Analize și opinii

Dan Diaconu: Ieşirea ţarului

Într-o ieşire a lui Putin, evidenţiată de Sputnik, ies la iveală mai multe elemente extrem de importante, tratate cu superficialitate de toată lumea. Prima impresie pe care o am este cea a unui Putin extrem de calm şi lucid, judecând strategic şi care ştie exact ceea ce urmează. Voi spicui în continuare câteva idei care mi-au atras atenţia.

În primul rând, Putin lasă să se înţeleagă că Ucraina este doar un pas dintr-o confruntare lărgită. Cu toate că spune că operaţiunile merg conform planului, nu uită să adauge că armata proprie a suferit pierderi, dar şi că e o tragedie ceea ce se întâmplă acolo. Iar greul, spune el, abia acum începe.

Sugerează transparent că ţara sa se află în anticamera unei confruntări cu NATO, iar Ucraina e doar uvertura. De asemenea, aminteşte că ceea ce vedem pe plan economic este doar începutul şi nu-i e teamă să tragă concluzia că probabilitatea ca totul să se tranşeze militar este foarte mare. Nu ştiu dacă cineva v-a spus asta până acum, dar trebuie să vă gândiţi serios la perspectiva războiului total.

Referitor la sancţiunile pe care le-a încasat spune un lucru pe care-l tot repet pe aici, anume că ruşii ştiu să se strângă atunci când le este rău. Şi fix ăsta e sentimentul. De asemenea, de partea cealaltă, arată că politicienii occidentali deja simt o transpiraţie rece pe şira spinării atunci când vine vorba de inflaţie. Şi are perfectă dreptate: se pune o presiune teribilă pe clasa politică occidentală, o presiune care vine de jos şi-i obligă să deschidă baierele pungii, dezechilibrându-şi bugetele şi ducându-şi fundamentele economice în râpă. Aşa cum am bănuit, Rusia desfăşoară acum şi un joc de aşteptare în care cel care colapsează primul pierde tot.

Tot prin prisma sancţiunilor, a vorbit despre sistemul de transfer alternativ la SWIFT care începe să funcţioneze bine şi care – spune el – va lovi pe termen lung SUA şi Occidentul. Deja sunt 3,5 miliarde de oameni care nu mai folosesc dolarul în tranzacţiile dintre ţările lor. Asta înseamnă un picaj de peste 40%. Alăturându-l inflaţiei înţelegem că meciul e unul dur şi se desfăşoară pe toate planurile. Tradus ar suna ceva de genul: „poate că nouă ne e rău acum, dar vouă vă va fi rău pentru totdeauna”.

De altfel asta se vede din acţiunile liderilor occidentali. Ramolitul Biden a ieşit precipitat pentru a ţine un discurs despre inflaţie în Iowa. Mă rog, discursul a fost unul despre cât de rău e Putin şi cum greutăţile americanului de rând sunt un efect al „tiraniei” acestuia. Parcă mă uitam la un discurs patriotard din vremea comunismului în care era înfierat capitalismul „aflat pe buza prăpastiei”. Mai mult, a ridicat penibilul propagandistic pe noi culmi afirmând că în Ucraina este în desfăşurare un genocid. A fost atât de impresionant discursul său încât o pasăre s-a căcat live pe ramolitul planetei. Iar asta nu-i un banc, puteţi vedea clipul pe canalul Telegram DDTube.

Iată însă poziţia Rusiei şi în ceea ce priveşte Bucha, exprimată chiar de Putin: „Am vorbit des cu omologii mei occidentali. Și când îmi spun „Bucha”, îi întreb dacă au fost vreodată la Raqqa? Au văzut cum acest oraș sirian a fost complet distrus, până la pământ, de avioanele americane? Și acolo, într-adevăr, cadavrele zăceau și se descompuneau în ruine de luni de zile. Nimănui nu i-a păsat de asta, nimeni nici măcar nu a observat”. Acesta afirmă că problema de la Bucha este reclamată şi de către partea rusă şi că deţine documente referitoae la întregul fake. Mai mult, lasă să se înţeleagă că toate crimele de acolo – dacă e vorba de crime – au fost făcute de armata Ucrainei.

Şi, pentru că am adus în discuţie povestea războaielor americane, poate ar fi interesant să revenim la subiectul genocidului prin prisma războaielor americane din Orientul apropiat, războaie în care au fost ucişi milioane de civili fără vină. Nimeni nu vorbeşte nimic despre asta, nimeni nu spune că războaiele respective au avut la bază minciuni create şi amplificate de către englezi(din nou englezii!) şi, de asemenea, nimeni nu-i condamnă pe acei criminali care au executat fără milă toţi acei oameni nevinovaţi.

Ştiu că vi se repetă la televizor că ruşii sunt deja morţi, că Putin are nu ştiu câte cancere şi alte aberaţii. Situaţia e critică, iar o mână de demenţi o împing cu inconştienţă către dezastru. Priviţi la ceea ce se întâmplă, nu la ceea ce vi se spune că se întâmplă!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: trenduri.blogspot.com