CDBC sau Central Bank Digital Currency, în traducere Monedă Digitală emisă de Banca Centrală. Iată noua paradigmă – care de fapt e mai veche decât credeţi. Imaginea ataşată acestei postări este de la Forumul Economic de la Sankt Petersburg din 2018, moment în care Putin şi Buterin au avut o discuţie privată pe tema monedelor digitale. Pentru cei care sunt străini de subiect fac precizarea că Vitalik Buterin – ucrainean de origine – este creatorul criptomonedei Ethereum, care este şi cea mai dezvoltată tehnologie monetară crypto.
De fapt, socoteala e şi mai veche, de prin 2009, atunci când CIA a lansat Bitcoin-ul. Ştiindu-se că, în urma crizei din 2008, sistemul monetar mondial urmează să facă implozie, s-a lansat planul de rezervă, acela al unei monede „democratice şi anonime”. Bineînţeles că nimeni nu putea crede vreodată că cei care se află în spatele finanţelor mondiale ar putea să scape din mână găina cu ouă de aur în numele unei „democratizări a sistemului”. Era cât se poate de logic de la început că eventuala adoptare a monedelor digitale se va face sub controlul mafiei care are în mână sistemul financiar mondial. Doar că prostimea trebuia învăţată cu fenomenul şi, mai mult, la fel ca şi în cazul tehnologiei IT, era nevoie de voluntari care să dezvolte domeniul.
Ethereum este acum vârful de gamă al tehnologiei criptomonedelor. E un concept care funcţionează şi care e mai mult decât un mediu de schimb: e o tehnologie care înglobează atât moneda ca atare cât şi aplicaţiile – aşa numitele „contracte inteligente”. Tot pentru cei care nu au habar de tehnologie o să explic pe scurt noţiunea. Să presupunem că ai nevoie de bani şi-mi ceri mie acei bani. Convenim să-mi dai banii lunar, cu o dobândă de 5% pe an. Acest „convenim” – în termeni de criptomonedă – se traduce într-un contract inteligent. Acesta este un program care guvernează automat înţelegerea noastră(şi pe care niciunul dintre noi nu-l poate modifica odată pornit). Cum face programul asta? Ştie că pe data de 10 a fiecărei luni tu trebuie să-mi dai 1 ETH(rata). Fix în acea dată, programul ia din portofelul tău electronic acel 1 ETH(ETH vine de la Ethereum, dar poate fi orice monedă suportată de platformă) şi-l depune în portofelul meu digital. Ce se întâmplă dacă nu ai acei bani? Păi treaba e guvernată tot de contract; acesta ştie că trebuie să-ţi calculeze o dobândă penalizatoare şi va tot încerca în fiecare zi să-ţi ia banii plus dobânda până când va reuşi. Sau, dacă nu va reuşi, se va declanşa un alt mod de calcul.
Teoretic, Băncile Centrale au monedă electronică. De fapt, dacă stăm să ne gândim bine, probabil 80% din monedă e electronică. Şi-atunci de ce face atâta vâlvă CDBC? Şi nu doar că face vâlvă, dar a venit ca proiect impus de globaliştii de la WEF. Care-i treaba?
Aşa cum am arâtat în mai multe rânduri, finanţele mondiale sunt în cumpănă. Războiul din Ucraina a accelerat dedolarizarea, deschizând mai multe căi alternative de circulaţie a banului. Veţi vedea în următorii ani cum instituţii fundamentale ale pieţei actuale – gen SWIFT – vor face implozie. Pur şi simplu, fluxurile mondiale de capital se vor descentraliza. Este clar că situaţia nu mai poate funcţiona aşa, mai ales în condiţiile unei lipse totale de încredere. Deci, ce urmează?
Moş Robinette e împins să dea drumul propriului CDBC pentru a încerca o resetare a dolarului. Noua monedă va fi mai cool pentru tefelei, dar va fi sprijinită de acelaşi gol imens care e dolarul de azi. De partea cealaltă, Putin şi Xi pariază pe acelaşi lucru, dar cu o paradigmă diferită. După ce americanii vor lanssa CDBC-ul propriu, în mod sigur chinezii şi ruşii vor lansa propriile monede electronice, doar că … beneficiind de acoperire în aur. Iar aici va intra în joc paradigma „monedă tare-monedă slabă”, extrem de bine cunoscută finanţiştilor: de moneda slabă omul vrea să scape pentru a economisi în moneda puternică. Nu vă lăsaţi însă orbiţi: această dihotomie va duce la o adaptare accelerată a criptomonedelor emise de Băncile Centrale. V-aţi prins?
Probabil vă puneţi întrebarea la ce e necesară o schimbare în condiţiile în care moneda electronică deja există? Ei bine, există, dar chiar şi aşa nu e suficient de eficientă. Adăugarea componentei smart – cea pe care o are Ethereum – va conduce la mai multe avantaje. În primul rând, generalizarea semnăturii electronice: doar dai un OK şi ţi-ai pus semnătura pe un contract. Apoi, prin intermediul aplicaţiilor ataşate se va obţine o urmărire mai atentă a ceea ce faci. Spre exemplu, dacă se decide boicotarea unei benzinării, pur şi simplu nu vei mai putea plăti acolo. Portofelul tău digital te va anunţa – beneficiind, desigur, şi de serviciile de geolocaţie – că nu poţi plăti la benzinăria X deoarece e sub sancţiuni. Frumos, nu-i aşa? Partea interesantă e că acest concept nici nu va consuma resursele tehnice ale deţinătorilor deoarece e un proiect distribuit, iar puterea de calcul se împarte între participanţi.
Mai e o chestie, mai precis o veste proastă pentru toţi cei care sunt în industria bancară: concedierile de aici vor depăşi 90%. Băncile comerciale nu vor mai avea venituri decât din zona de creditare, ceea ce le va face să-şi reduc puternic personalul. ATM-urile vor deveni obiecte de muzeu, aşa cum sunt acum cabinele telefonice din anii 80. Pur şi simplu, schimbarea va fi extrem de radicală. Cei mulţi se vor înrola benevol în această „nouă lume” şi doar foarte puţini vor fi aceia care vor înţelege cu adevărat că paradisul în care se află e de fapt iadul pe pământ.
Autor: Dan Diaconu
Adauga comentariu