Îmi place că tot felul de voci au început să iasă pentru a-și exprima îngrijorarea față de blocarea lui Cristoiu de pe Youtube. Sincer să fiu eu nu înțeleg un singur lucru: unde-au fost oamenii ăștia până acum? Au trăit în pădure, au fost legați la ochi și la urechi? Opiniile lor îmi par a fi chestiuni atât de naive încât îmi provoacă râsul.
Oare pentru acești indivizi acum e prima dată când s-au lovit de cenzura sistemului? Au uitat cum se blocau site-uri în timpul pandemiei? Au uitat cum curgeau restricțiile pe Facebook, cum se rostogoleau sancțiunile? Desigur, oamenii aceștia par a suferi de amnezii teribile. Ei pur și simplu nu vor să înțeleagă lumea în care trăim.
Mă uit, spre exemplu, la Nistorescu. În editorialul de susținere a lui Cristoiu dă citate largi din Elisabeta Moraru, o nulitate care ocupă postul de manager al Google România. A crede că individa aceea are vreun cuvânt de spus sau că ceea ce spune ea are vreo relevanță e naivitate pură. Pur și simplu, ea este doar o goarnă, iar cuvintele pe care le rumegă sunt doar cuvintele sistemului, fără nicio abatere de la „standard”. A cita din respectiva este nu doar inutil, ci de-a dreptul înșelător pentru cititorii care ar putea crede că există într-adevăr un factor de decizie al Google într-un anumit teritoriu de pe planeta asta. Aiurea, Google e condus centralizat, mai ceva decât economiile comuniste, iar cei care-i sunt „manageri locali” au o libertate de expresie infinit mai redusă decât propagandiștii PCR de odinioară.
În realitate, imaginea pe care nu vor s-o perceapă nici autorii și nici comentatorii este una mai complexă decât ne-am imagina privind de la firul ierbii. Cazul Cristoiu este unul care are o expunere mediatică mai mare, dar oare de ce nu v-ați pus probleme atunci când a dispărut de pe canalele TV Ilie Șerbănescu? De ce nu v-ați pus probleme când Dan Dungaciu a fost zburat brutal din funcția de la conducerea Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“? Știți cine-a ajuns pe funcția lui Dan Dugaciu? Individul ăla cu creierii franjuri – Cătălin Avrămescu pe numele său – ale cărui elucubrații le puteți citi în editorialele din Bursa în care ba îndeamă cetățenii să pună mâna pe arme, ba cere lichidarea opoziției, ba desființarea partidelor politice sau … abolirea Constituției. V-ați pus întrebări când au apărut asemenea fenomene? Desigur, nu.
Și-acum o să vă explic pe larg despre ce este vorba. Ilie Șerbănescu trebuia interzis deoarece e singura voce din țară care a vorbit răspicat despre colonialism. România e o țară sub ocupație în care ocupantul practică un colonialism rudimentar. Alegerile sunt stabilite în birourile Ambasadei SUA la București, la fel ca și „aleșii” de pe listele partidelor. Știu că veți spune că sunt exagerat, dar credeți-mă că fix așa se întâmplă. Pentru defectarea lui Dragnea au căzut capete în zona Ambasadei SUA. Nici asta nu știați!
Însă, dincolo de colonialismul clasic, România mai este împinsă și în colonialismul tehnologic. Tot ceea ce folosim noi este o expresie a colonialismului tehnologic. Google, Youtube, Facebook, Instagram și chiar Twitter, absolut toate sunt servicii având rădăcini în Departamentul de Stat al SUA. Toate aceste servicii sunt total controlate. Nu vă luați după vraja cu Apple care refuză să dea o parolă unor investigatori de mâna a zecea din SUA. E publicitate! Departamentul de stat are acces la absolut toate datele companiilor tehnologice americane, inclusiv la analitice. NSA-ul are profile distincte al tuturor persoanelor care au accesat sau accesează aceste servicii. Dacă ați efectuat o singură căutare Google, fiți siguri că aveți profil la NSA. Și nici măcar nu trebuie să fi făcut căutarea deoarece, dacă ați fost expus unei publicități servite de Google, sunteți în aceeași situație. Omul simplu nu înțelege chestiunile acestea, de aceea e atât de naiv.
Spionarea individului începe de la cele mai mărunte device-uri folosite: telefonul, ceasul, televizorul, chiar și luminile smart instalate în casă. Toate acestea raportează Fratelui cel Mare, colonialistul. Astfel, populația e simplu de ținut într-o continuă stare de letargie. Când știi totul despre un om e banal să-l manipulezi așa cum vrei.
Serviciile electronice precum rețelele sociale(Facebook, Instagram etc.) sau platformele de distribuție(Youtube, Blogger s.a.m.d.) nu sunt doar platforme de spionaj, ci și de diseminare a comenzilor către turmele aflate sub păstorirea Fratelui cel Mare. De la nivelul de jos, oamenii pur și simplu nu înțeleg cât de performante sunt aceste metode de manipulare. Ceea ce pot să vă spun este că influențarea populației – pe care înainte o făceai prin intermediul unei multitudini de agenți – acum o faci automat, printr-un singur click, folosind algoritmi specializați. Dacă interesul vreunui securist american de la butoane este ca mâine dimineață la ora 8 să strângă un milion de oameni în fața Palatului Victoria, vă garantez că fix asta se va întâmpla, iar oamenii ăia pur lui simplu nu vor avea habar de ce se află acolo. Dar vor fi acolo, garantat.
Este așadar logic ca în momentul în care pe o asemenea platformă de diseminare a comenzilor oficiale apar indivizi care „cântă diferit” față de narativ, algoritmii să elimine „vocile revoltate”. Dacă există sau nu justificări pentru eliminare este mai puțin important. Sclavii de Youtube, Facebook sau ce alt serviciu vreți, vor continua să rămână sub hipnoza în care se află, înlocuindu-l pe cel eliminat cu un surogat asemănător, dar care-i al sistemului. Înțelegeți? Modul de acțiune e rudimentar, dar extrem de eficient.
În această situație e de-a dreptul amuzant modul în care Cristoiu vrea să „evadeze” de pe Youtube, invitându-și urmăritorii să-l caute pe Facebook. Asta e ca și cum ai sări din lac în puț. Nu, dragii mei, nu asta e soluția. Dacă vreți să faceți într-adevăr ceva, atunci căutați să obțineți autonomie tehnologică. Ce înseamnă asta? Cât mai puțin cloud, cât mai puțină externalizare. Știu că e greu, dar altfel trebuie să vă așteptați ca teroarea colonialismul tehnologic să vă zdrobească dacă nu sunteți „în linie” cu propaganda. Mulți vor acuza faptul că asta presupune cunoștințe temeinice de IT. Așa e, dar ce căutați pe un teritoriu pe care sunteți novici?
Autor: Dan Diaconu
Adauga comentariu