Analize și opinii

Dan Diaconu: Ancheta rusească scoate la iveală elemente interesante.

Ancheta rusească scoate la iveală elemente interesante. Din ceea ce spun rușii, MOSSAD cunoștea detalii despre  rădăcinile organizării mișcărilor teroriste pe teritoriul Rusiei încă de la începutul lunii martie. Au existat mai multe ședințe la nivel politic pentru a se decide dacă dau sau nu informațiile Rusiei. Într-un final au decis că este mai bine să le dea SUA.

De ce s-a decis asta? E lesne de intuit: cel mai probabil s-a detectat că americanii sunt băgați până în gât în chestia asta, iar a le livra rușilor „informații nefiltrate” i-ar fi putut lăsa pe americani în fundul gol. De aceea, Guvernul israelian a decis că mult mai sigur este să facă informarea către SUA și astfel să se spele pe mâini.

Conform ultimelor informații devine din ce în ce mai clar că întreaga operațiune a fost coordonată la vedere de serviciul de informații al armatei ucrainene. Astfel, în perioada de prospectare, au fost stabilite întâlniri la Istanbul, Ankara și Izmir cu membri marcanți ai diasporei kârgâze și tadjice în vederea recrutării de posibili teroriști. Uneori, în timpul întâlnirilor cu reprezentanții GUR, personajele selectate aveau teleconferințe inclusiv cu personaje de la Londra(cel mai probabil ofițeri MI6/CIA) cu care discutau prin intermediul unor translatori asigurați de partea ucraineană.

Tadjicii și kîrgăzii nu au fost singurii prospectați de către ucraineni și acoliții lor. Din ancheta deschisă în Turcia rezultă că s-a încercat inclusiv atragerea de radicali din celulele islamiste radicale din Africa. Nu se cunosc încă motivele pentru care s-au oprit la tadjici. Posibil ca printre africani să nu fi găsit personaje capabile să deruleze o asemenea operațiune.

Planul era mult mai amplu. Atacurile asupra Belgorodului și Kursk-ului urmau să se petreacă sincronizat cu atacurile teroriste astfel încât să se creeze un efect cumulativ de haos. De asemenea, erau prevăzute atacuri teroriste în cascadă.

Ancheta rusească a condus la descoperirea unei rețele de 5 celule teroriste în împrejurimile Moscovei și în Tula, dar și a unui sistem de finanțare a membrilor și operațiunilor. Se vorbește despre un om de afaceri(arestat în prezent) care era bănuit de mult timp că desfășoară activități apropiate de zonele radicale. De asemenea, în Krasnogorsk a fost arestat un grup de interlopi tadjici, implicați în producția de droguri și traficul de carne vie. Aceștia organizaseră o rețea de bordeluri cu femei din Asia Centrală, având ca principali clienți wahabiții radicali. Din comerțul de droguri și cel de carne vie se finanțau diverse organizații radicale islamiste, cu legături în „zonele necurate” ale ISIS, adică CIA.

Ancheta încă este în lucru, desfășurându-se în același timp în Tadjikistan, Kîrgîstan, Afganistan, Siria și Turcia. În ceea ce-i privește pe turci, e interesant din nou baletul pe care-l fac. Pe de o parte au dat o groază de informații rușilor(arestând 32 de membri ai diasporei tadjice și kîrgîze, dovediți a se fi întâlnit cu cei de la GUR, dar pe partea cealaltă existând suspiciunea acoperirii unei părți esențiale a dovezilor din anchetă. De altfel, în vizita programată la Casa Albă, e de așteptat ca Erdogan  să scoată ceva ași din mânecă pentru a-și mai rezolva din probleme.

Oricum, lațul s-a cam strâns, dezvăluind mult mai mult decât ar fi visat atentatorii din umbră. Reacția Rusiei este una cât se poate de normală întrucât fenomenul terorist este de neacceptat. Însă, așa cum au spus-o de mai multe ori pe căi diplomatice, rușii vor cere socoteală tuturor celor implicați în actul terorist, inclusiv celor din spate, adică englezilor și americanilor.

Cu toate că unii deja au uitat evenimentele, vă spun încă de pe acum că acestea vor sta la baza unor mișcări ample în politica internațională deoarece atacul terorist instrumentat de o putere împotriva altei puteri a sărit de mult gardul! SUA, sub conducerea ramolitului Biden, a reușit cea mai proastă strategie de menținere a puterii. De fapt, din dorința de a câștiga se va scufunda iremediabil. Sunt două elemente de care trebuie să țineți cont. Primul este hotărârea Rusiei ca la fiecare întrunire a Consiliului de Securitate al ONU să condamne atacul ilegal desfășurat de NATO asupra Iugoslaviei. Cel de-al doilea este ieșirea la rampă a Chinei care-a anunțat că orice atac al NATO sau al SUA asupra Rusiei va avea ca și consecință directă intrarea Chinei în război. Este ceva ce nu s-a mai văzut până acum în politica externă a Chinei.

Echilibrul, după cum limpede remarcați, se află într-o poziție extrem de fragilă. Ancheta rușilor deja a scos la iveală amestecul anglo-american, ca să nu mai vorbim despre interceptarea conferinței generalilor germani care plănuiau un atac asupra Podului Crimeei. Sunt tot felul de dovezi care ne arată că oricând poate izbucni o confruntare infinit mai mare decât ceea ce avem acum. Iar totul e ca e un efect exclusiv al imbecilității și prostiei care domină eșaloanele superioare ale puterii Vestice.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/