Analize și opinii

Dan Diaconu: ”Prostia se vindecă, dar ai nevoie de voinţă pentru asta!”

Cu social media şi mutarea unei părţi cât mai mare a vieţii pe virtual se reuşeşte ceea ce în trecut nu se putea decât prin spălări violente ale creierului. Culmea e că această „capcană a ecranului” îi cuprinde de-a valma atât pe cei care, din ignoranţă, îl preamăresc, cât şi pe cei care-l critică, într-o horă democratică a picajului în nimic.



S-a reuşit crearea omului nou, a omului zero, incapabil să mai raţioneze, dar capabil să execute comenzi uneori foarte complexe. Omul – animal domestic este realitatea epocii în care trăim. Omul care la serviciu are o competenţă muţumitoare, dar care în viaţa publică se comportă precum un căţel dresat să meargă în două picioare.

A suscitat un deosebit interes postarea mea despre simptomele prostiei. Am avut reacţii diverse la ea, iar de reacţionat violent, aşa cum era de aşteptat, au reacţionat fix cei care se încadrau în tiparul descris de mine. Mi se părea normal să se întâmple astfel; chiar şi ei ştiu că li se întâmplă ceva anormal. Însă, atunci când le pui oglinda în faţă şi le arăţi realitatea crudă, devastatoare, în care se zbat precum nişte râme neputiciose prinse de pescar pentru a servi de momeală, atunci sunt cuprinşi de ură pentru cel care le arată minciuna în care se află.

E rău totuşi să-l urăşti pe unul care te face prost? Poate că a te simţi jignit e o reacţie normală, dar răspunzând violent nu rezolvi absolut nimic. Doar îţi calmezi frustrarea care te cuprinde pe moment, însă pe termen lung rezultatul e acelaşi: dacă eşti prost rămâi tot prost. Astfel încât, mult mai logic ar fi să te uiţi în oglinda aia care ţi se pune-n faţă şi, eventual, s-o verifici dacă nu cumva arată o realitate deformată. E greu s-o faci, dar nu imposibil. Şi, dacă oglinda se dovedeşte corectă, n-are sens s-o spargi, ci să vezi ce-i de făcut pentru a-ţi rezolva problema.

În fapt, marea eroare a celor cuprinşi de prostie e aceea de a-şi nega prostia, în loc de a încerca să-şi acopere golurile şi să trăiască în conformitate cu nişte principii corecte. Prostia se vindecă, dar ai nevoie de voinţă pentru asta!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Le trebuie multi ani, poate vreo 20,ca sa-si dea seama ca gresesc.E rau ca nu stau cuminti cum le sta bine unora informati unilateral, si fac galagie numai sa se afle in treaba.