Analize și opinii

Dan Diaconu: “Dacă nu sunt indiscret câți dintre termenii enumerați vă sunt cunoscuți?”

Superpoziție, interferență cuantică, porți cuantice, decoerență, scalabilitate, algoritmul lui Shor, algoritmul lui Grover, BERT, co-ocurență, ML&DL, ANN, backpropagation, NLP, bias etc. Dacă nu sunt indiscret câți dintre termenii enumerați vă sunt cunoscuți? Faceți experimentul ăsta fără să dați buzna să căutați. Numărați câți dintre termeni cunoașteți și cam la ce nivel.
Explicația e simplă. Dacă nu cunoașteți toți termenii menționați, înseamnă că nu sunteți pregătiți pentru ceea ce vine. Dacă îi știți, există o probabilitate de 90% să fiți la nivelul genunchiului broaștei.
De ce vă spun toate acestea? Pentru că ceea ce vine e copleșitor, vă va pune pe tocător, vă va arunca fără milă în malaxorul de oameni. Îmi veți spune că nu-i nicio problemă, că așa cum ne-am adaptat, ne vom adapta în continuare.
Zău?, mă faceți să râd! Cât timp utilizați GPS-ul? Cumva tot timpul? Aveți habar să vă descurcați pe hartă cu rigla și compasul, să vă descurcați în pădure cu busola? Dar fără busolă? Aveți habar ce constelații sunt pe cer? Mulți cred că nici măcar nu au habar ce-i aia o constelație. Despre astrolab, ecuația timpului și alte chestiuni „ofilite” nici nu mai vorbesc pentru că e inutil.
Toate elementele prezentate în paragraful anterior făceau parte din educația de bază a oricărui tânăr din cele mai vechi timpuri și până prin perioada modernă. În toată acea lungă perioadă omul mergea cu ochii închiși prin lume pentru că natura era parte din el și el parte din natură. Ce s-a întâmplat de-atunci încoace? Ne-am „adaptat” handicapându-ne mental. AM interpus tot felul de filtre și paravane între noi și realitate. Ce se va întâmpla de-acum înainte? Desigur, ne vom „adapta” handicapându-ne și mai rău. De ce? Pentru că orice mic confort pe care ți-l aduce societatea modernă te transformă și mai mult într-un neom.
Ca să supraviețuiești societății de azi, trebuie să înțelegi esența sistemelor care-o compun. Și, dacă vrei să mergi mai departe, să te reîntorci la statutul de om, trebuie să te apuci să înveți latină, elină, să vezi cerul ca pe ceea ce e, să te reintegrezi în lume. Câți mai fac asta? Mai nimeni. Chiar și cei care se izolează, se izolează prostește, bravând doar. Nu sunt rău când o spun, doar vă atrag atenția că a redeveni om, după ce societatea modernă te-a infectat, e teribil de greu.
Vestea proastă e că a redeveni om după ce societatea viitorului apropiat ne va otrăvi, va fi absolut imposibil. Ne va fi infinit mai greu să învățăm cu creierul nostru deoarece „Sistemul” ne va furaja cu informații exact la fel cum GPS-ul ne furajează acum cu „poziția în timp real”, „posibilele radare”, „intersecția care urmează” s.a.m.d. Iar dacă nu înțelegi Sistemul acela, n-ai nicio șansă! Și, pentru a-l înțelege, trebuie să fii un mic geniu.
Ce-i de făcut? – mă vor întreba mulți, așa cum mă întreabă de fiecare dată. Răspunsul meu e simplu, tranșat, dar teribil de deranjat, atât de deranjant încât devine de neacceptat. Părerea mea e aceea că trebuie să tragem cât mai tare să redevenim oameni, pe măsură ce încercăm să înțelegem pericolul. Trebuie să înțelegem și să dominăm haosul care vine, dar prin forțele noastre, nu prin „puterile” lui. Aici e provocarea supremă.
Lumea, umanitatea, merge pe un sens unic, o stradă care dă în sfârșitul omului. Dacă nu găsim calea de a ne reîntoarce la esența noastră vom intra de bunăvoie în mașina de tocat a istoriei. E cât se poate de clar finalul drumului pe care mergem, dar suntem atât de tâmpiți încât nu realizăm.
Rândurile acestea nu au fost scrise ca să vă liniștească, ci, din contră. Au fost scrise pentru a vă deschide ochii. Deschideți-i, chiar dacă e prea târziu. Nu vă lăsați duși la tocător!