Analize și opinii

Dan Diaconu: Melonul României

Când l-am văzut făcând poză, victorios, cu Meloni, ceva mi-a spus că lungul șir al „gafelor” personajului în cauză se va accelera până la detonarea finală. Este o veste tragică pentru dorința de suveranitate a României însă, în loc să ne facem iluzii, cel mai bine e să privim realitatea în față, pentru a o înțelege așa cum e, nu așa cum ne-o dorim. 

În general, în istorie, omul de la bază are tot felul de speranțe. De aceea se duce la vot: își pune speranța în buna credință a unor jigodii perpetue. Mai mult, atunci când evenimentele se sucesc, bietului om îi rămâne aceeași speranță că „alesul său” o va suci istoric. Nu, dragii mei, îmi pare rău că trebuie să vă întrerup tandrul vis pe care vi-l tot „reinventează” sistemul. Nu-i așa!

Nu există suveranism! Cocoțat pe coama mișcării suveraniste, Trump a făcut numai idioțenii, iar de idealurile dorite de cei care-l aleseră s-a ales praful. În locul unui naționalism frust, Trump a adoptat o aberație, așa-numitul „naționalism economic”. De ce? Pur și simplu pentru a putea să facă loc sub „umbrela” sa întregului jeg woke care acum joacă „la impuse” în toată lumea. Mă rog, Trump nu e singurul caz de așa-zisă opoziție controlată(termenul meu este de opoziție arestată). Dar să nu ne pierdem timpul cu divagații, ci să revenim pe plaiurile noastre.

Proaspăt intrat în Parlamentul European – la un procent mult redus față de așteptările sale – Simion a văzut brusc oportunitatea translatării tacticilor sale de galerie la nivel european. Și cum putea s-o facă mai bine altfel decât prezentând cu emfază așa-zisele realizări ale sale. Cum în țară stângiștii îl acuzau că ar fi izolat la nivel european, care putea fi tactica cea mai bună a galeristului, alta decât să le demonstreze nulităților din media de stânga cât de șmecher e el pe tărâmul Ioropii? Și, la fel ca orice zero politic, a purces la Înalta Poartă de la Bruxelles, gata să arunce cu oricât pentru „a înscrie”. Și uite-așa s-a întors victorios de-acolo.

Dar care-a fost victoria sa, mă veți întreba. A avut vreun discurs fulminant în Parlamentul European(n-avea cum!), a produs ceva mișcări tectonice acolo? Ei, aș! S-a vorbit despre el, a umilit vreo Ursulă de pe-acolo? Nici vorbă! Poziția politicianului român care iese din țară este strict cea a ghiocelului. Așadar, ce-a făcut, frate? – mă veți întreba. Iar răspunsul e dezarmant pentru oricine: a intrat într-un grup politic!!! Asta prezintă Simion ca o mare victorie personală a sa. Ce să spun, a rupt în două coana Ioropă. „Vuiește Occidentul!” – vorba jigodiei Maniu.

Nu mai vorbesc că simplul fapt de a te subordona „unei mari familii europene” aruncă în aer orice demonstrație de suveranism pe care ai face-o. Aici Simion poate replica prin faptul că Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni este anti-federalizare. Doar că, acest grup mai are un asterisc, anume faptul că este de fapt unul coordonat direct de SUA,  mai precis de mediile neo-conservatoare de-acolo. Cu alte cuvinte, grupul implementează aceeași otravă de sorginte americană.

Că grupul respectiv e așa și pe dincolo poate fi doar o chestiune marginal-negativă. Simion s-ar putea salva spunând că îmbrățișează euroscepticismul moderat al grupării. Doar că mai e ceva: pentru a intra în Grupul Conservatorilor și Reformatorilor Europeni, Simion a semnat un angajament de susținere necondiționată a Ucrainei!!! Nu știu cât de adevărată este afirmația deoarece a fost făcută de media stângistă de la noi, dar nici nu am văzut vreo replică din partea sa, ceea ce mă determină să cred că așa e. Adică personajul are o coloană vertebrală de plastilină. Îl pui în orice formă și-și găsește justificarea pentru poziția sa.

Desigur, nu e prima dată când Simion și al său AUR fac mișcări absolut aberante. Mă rog, aberante pentru cei care iau de bune spunerile din ineptele sale live-uri. Totuși, stau așa să mă gândesc: cum naiba poți să semnezi un sprijin necondiționat pentru Ucraina și, în același timp, să vii în țară să urli ca la galerie că te împotrivești donării sistemului Patriot? Păi, bre, politicianul lu’ Pește, mătăluță acum trebuie să protestezi împotriva faptului că nu se donează toate Patrioatele, să urli ca să le dăm ucrainenilor absolut tot ce avem și să rămânem în fundul gol. Ăsta-i patiotismul pe care l-ai semnat la Bruxelles! De ce nu dai cărțile pe față? De ce nu le spui românilor că de-acum militezi pentru împingerea noastră în război întrucât Ucraina a rămas fără carne de tun? De ce nu spui asta, George???

Desigur, credința sa că totul se va petrece ca la galerie e una care-l ghidează. Doar că nu cred că oamernii mai sunt proști și se lasă duși cu zăhărelul. La alegerile locale AUR a fost un dezastru, în timp ce la europarlamentare a luat cu cel puțin 10 procente mai jos decât rezulta din sondajele pre-electorale. Ăsta e un trend care nu poate fi contestat. E un dezastru care ne prevestește faptul că la prezidențiale Simion se va scufunda mult sub ceea ce a obținut partidul său acum. Oricât de mult ar crede în „prostia poporului”(care există!), Simion ar trebui să înțeleagă că, spre deosebire de alte popoare anesteziate, românilor le-a mai rămas instinctul. Uneori fac lucruri nebunești, efectiv din instinct, și așa te trezești peste ceva vreme că de făcut s-a făcut bine. Simion și-a bătut singur cuie în propriul cosciug politic atunci când a ales să fie un fel de „Meloni de România”, naturalizat, Melonul nostru. Nu merge, George, cu Melonul, o s-o simți pe pielea ta și a celor care te-au inventat!

Autor: Dan Diaconu