Analize și opinii

Dan Diaconu: Prostia – noua realitate politică a lumii

Că Liz Truss e proastă a devenit practic o axiomă. Nu-i nevoie decât să-i vezi poza pentru a-i pune ştampila. Însă constatarea că întreg sistemul britanic de putere e de o prostie incomensurabilă, asta e ceva mai greu de înţeles. Şi nu doar cel britanic. Trăim într-o perioadă în care prostia a invadat suprafaţa pământului cu aşa o furie încât uneori efectiv nu-ţi vine să crezi că e adevărat.
De vreo două zile ştiam de la Kim Dotcom că  Liz Truss, în prostia ei, i-a comunicat lui Blinken la un minut distanţă de la explozie că „It’s done”. Am aşteptat totuşi confirmări suplimentare deoarece mi se părea incredibil. Ei bine, chiar aşa a fost! De asemenea, „vocile” îmi spun că aceeaşi Liz Truss s-a coordonat cu Radek Sikorski – ministrul de Externe al Poloniei – pentru acel „Thank you USA” pe care acesta l-a publicat pe contul său de socializare. Despre Sikorski am aflat din media că este un fost membru al Bullingdon Club, un celebru club al gentleman-ilor băutori cu membri celebrii precum James Cameron sau Boris Johnson. N-ar trebui să vă mire faptul că, la englezi, drojdeala e o chestie care se transformă în „element social rafinat”. Pe-acolo există chiar şi un club al gentleman-ilor onanişti, probabil cu acelaşi grad de sofisticare,
De fapt ce s-a întâmplat cu conductele ruseşti de gaz? Englezii şi americanii s-au gândit să repună în scenă celebra poveste cu cei doi criminali care, pentru a nu fi prinşi de poliţie, fac schimb de victime, fiecare luându-şi misiunea de a omorî ţinta celuilalt. astfel, în lipsa oricărei legături dintre criminal şi victimă, poliţia n-ar avea nicio pistă viabilă dela care să pornească. De aceea englezii au luat iniţiativa distrugerii conductelor ruseşti, răspândind şi aburi de dezinformare pentru a nu exista legături între americani şi sabotaj.
Doar că întreaga operaţiune a fost efectuată cu echipamente americane(dronele submarine au fost furnizate de SUA), iar coordonarea şi suportul informaţional a fost american. Ei bine, cum e să pui în toată chestia asta aparent sofisticată, o capră proastă, cu telefonul „hăcuit”, în miezul colaborării ticăloase? Proasta alege să păstreze legătura cu Blinken – alt handicapat mental – prin intermediul iPhone-urilor. Ruşilor le-a fost extrem de simplu să facă legătura, mai ales în condiţiile în care mesajul lui Truss către Blinken a fost trimis la doar un minut de la exploziile submarine care-au distrus conductele. În afară de englezi, doar ruşii mai ştiau ora exactă a exploziilor întrucât echipamentele lor de monitorizare a presiunii în conducte au raportat cu exactitate momentul pierderii masive de presiune. Iar corelarea dintre mesajul lui Truss şi momentul exploziei i-a lăsat pe englezi absolut expuşi. E un semn de debilitate a întregului sistem secret britanic.
Prostia este expusă şi în cazul atacului marin asupra ruşilor. Să profiţi de coridorul umanitar pentru a instrumenta un atac cu drone(marine şi aeriene) sperând că astfel vei da o lovitură ruşilor – similară celei care-a scufundat Moskva – e o dovadă clară de imbecilitate. Mai ales în condiţiile în care, de această dată, suportul informaţional a fost asigurat de un avion american de culegere de informaţii. Ce vă spuneam, exact ca-n povestea criminalilor. Doar că ruşii ştiau de operaţiune. Mai mult, chiar o aşteptau. Astfel, echipamentele anti-dronă şi-au făcut datoria, iar singura problemă pe care-a avut-o vaporul lor a fost una la antena radarului, întrucât fragmente ale unei drone distruse au căzut peste antenă pe care au avariat-o.
