Analize și opinii

Dan Diaconu: „Pare că a început asaltul pentru seducerea Rusiei”

Așa cum estimam, pare că a început asaltul pentru seducerea Rusiei. În conferința de presă pe care a avut-o, Biden a strecurat extrem de abil o remarcă otrăvită, cum că Rusia s-ar simți „sufocată” de China. Culmea e că remarca este deosebit de inteligent introdusă și absolut surprinzătoare pentru unul ca Biden. Că ea și-a găsit instantaneu ecoul putem observa limpede din editorialul prompt publicat de Global Times și în care remarca lui Biden este înfierată încă din titlu: „Strategia lui Biden de detonare a relației dintre Moscova și Beijing umilește Rusia”. Nu întâmplător articolul este ilustrat(vezi foto) cu un triunghi care atârnă mai greu pe latura ruso-chineză și în care America, din colțul său, privește insistent spre Rusia.

Semn că strategia SUA e cunoscută. E și greu să nu fie cunoscută în condițiile în care ea e cât se poate de publică. Însă, la cât e de publică, tot poate produce anumite surprize.

Fie că vă vine să credeți sau nu, editorialul din Global Times are rolul de a transmite o primă reacție a conducerii de la Beijing. Știu că vi se pare șocant, dar cele mai rapide reacții care se transmit sunt cele prin intermediul presei mai mult sau mai puțin oficiale. Și există o noimă pentru care se procedează așa: în cazul unor „derapaje”, vina poate fi dată pe frenezia ziariștilor, iar diplomații pot continua negocierile.

Ei bine, iată că și dinspre Rusia s-a transmis un mesaj similar, însă nu atât de direct precum cel al chinezilor. În „Argumenti i Facti” se publică un material despre falsitatea „Planului Dulles”, cu o concluzie, totuși, tranșantă: „Și dacă cineva crede că astăzi în SUA nu există un plan de acțiune atât de clar(de distrugere a Rusei n.t.), conceput pentru o perioadă lungă de timp, atunci o asfel de persoană este doar un prost naiv care nu poate stăpâni nimic în afară de Planul Dulles, conceput special pentru creduli.”.

Cert este că, la momentul actual, se dă o luptă teribilă pentru seducerea Rusiei. Practic rușii sunt cei care pot înclina balanța puterii într-o parte sau în cealaltă. Așa cum am mai spus, permiterea finalizării primului segment al NS2 a fost un mesaj transmis de americani. La fel de clar e că, în cadrul previzibilei întâlniri dintre Putin și Boris Johnson, se va face o propunere îmbunătățită Rusiei. Meciul încă nu e jucat și, pentru o tranșare finală a sa, va trebui să fim atenți până-n ultima clipă.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu