Analize și opinii

Dan Chitic: Despre o țară eșuată cu oameni eșuați

Scandalul azilelor groazei a atras demiterea a doi miniștri, a unor prefecți și subprefecți, a unor șefi de deconcentrate, și a altor autorități ale statului român. Măsuri corecte, necesare. Dar nu suficiente! Măsuri care confirmă o dată în plus faptul ca statul român este un stat eșuat.

“Bun”, Dar asta o știam. Știam ca statul e eșuat! Doar ne a spus-o însuși “șeful statului”, KW Iohannis! “Șeful statului” eșuat! El sigur știa ce spune!

Scandalul azilelor ridică alte probleme și întrebări. Mult mai grave decât cea legată de soarta statului în care trăim.

Prima întrebare le este adresată susținătorilor statului minimalist.

…și este o problemă insurmontabil!

Cum pot “minimaliştii” explica faptul  că majoritatea azilelor sunt instituții private? Cum e cu “autoreglarea pieței”? Cum e cu “protecția” oferită de sistemul “cererii și ofertei”? Cum e cu “umanismul” capitalismului?

Până una alta, se vede ca patronii, fără un control strict și eficient din partea instituțiilor “statului eșuat”, s-au transformat brusc în niște bestii, niște Kapo care supuneau amărâții ăia (plătitori!) în niște deținuți în lagăre cu reclame luminoase la poartă.

Dovadă că piața nu “autoreglează” foamea insațioasă de profit rapid și ușor, ca și în cazul băncilor, furnizorilor de utilități și a tuturor celorlalți “îngeri” ai economiei de piață. Ba mai mult, fără control, s-a dovedit acum că întreprinzătorul se poate transforma rapid într-un monstru!

Semn că și capitalismul a eșuat la noi, în “statul eșuat”!

Dar cea mai grea întrebare ne revine nouă, conservatorilor, să o dezlegăm: cum putem noi explica faptul că românul, ăla majoritar credincios în Dumnezeu, își lasă părinții sau copiii cu dizabilități să putrezească în lagărele patronate de niște monștri? Cum?

Așa înțelege românul să aplice și să respecte Porunca a cincea, “Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie” (les. 20, 12)?

Sau poate aștepta să “își facă statul treaba”? Sau poate ca patronul să respecte “legea cererii și a ofertei”?

Cum se poate explica nepăsarea, sau poate uitarea, “aparținătorilor”?

Nu se poate! Pur și simplu!

E dovada clară că nu doar statul este eșuat, ci toată România!

Suntem o țară eșuată, o țară în care totul trebuie reconstruit, de la zero!

O țară în care primul lucru ce trebuie reconstruit este omenia! Morala, naturală, apoi cea religioasă și în cele din urmă cea statală!

În România, țara eșuată, TOTUL TREBUIE RECONSTRUIT DE LA ZERO!

Şi primul care trebuie reconstruit e omul, un om eșuat, un spectru egoist și izolat în automatismele unei vieți în care comoditatea, confortul și succesul sunt singurele valori unanim recunoscute și respectate.

Dacă nu, trebuie să ne reconfortăm cu ideea că am eșuat și că vom dispărea. Ca stat. Ca țară. Ca neam. Ca oameni!

De fiecare dintre noi depinde soarta noastră individuală și colectivă!

Autor: Dan Chitic

Sursa: corectnews.com

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …postez si aici ceea ce am postat la alt articol… pentru ca ”se potriveste” aproape integral…

    …frica se naste din incultura, obscurantism, lipsa de Credinta si ”agatarea” de ”pozitia sociala”… ticalosii care ne-au hotarit destinele pina in decembrie 1989 au aplicat cei trei FFF… frica, foame, frig… asa au subjugat o (pe atunci) natiune… TOT EI s-au ”upgrade-at” si au invatat noi ”tehnici, metode, mijloace si procedee” de a stapini si conduce ceea ce a ramas pe aici, ceea ce in iluzia unora se cheama ”popor” sau ”natiune”… au vazut ca trasatura genetica, fundamentala, ”matricea” existentiala a acestor ”locuitori mioritici” este FOMISMUL… avaritia, lacomia, insatietatea, capatuiala, parvenirea, toate asteain acest cuvint unic: FOMISM… si uite asa, de peste trei decenii, EI fac ce vor iar ”napastuitii” le confirma zilnic ceea ce EI au ”citit”… de la ”vladica” la ”opinca”, TOTI sint FOMISTI… nimanui nu-i ajunge, nimeni nu se satura, nimeni nu se opreste… de la tradare si opresiune si pina la ”plecatul” din Romania, orice este BUN pentru si in numele lui ”miine”, ”o viata mai buna pentru mine si copii mei”, ”o tara ca afara”, etc… orice compromis, orice jaf, orice batjocura, orice lipsa de simtire pentru aproape, orice tradare, orice lipsa de constiinta ori de sentiment sint justificate prin ”mai bine pentru mine si ai mei”… tara, natiunea, Romania, altruismul, constiinta, mila si compasiunea, Credinta? doar notiuni abstracte, de dictionar, fara nici un ”profit”, din care nu ”iese” nimic… romanule! NU VINE NIMENI SA TE SALVEZE! pricepi asta? NIMENI nu a conspiratsa te nimiceasca si sa-ti distruga ceea ce ai facut cindva… TU AI FACUT-O SI O FACI SI AZI, CIND NU MAI ESTE NIMIC DE DISTRUS, CU TINE INSUTI… schimba-ti imnul romanule! intoarce-te cu spatele cind il auzi! nu-l meriti! pentru tine nu exista decit FOMISMUL tau…