Analize și opinii

Dan Diaconu: “De ce ţi se închide contul de facebook?”

În primul şi-n primul rând din cauza ta. Ştiu că FB joacă în liga neomarxist-tefelistă a corectitudinii politice, însă cei care reuşesc să-ţi închidă contul o fac utilizând instrumentele banale ale serviciului. Cea mai comună este falsa raportare a contului.Cum funcţionează: tefelistul, împreună cu vreo câţiva prieteni de-ai săi se află în lista ta de contacte şi, de pe pagina profilului tău raportează că cel care scrie nu eşti tu. De-aici urmează nebunia: FB se apucă să-ţi ceară acte de identitate, facturi de gaze, poze cu tine şi cu actul în mână şi alte asemenea aberaţii de-a dreptul deranjante.

Rezultă aşadar că, pentru a preveni posibilele blocări ale contului, trebuie, în primul rând, să-ţi periezi bine lista de prieteni. Nu mai da accept oricui şi, în loc să-ţi formezi audienţa cu prieteni, permite-le celor care-ţi cer prietenia şi pe care nu-i cunoşti doar să-ţi urmărească profilul şi postările (follow).

În cazul în care ai fost bloct de către FB nu te apuca să le timiţi acte de identitate! Nu da curs solicitărilor lor de verificare a identităţii. Nu faci altceva decât să-ţi completezi singur cu informaţii dosarul pe care-l ai la securitate! Fă-ţi alt cont în care să ţii seama de cele ce ţi-am spus în legătură cu lista de prieteni şi ia-o de la zero. Sau, dacă într-adevăr ţii la contul tău actual, lasă-l mort pentru câteva săptămâni (timp în care nu intri pe fb sau intri cu un user diferit de pe alt device şi dintr-o altă reţea!) şi apoi reintră pe el. O să vezi că te lasă (doar sunt interesaţi de public). Fă-ţi curăţenie în linişte şi abia apoi reporneşte-ţi activitatea.

Ţin totuşi să vă spun că modalitatea de protecţie pe care am descris-o nu vă protejează total de atacurile de corectitudine politică din ultima vreme. Operaţiunea masivă de blocare a conturilor „incorecte politic” pute de la o poştă a securism ordinar şi-ar trebui să primească o replică pe măsură. Problema este că lupta e inegală. În timp ce noi funcţionăm ca utilizatori normali, care-şi exprimă punctele de vedere fix ca nişte oameni, băieţii cu trese lucrează profesionist: manipulează zeci, sute sau uneori mii de conturi false simultan (li se permite asta de către zukerbergul de la CIA) şi, pe lângă noi, ei sunt un fel de supraoameni ai reţelei sociale. E ca şi cum Robin Hood ar fi nevoit să se lupte cu un descreierat care manipulează de la distanţă drone ucigaşe telecomandate. Degeaba bietul nostru arcaş e dibaci, el nu-l va vedea niciodată pe ucigaşul aflat la sute sau mii de kilometri depărtare.

Soluţia solidă pe termen lung este abandonarea Facebook în favoarea unei reţele sociale imposibil de cenzurat. Nu vă gândiţi la VKontakte pentru că nu e altceva decât un facebook rusesc. Adică aceeaşi Mărie cu alt serviciu secret în spate. Alternativa nu poate fi decât o reţea socială total descentralizată şi imposibil de cenzurat. Aşa cum am spus în ultimele postări, mă gândesc din ce în ce mai serios să încep un proiect în domeniul ăsta. Nu ştiu dacă va ieşi ceva, dar n-a murit nimeni din încercări.

Până la noi veşti, faceţi-vă totuşi curăţenie în lista de prieteni. E, pentru moment, cea mai simplă metodă de combatere a atacurilor rudimentare.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Poți să faci câtă curățenie vrei în listă, poți fi raportat și din afara ei, asta dacă postezi public. Nu ai cum să te ferești de raportaci și nici nu ai cum să știi nici cine din lista ta te raportează… De câteva luni stau mai mult pe dinafară, mi-au dezactivat ambele conturi, raportate ca fiind false, evident, asta după ce primisem 30 de zile de mucles pe contul oficial, pentru un comentariu sarcastic dar decent, însă incorect politic. Mi-am recăpătat un singur cont, cu tot cu restul de 14 zile de ”pedeapsă” iar pe cel de rezervă l-am pierdut definitiv. N-am mai putut să-mi fac altul, nu mi s-a permis, bănuiesc că au făcut o banare pe IP, mi-au făcut amicii conturi din Germania, Elveția, au rezistat cel mult 3 ore. Până la umră mi-am făcut pagină de pe un cont fals, desigur, pe care nu am prieteni, tocmai pentru a nu ști raportacii care este. Nu știu, trebuie să găsim o alternativă, fb a devenit un maidan nazist care cenzurează, discriminează și hărțuiește utilizatorii.

  • @Dan Diaconu

    Nu e nevoie să începeți un proiect nou. Cel puțin o asemenea rețea socială descentralizată există deja, este destul de cunoscută – se numește Diaspora*