Analize și opinii

Dan Diaconu: Miza alegerilor americane

Iată că nici nu s-au terminat de numărat voturile alegerilor intermediare, că a şi început să se vadă transparent miza acestora, anume eliminarea lui Trump. Fără doar şi poate, asistăm la o monstruoasă alianţă între statul subteran american şi o parte importantă a Partidului Republican.
Începutul atacului l-a dat Rupert Murdoch, chiar înainte de terminarea alegerilor. De altfel, imperiul media al lui Murdoch nu i-a susţinut pe candidaţii lui Trump, arătându-şi susţinerea pe faţă doar pentru Ron DeSantis, guvernatorul republican care s-a remarcat în timpul pandemiei. Mai menţionez aici că Rupert Murdoch este cel mai mare finanţator la Partidului Republican, iar faultul tehnic de dinainte de finalizarea alegerilor ar trebui să ne dea de gândit.
Însă Murdoch nu e singurul. Imediat după alegeri a ieşit la mezat şi cel de-al doilea finanţator al Partidului Republican, Ken Griffin, care, într-o ieşire publică, l-a numit pe Trump „three-time looser”. Iar după ieşirea lui Griffin a ieşit la mezat şi CEO-ul Blackstone, Stephen Schwarzman care a afirmat că nu-l va finanţa pe Trump.
Acum vine partea cu adevărat frumoasă. Exceptându-l pe Murdoch, care l-a sprijinit mediatic pe Trump, ceilalţi doi donatori nu i-au dat bani fostului preşedinte(Schwarzman a început donaţiile după ce Trump a fost ales, se înţelege de ce!). Chiar şi Murdoch l-a sprijinit mai mult marginal deoarece imperiul său media nu prea avea ce face deoarece şi-ar fi pierdut audienţa. Este însă ciudat cum ies la atac acum, după ce au complotat cu statul subteran astfel încât rezultatele de la actualele alegeri să nu reflecte realitatea din teren. Înainte de a trece mai departe, vă voi mai spune că grupul celor trei este cunoscut ca „ramura israeliană” a Partidului Republican. Iar comportamentul e de-a dreptul ciudat în condiţiile în care nu cred că a existat vreun preşedinte american care să fi forţat mai mult în favoarea statului Israel.
Mulţi văd în actualul atac sfârşitul politic al lui Trump. Însă, pe moment, am îndoieli serioase. Chestia care-i încurcă – şi care i-a încurcat şi în trecut – e dată de faptul că Trump reuşeşte să adune sume serioase de bani de la donatori mărunţi, adică de la baza partidului, dintre alegătorii tradiţionali. Cu alte cuvinte, Trump nu are doar banii necesari, ci şi votanţii! Ceea ce speră hienele finanţatoare este să obţină un abandon tehnic al lui Trump, astfel încât să poată defila cu Ron DeSantis, dar să aibă şi susţinerea votanţilor tradiţionali.
Aşa cum am mai spus, Trump este primul candidat din istorie care are forţa de a candida de unul singur, ca independent. Într-adevăr, e o muncă infernală, iar posibilitatea de a ieşi preşedinte e extrem de redusă. Însă, fără doar şi poate, Trump are nebunia necesară demarării unei asemenea aventuri. Iar alegătorii săi, cu siguranţă că-i vor sta aproape. Şi, chiar dacă Trump nu va ieşi preşedinte, mişcarea MAGA cu siguranţă că are capacitatea de a fonda o nouă forţă politică la nivel naţional, ceea ce ar fi o lovitură teribilă pentru mult prea corupta societate americană.
Desigur, eu vorbesc despre o desfăşurare normală a evenimentelor. Ceea ce ar trebui să înţelegeţi este că, la momentul actual, frustrarea printre votanţăă republicani – arippa Trump – este extremă. Sunt conştienţi că alegerile au fost din nou furate, iar asta poate exploda oricând. Probabil de aceea sunt atât de disperaţi democraţii să confişte cât mai repede armele oamenilor. Însă toată lumea e conştientă că nu au cum să facă asta, în timp ce setupul de acolo rămâne la fel de exploziv.
Autor: Dan Diaconu