitivă simt o nevoie accelerată de a implementa strategii bazate pe AI, cf. capital.ro, cu mentiunea ca in prezent strategiile sunt implementate din pozitia “# stand acasa” (firme de intermediere a fortei de munca, camere de comert bilaterale, diplomati, oameni de afaceri, politicieni, guvernanti, juristi, etc.)

  In speta, in baza strategiilor bazate pe AI, oare cum s-ar putea obtine o specie de SPARANGHEL ARTIFICIAL – OMG (samanta, cultura, recoltare, etc.) astfel incat in epoca moderna, digitala, sa nu mai fie folositi sclavi? Multumesc,

 • În timp ce polițiștii din Marea Britanie și forțele de ordine din SUA recurg, în contextul actual al pandemiei de coronavirus, la drone fabricate în China, contestate de apărătorii drepturilor civile, numeroase companii tehnologice s-au pus deja pe treabă. Și încearcă să dezvolte instrumente mai sofisticate, care vor permite forțelor de ordine, ca parte a măsurilor Big Brother, să aplice mai eficient regulile de „distanțare socială”, impuse de autorități.
  Dezvoltatorul de software californian Landing AI a creat deja un software de supraveghere video care urmărește oamenii și dă imediat alarma dacă se apropie prea mult unul de celălalt. „Landing AI a dezvoltat un instrument de detectare a distanțării sociale activat de AI, care poate depista dacă oamenii păstrează o distanță sigură unul de celălalt, prin analizarea fluxurilor video în timp real de la aparatul foto”, anunță cu mândrie compania într-un comunicat.
  Aceasta explică faptul că sistemul funcționează utilizând o „rețea neuronală” artificială pentru a detecta fiecare persoană și de a o pune (nu e glumă) – într-o căsuță! Apoi, dacă două „căsuțe” se apropie prea mult una de cealaltă, culoarea se schimbă din verde în roșu. În acel moment, revine în sarcina poliției să trimită roboți sau sau echipaje speciale pentru a impune regulile.

  O tehnologie similară este deja introdusă de Amazon în depozitele sale, compania amenințându-și lucrătorii cu concedierea, dacă încalcă „liniile directoare” de distanțare socială…, activenews.ro

  La recoltarea sparanghelului nu se respecta instructiunile pandemice globale… ceea ce denota faptul ca nu e pandemie pentru toata lumea planetara. Si atunci, daca nu e pandemie, ce e????, atata vreme cat oamenii sunt obligati sa pastreze distanta, izoleze, dispara pas cu pas de pe Terra… in favoarea unei alte specii – specia AI!!. Ganditi, nu va dati dupa cires, ascundeti dupa fotoliul din odaia de acasa! De la cine primeste AI dispozitii, directive, ordine? Ingaduie Dumnezeu Creatorul a toate cate sunt in infinitul Univers sa preia AI controlul planetar si in ce conditii, limite, cu ce consecinte, efecte pe termen mediu si lung?! Multumesc,

 • “Noi, fratii tai, potaie,
  O sa-ti dau o bataie,
  De o sa ma pomenesti”
  se adresa dulaul Samson, catelului Samurache, bucuros ca “fratii lui mai mari ” vorbeau despre egalitate si respect.
  Cam asta este situatia si in actuala UE Ce este al meu este al meu, ce este al tau, este al nostru zic dulaii mari. Ce poti sa ceri acestor “asa zis civilizati” care se gindesc numai la punga lor, cum sa-si insele aproapele, si-si stabilesc ierarhia dupa grosimea intestinul ?