De ce e vorba de prostie în cazul ultimului atac? Deoarece principalii beneficiari ai grânelor ucrainene erau europenii şi … englezii. Chestia cu programul umanitar derulat de ONU este praf în ochi. În realitate grânele se duc la englezi şi europeni. Care, iaca, şi-au mai tăiat o creangă de sub picior. Iar despre englezi, vă spun încă de pe acum că vor avea parte de un eveniment grandios. Ceva extrem de nasol se va întâmpla acolo. Nu ştiu ce, dar se va întâmpla deoarece au fost trimise nişte piese extrem de grele şi radicale pe insulă. O să vedem!
Însă şi cu cerealele ucrainene e o chestie pe care ar trebui s-o ştiţi şi care demască prostia sforarilor ticăloşi din Ucraina. În ciuda războiului, acolo s-au recoltat vreo 40 milioane de tone de pe o suprafaţă de 7.7 milioane de hectare – reprezântând 70% din suprafaţa agricolă a Ucrainei. A fost o scădere destul de mare de productivitate, astfel încât capacitatea de export a Ucrainei s-a redus la jumătate. Oprirea completă a exporturilor pe mare va priva regimul de la Kiev de  venituri importante. De data aceasta, tranzitul terestru către alte porturi(de exemplu Constanţa) nu ai poate face nimic. Sunt două motive: pe de o parte fragilizarea teribilă a infrastructurii(feroviare şi rutire) ucrainene de către bombardamentele ruseşti, dar şi creşterea masivă a costurilor logistice. De aceea, în disperare de cauză, ucrainenii s-au apucat să forţeze  calea marină în ciuda retragerii ruşilor din acord.
Chestia şi mai interesantă se petrece însă în interiorul Ucrainei. Foarte puţini ştiu că proprietarii marilor exploataţii agricole ucrainene sunt într-oopoziţie absolută faţă de regimul lui Zelenskyi. De aceea, spre exemplu, SBU l-a omorât în iulie pe miliardul Alexei Vadatursky, într-un atac sub steag fals. Vadatursky era vocea cea mai pregnantă anti-Zelenskyi. De aceea Kievul speră că, prin noua blocadă marină pe care Rusia o va impune, îi va face pe fermieri să-i fie credincioşi deoarece acestora li se va spune că toate problemele sunt cauzate de ruşi. Cine naiba însă o să-l mai creadă pe papiţoi? Şi cine va mai fi interesat de narativul său în condiţiile în care patronează un adevărat dezastru: fără apă, energie electrică şi încălzire, e greu de crezut că cineva îi va mai sta alături lui Zelenskyi. De aceea idiotul util al Vestului s-a mutat aproape de graniţa cu Polonia, sperând s-o şteargă englezeşte la momentul oportun.
Nu trebuie însă uitat că întregul narativ se spulberă la nivel mondial cu o viteză năucitoare. Aproape 80% dintre americani se opun ajutoarelor şi implicării militare din Ucraina. Atât de tensionată e situaţia încât, într-o încercare disperată de a mai reduce erodarea electorală, Casa Albă a făcut „scăpată” o conversaţie dintre Biden şi Zelenskyi în care senilul se răţoieşte la papiţoi, spunându-i că poporul american face eforturi imense pentru a ajuta Ucraina. Mă rog, o strategie de doi bani care probabil va mai prinde la nişte tefelei de-ai lor. Însă nu cred că va schimba semnificativ rezultatele dezastruoase pentru demo(n)craţi.
Trăim totuşi într-o lume mult prea proastă. Dacă toate informaţiile pe care vi le-am prezentat au ajuns lla mine e cât se poate de limpede că serviciile lor de informaţii sunt de-a dreptul cretin de incompetente. E un gust amar pe care-l am, dar asta e lumea noastră. Când o proastă precum Truss ajunge premier în Marea Britanie şi când un senil ca Biden e „cel mai puternic om al lumii”, e clar că echilibrul mondial se clatină puternic. Iar asta e rău pentru toţi.
Autor: Dan Diaconu