Analize și opinii

Dan Diaconu: „L-a salvat PSD pe Iohannis?”

„Dacă PSD nu intra la guvernare, Plăvanul ar fi fost suspendat”. Iată refrenul acestor zile. Toată lumea repetă același lucru, de parcă s-ar fi intrat într-o amnezie colectivă. Vă amintiți să fi vorbit vreodată PSD-ul despre suspendare? Din contră, Ciolacu spunea chiar și neîntrebat că se opune acțiuni de suspendare, că oricum e situația complicată s.a.m.d. Deci de unde toată povestea asta? E simplu, de la propagandă!
Așadar întreaga retorică a suspendării e falsă. Plăvanul era oricum liniștit. Ciolacu și-a dovedit servilismul prin amânarea trântirii Guvernului Cîțu, astfel încât n-avea de ce să-și facă probleme. Astfel, dacă ar fi vrut cu adevărat, Plăvanul putea să prelungească întreaga criză până la calendele grecești. Și, cu toate acestea n-a făcut-o.

Să trecem în tabăra cealaltă, la PSD. În ciuda faptului că totul pare cu lapte și miere pe-acolo, treburile sunt destul de precipitate. Conform sondajelor interne, PSD nu stă bine în sondaje. Bate pasul pe loc tot cam la procentele de la Alegeri. În vremea lui băsescu PSD-ul domina sondajele. De-aceea nervozitatea e maximă. De asemenea, a mai apărut și amenințarea partidului care-l are în spate pe Dragnea, Alianța Pentru Patrie(APP). Securist cum îl știm, Ciolacu a mirosit că-i fuge partidul de sub picioare. Doar la prima strigare a APP-ului o groază de indivizi de la bază au părăsit corabia. Îmi spune cineva din interior că aproximativ 15% dintre parlamentarii PSD sunt suspectați că ar vrea să treacă în tabăra cealaltă. Oare de ce?

Explicația e cât se poate de simplă. Discursul patriotic atrage. Poate vă gândiți că APP-ul are același segment cu AUR. Greșit! AUR trage puternic zona tânără, are un mesaj care se potrivește mai mult cu cei de până în 30-35 ani. APP-ul în schimb are un bazin electoral comun cu al PSD-ului. Spre APP se vor orienta și cei mai tineri și cei mai în vârstă votanți PSD. Astfel încât este foarte posibil ca APP să mănânce o groază de electorat PSD. De-aceea mulți dintre parlamentarii actuali ai PSD s-au gândit să facă trecerea din timp. Motivul e simplu: cu cât îți așterni mai devreme, cu atât dormi mai confortabil. Ca paralamentar de opoziție, indiferent că ești într-un partid sau în altul tot una e.

Situația însă s-a schimbat radical odată cu intrarea PSD la guvernare. Automat au început să se tranzacționeze posturi, există speranța că se vor trimite bani spre județele și localitățile roșii, astfel încât întreaga trecere a fost oprită. Iar acum toată lumea așteaptă să pescuiască posturi.

Se vede de la o poștă că situația a fost păstorită atât de Ciolacu, cât și de Plăvan. Cei care mai ieri erau dușmani de moarte, acum sunt prieteni. De ce? Într-un fel e destul de logic. Presupunând că ar fi rămas situația de acum, treburile s-ar fi precipitat rău. Partea de parlamentari din PSD bănuiți de „fraternitate cu Dragnea” ar fi făcut mișcarea. Apoi venea AUR cu suspendarea, iar cei care plecaseră de la PSD automat ar fi votat, alături de rebelii lui Orban și AUR. Iaca povestea! Practic s-ar fi complicat lucrurile atât pentru Plăvan cât și pentru Ciolacu. Primul ar fi rămas fără tron, iar celălalt s-ar fi trezit într-o bună dimineață mort – vorba Turcancei.

Acum însă apele s-au liniștit și toată lumea pare într-o dulce așteptare. Doar prin PNL se mai vorbește despre răzmerițe, dar acolo e simplu de făcut liniște.

Așadar dacă vă întrebați dacă Plăvanul a fost ajutat de PSD, răspunsul e pozitiv. Însă, la fel de pozitiv este și răspunsul la întrebarea dacă PSD a fost ajutat de către Plăvan. Da, și ei și-au salvat pe ultima sută „unanimitatea”. Însă timpul trece. Partea frumoasă e că în tot acest ajutor reciproc, fiecare dintre părți nu știe cum să scape mai cu cămașa curată. E greu. De murdărit se vor murdări toți cei implicați în această preluare cu forța a României.

Le spun însă tuturor o chestiune cât se poate de simplă: să se roage ca din toată aventura în care-au băgat țara să nu se lase cu schimbarea de regim. Nu, micuților, nu APP e dușmanul vostru! APP e scenariul cel mai bun pentru voi. Dacă se lasă cu schimbare de regim, pregătiți-vă să fiți vedetele propriei voastre execuții! Nici n-aveți idee câtă ură s-a strâns împotriva voastră! Și-o să vedeți cum veți constata că am avut dreptate, dar va fi prea târziu pentru voi, trădătorilor!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/