Gabriel „Puiu” Popoviciu a fost condamnat în România în 2016 pentru luare de mită. El a mituit un oficial pentru a cumpăra un teren deținut de guvern la un preț redus. Popoviciu l-a angajat pe Hunter Biden în acel an ca parte a unei campanii de influență pentru a convinge procurorii anticorupție să încheie un acord sau să renunțe la caz.
DailyMail.com poate dezvălui acum extinsa campanie de propagandă și convingere planificată pentru infractorul român. Hunter l-a adus pe Louis Freeh, fostul director al FBI, pentru a-și folosi contactele din justiție din SUA în avantajul lui Popoviciu.
Implicarea lui Hunter a inclus întâlnirea cu oficiali americani, în timp ce tatăl său era vicepreședinte.
În ciuda influenței planificate și a campaniei media, încercările lui Hunter și ale colegilor săi au eșuat, iar Popoviciu a fost condamnat la nouă ani de închisoare în 2016.
Hunter Biden și un fost director FBI au fost angajați de magantul român condamnat ulterior pentru luare de mită și l-au reprezentat în cadrul întâlnirilor cu oficiali de top din SUA.
E-mailurile de pe laptopul abandonat al lui Hunter dezvăluie modul în care fiul lui Joe Biden și colegii săi își valorifică legăturile cu guvernul SUA și au planificat o campanie de propagandă pentru omul de afaceri român. Aranjamentul ridică mai multe întrebări cu privire la tranzacțiile lui Hunter, care au amenințat cariera tatălui său.
E-mailurile arată că Hunter l-a adus pe Louis Freeh, fostul director al FBI, prietenului său de familie, pentru a-și folosi contactele din justiție din SUA în avantajul lui Popoviciu.
E-mailurile arată colegii lui Hunter, parteneri ai firmei de avocatură Boies Schiller Flexner, Christopher Boies și Michael Gottlieb, care caută să stabilească întâlniri cu ambasadorul SUA în România, după ce au discutat între ei dacă va interveni în cazul Popoviciu.
Hunter și colegii săi au discutat, de asemenea, despre o campanie media, inclusiv către publicația Wall Street Journal, pentru a-și sprijini clientul care a fost ulterior găsit vinovat de luare de mită.
Popoviciu a fost menționat pentru prima dată în e-mailurile lui Hunter în septembrie 2015. La acea vreme, Hunter lucra la firma de avocatură Boies Schiller Flexner.
Chris Boies i-a scris lui Hunter și partenerului său de afaceri Devon Archer cu subiectul „Popoviciu” și mesajul: „Să discutăm când este convenabil… Unul dintre partenerii mei este cel mai bun prieten cu nou-numitul ambasador în România”.
Popoviciu nu a mai apărut în căsuța de e-mail a lui Hunter decât în mai 2016, când era la un pas de condamnare de luare de mită într-un Tribunal din România.
Hunter și colegii săi au intrat în acțiune, avocatul de atunci al lui Boies Schiller, Michael Gottlieb, căutând chiar și ajutorul ambasadorului american de atunci în România, Hans Klemm, într-un efort de ultimă oră pentru a opri condamnarea.
„L-am contactat Klemm și l-am rugat să ne ajute să intermediem întâlnirea [cu procurorii români anticorupție]”, i-a scris Gottlieb lui Hunter pe 17 mai 2016.
„Ar trebui să punem la punct o punte convingătoare cu toate defectele de procedură și de fond din rechizitoriul / dosarul împotriva lui Gabs și, de asemenea, ar trebui, de asemenea, să alcătuim începutul a ceea ce ar fi o strategie de presă. Și vom dori să aliniem marile nume pe care să le aducem.”
O sursă legală implicată în discuții a declarat pentru DailyMail.com că nu au trecut niciodată la acțiunea planificată.
„Toate ideile discutate în acest e-mail, inclusiv pregătirea unui pachet și a unui plan de presă, nu au fost niciodată puse în aplicare sau executate”, a spus sursa, care era membru al echipei juridice a lui Popoviciu.
„Toate acestea erau discutate ca parte a unei strategii potențiale, care depindea în totalitate de programarea unei întâlniri cu guvernul român asupra cazului. Dar acea întâlnire nu a fost niciodată programată și nu s-a întâmplat niciodată, deoarece guvernul român a refuzat.”
Hunter și colegii săi au intrat în acțiune, avocatul de atunci al lui Boies Schiller, Michael Gottlieb, căutând chiar și ajutorul ambasadorului SUA de atunci în România, Hans Klemm, într-un ultim efort de a opri condamnarea. „L-am contactat pe Klemm și l-am rugat să ne ajute să intermediem întâlnirea [cu procurorii români anticorupție]”, i-a scris Gottlieb lui Hunter pe 17 mai 2016
Hunter și colegii săi au discutat, de asemenea, despre o campanie media, inclusiv către publicația din SUA, Wall Street Journal, pentru a-și sprijini clientul, care a fost ulterior condamnat pentru luare de mită.
În săptămâna următoare, Gottlieb i-a scris un e-mail lui Hunter spunând că a vorbit cu ambasadorul SUA – dar a fost reticent în a-și descrie conversația într-un e-mail. „Hans m-a sunat pentru a discuta despre o dezvoltare care se transmite cel mai bine prin telefon. Ne putem conecta fie diseară, fie mâine? Concluzia este că ar trebui să continuăm cu solicitarea întâlnirii “, a scris el.
Gottlieb s-a plâns colegilor săi de un articol Politico care lăuda procurorii români pentru reprimarea corupției.
„Este posibil ca acest tip de articol să facă din eforturile noastre cu USEMB [ambasada SUA] o bătălie ascendentă și de ce mă aștept ca HK [Klemm] să aibă puțin interes să ia orice fel de poziție publică”, a scris Gottlieb.
Hunter a sugerat că vor cere ajutorul prietenului familiei Biden și fostului director al FBI, Louis Freeh.
„De acord Michael. Este momentul să începem să adunăm o echipă de profil care să poată vorbi despre nedreptatea de aici”, a scris Hunter.
„Pe cine avem la firma care poate vorbi cu autoritate despre anticorupție. Mike, aveam de gând să-l contactez pe judecătorul Freeh și, dacă te poți gândi la alții de această statură, cred că este momentul să le citesc și să vadă dacă sunt dispuși să te ajute. Ambasadorul Gittenstein a menționat nume precum Atty Patrick Fitzgerald.”
În săptămâna următoare Gottlieb i-a scris un e-mail lui Hunter spunând că a vorbit cu ambasadorul SUA, dar a fost reticent în a-și descrie conversația într-un e-mail.
„Hans m-a sunat pentru a discuta despre o dezvoltare care se transmite cel mai bine prin telefon. Ne putem conecta fie diseară, fie mâine primul lucru? Concluzia este că ar trebui să continuăm cu solicitarea întâlnirii “, a scris el.
Într-un e-mail din 24 martie 2016 intitulat „Re Meet with H. Klemm”, Hunter i-a scris lui Gottlieb: „Unde ne întâlnim?”
O sursă implicată în ședință a declarat pentru DailyMail.com că Hunter s-a alăturat lui Gottlieb și ambasadorului SUA în cel puțin o întâlnire.
Sursa echipei juridice a lui Popoviciu a declarat pentru DailyMail.com că „în niciun moment nu am cerut ambasadorului SUA (sau altcuiva de la ambasadă) să facă vreo declarație despre caz sau să intervină în vreun fel”.
Avocatul a spus că echipa americană a explicat reprezentanților străini ai lui Popoviciu „realitatea că Ambasada SUA și ambasadorul SUA nu vor interveni în fața Guvernului României cu privire la urmărirea penală anticorupție”.
„Echipa juridică a fost întotdeauna atentă la limitarea oricărei cereri adresate ambasadei SUA pentru a face o introducere oficialilor guvernamentali români relevanți sau pentru a oferi sfaturi despre legislația sau protocolul românesc”, a spus avocatul.
Boies Schiller Flexner a refuzat să comenteze. Gottlieb, care de atunci a părăsit firma, a refuzat de asemenea să comenteze pentru publicație.
Intervențiile către diplomații americani nu au reușit în cele din urmă să împiedice condamnarea lui Popoviciu. Însă, pe 18 iunie, Hunter i-a trimis un e-mail lui Freeh pentru ajutor, spunând că a devenit „foarte apropiat de client” și susținând că magnatul „este tratat foarte prost de către un sistem de justiție român suspect”.
Câteva zile mai târziu, fostul director FBI semnase un mandat cu Popoviciu și descria într-un e-mail un plan de „intervenție cu procurorul special anticorupție român” și chiar lansarea unei campanii de propagandă în SUA.
„Vorbeau despre noi că facem un raport și apoi mergeam la WSJ. Am spus că, cel mai probabil, acest lucru va înflăma procurorul și va înrăutăți lucrurile pentru client”, a scris Freeh. „Am sugerat să facem un raport, probabil să fie reținut de un partener de afaceri sau de un investitor și apoi să folosim raportul respectiv pentru a stabili un dialog cu procurorul, rezultând o posibilă afacere sau rezultatul remediat.”
E-mailurile arată colegii lui Hunter căutând să stabilească întâlniri cu ambasadorul SUA în România, după ce au discutat între ei dacă va interveni în cazul Popoviciu.
Freeh nu comentat pentru Dailymail și nu este clar dacă cineva din echipa sa a vorbit cu Wall Street Journal despre caz. În acea perioadă nu au apărut articole favorabile despre Popoviciu.
Dar fostul director FBI a adus rapid contactele sale extinse de aplicare a legii pentru a-l ajuta pe magnat.
Etalându-și legăturile internaționale, i-a scris lui Hunter pe 21 iunie: „Îl voi vedea pe bunul meu prieten, Ron Noble [fostul secretar general al organizației internaționale de poliție Interpol], la NY joi și cel mai probabil îl știe pe ADN [birou anti- corupție] procuror șef, Laura Codruta Kobesi, foarte bine. Lasă-mă să vorbesc cu el și să văd care sunt posibilitățile de a mă întâlni cu ea și de a iniția un dialog care să remedieze situația. Vreau să mă asigur că pot adăuga ceva valoare acestei ecuații înainte de a continua. ‘
Freeh a început apoi să abordeze oficialii guvernului SUA cu privire la caz.
El i-a trimis lui Hunter un e-mail pe 8 iulie că a vorbit cu șeful diviziei penale a FBI despre caz – și i-a oferit lui Hunter o taxă de sesizare pentru implicarea acestuia.
„Am vrut să vă mulțumesc din nou pentru că ne-ați trimis pe Gabriel și am finalizat o scrisoare”, i-a scris Freeh fiului vicepreședintelui de atunci pe 8 iulie 2016, la două săptămâni după ce Popoviciu a fost condamnat la nouă ani în închisoare. „Îl voi întâlni duminică la Paris și apoi ne vom deplasa la București și vom începe să lucrăm.
„FYI, am avut conversații cu șeful Diviziei penale a FBI și există un interes sincer al Biroului de a-l întâlni și a-l informa pe Gabriel cu privire la alte chestiuni despre care ar putea fi dispus să discute.”
„Există problema calendarului cu privire la momentul stabilirii contactului cu DNA și SRI, despre care vom discuta împreună cu Gabriel săptămâna viitoare. Din fericire am reușit să înrolăm pentru echipa noastră un fost agent FBI legat din București – ea este româno-americană – care este un vorbitor fluent cu contacte excelente în SRI. S-ar putea să încercăm să-l vedem și pe ambasador”.
În e-mail, Freeh s-a oferit, de asemenea, să dea o plată de trimitere lui Hunter pentru că i-a adus dosarul Popoviciu.
„Aș dori, de asemenea, să vă fac o mică plată pentru această recomandare și pentru munca dvs. continuă în această privință”, a scris Freeh. „Aceasta este o practică standard. Este strict apelul tău, deoarece nu știu relația ta cu clientul. Am avea nevoie doar de informațiile dvs. bancare pentru a efectua o plată.”
În ciuda influenței planificate extinse și a campaniei media, încercările lui Hunter și colegii săi au eșuat. Pe 23 iunie 2016 Popoviciu a fost condamnat la nouă ani de închisoare.
Adauga comentariu