Analize și opinii

Dan Diaconu: „Că economiile occidentale sunt într-o stare deplorabilă, nu mai e un secret pentru nimeni.”

Guo Shuking este șeful comisiei de supraveghere a sectorului bancar și a pieței asigurărilor din China. De asemenea este Secretarul Partidului Comunist din Banca Centrală a Chinei. Cu alte cuvinte este un individ cu greutate acolo. Dar nu numai acolo.

În urmă cu trei luni a ieșit public pentru a se declara îngrijorat față de bulele financiare din Europa și SUA care sunt pe cale să se spargă deoarece merg în direcție contrară față de economiile de bază. Declarația de acum trei luni a oficialului chinez a avut reacții vizibile atât pe piețele financiare cât și pe cele futures.

Iată că acum numărul doi din comisia de supraveghere, Liang Tao, iese cu o declarație similară. Fenomenul remarcat de Liang Tao este creșterea dobânzilor în țările emergente, în condițiile în care economiile dezvoltate practică în continuare dobânzi extrem de mici(uneori chiar negative). Aceasta s-ar putea constitui într-o modificare drastică a prețului activelor la nivel global.

De fapt oficialii chinezi, dincolo de formulările alambicate, arată cu degetul spre UE și SUA. Dobânzile mici practicate de FED și BCE  conduc la o hemoragie de bani ieftini care nu mai ajung la finanțarea activității economice de bază, ci merg direct în speculații financiare sau în creșteri artificiale de alte active. Astfel, în ciuda performanțelor anemice și a numeroaselor probleme constatate „la firul ierbii”, prețurile unor active irelevante cresc nejustificat: acțiuni, criptomonede, imobiliare s.a.m.d.

Că economiile occidentale sunt într-o stare deplorabilă, nu mai e un secret pentru nimeni. O să vă dau un mic exemplu: Biden a aprobat ajutoare financiare la baza societății, astfel încât acestea să ocolească mediul bancar și să ajute economia de jos în sus. Ce alte cuvinte îi dau gratis niște bani lui Joe, iar el își va cumpăra bunuri și servicii contribuind astfel la creșterea economiei reale. Pe hârtie pare logic, însă în practică treburile au luat-o pe o cale la fel de toxică precum întreaga economie: ori oamenii au băgat banii de ajutoare în speculații financiare(vezi fenomenul GameStop), ori, pur și simplu, mulțumindu-se cu puțin, refuză să mai lucreze. Astfel, la nivelul de bază al economiei, banii respectivi ori nu intră(deoarece sunt băgați în acțiuni) ori degeaba intră întrucât nu se mai găsește forță de muncă disponibilă.

Fenomenele despre care vă vorbesc arată limpede că boala societăților dezvoltate este una gravă și dureroasă. Chinezii dau ca soluții restructurarea drastică și un control strict al capitalurilor. Soluția lor este, desigur, una din manualul chinezesc de conducere a societății: dai cu buldozerul până când treburile se așază așa cum vrei. Teoretic, pentru occidentali asemenea soluții sunt de neacceptat. Însă, dacă ne uităm bine și constatăm cum mișcările capitalului sunt mult mai drastic controlate în Vest decât în China, înțelegem că treptat mergem spre calea chinezească. Nu uitați că Biden este de fapt victoria Chinei în alegerile din SUA. Dacă n-ați înțeles bine fraza anterioară sau dacă simțiți nevoia s-o contraziceți, reluați-o!

Soluția occidentală – și, la urma urmei normală în capitalismul în care ne scufundăm – este ca întreg dezechilibrul creat să fie distrus de spargerea bulelor. E un proces dureros care are însă meritul de a rezolva rapid problema.  Mai este însă lumea occidentală capabilă de asemenea soluții raționale de întoarcere cu picioarele pe pământ? În lumea în care se iau medicamente pentru a preveni durerea, e greu de crezut că se mai poate așa ceva. E ca și cum ți s-ar spune că urmează să ai de-a face cu o iarnă deosebit de geroasă, dar că poți alege și una mai blândă. Occidentalul – așa cum a ajuns acum – va alege desigur varianta mai blândă, uitând însă că ea, pentru a fi mai blândă trebuie să dureze mai mult. Atât de mult încât nu se va termina niciodată.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu