Analize și opinii

Dacian Cioloș – un candidat în PLUS

Fostul premier, Dacian Cioloș, a anunțat sâmbătă la Cluj Napoca înființarea unui nou partid politic – Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS), formațiune care a fost deja înregistrată la Tribunal. Totodată, el a spus că va solicita retragerea dosarului de înregistrare a partidului MișcareaRomânia Împreună (MRÎ) din cauza tergiversărilor în instanță.



În România încă se mai cumpără partide politice
După modelul lui Sebastian Ghiță care și-a făcut un partid cu mâna lui Bogdan Diaconu și l-a numit foarte inspirat ”Partidul România Unită” acum avem PLUS-ul lui Dacian Cioloș făcut cu ajutorul grupului de la Cluj.

Cel mai probabil, sondajele care în 2016 creditau USR cu 18%, vor spune acum că PLUS are 20% chiar după lansarea oficială, deși are o notorietate de cel mult 10%. Astfel, PLUS-ul lui Cioloș pare să devină un mare MINUS pentru Iohannis care se bazează și el pe aceeași platformă.

Insist să-i spun partidul PLUS și nu partidul lui Dacian Cioloș pentru că fostul premier nu este încă membru de partid. În acest moment, PLUS este partidul casei de avocatură Iordache iar președinte e Raluca Daneș, o ilustră anonimă din Cluj.

Ce știm despre noul partid?

”Partidul Libertății, Unității și Solidarității” pare un nume ales la miezul nopții după o zi grea la birou și câteva pahare de vin cu prietenii. Nu știm nimic despre acest partid în afară de culoare aleasă, portocaliu (un semn prostie istorică raportat la România) și faptul că îl suține pe Cioloș. Cel mai probabil partidul va împrumuta din calitățile liderului, va fi tern, plictisitor, fără ideologie și fără Dumnezeu dar cu UE-n suflet. Mai precis, un partid de stânga la nivel european și de dreapta în România, cu accente populiste și retorica deja depășită a anticorupției.

Îl trec fiori reci pe Iohannis?

Cioloș are în sfârșit un partid. Mic, amărât, portocaliu dar e al lui, îl iubește și mai ales are bani de investit în publicitate deci, o să-l iubească și alții în curând. În acest context, Iohannis are o mare problemă. Dacă nu face ceva rapid, o sa-i fie greu la prezidențiale, mai ales de când doamna Carmen este penală iar anticorupția jucată nu prea mai ține.
Dacă nu se hotărăște să-și facă un salon de nunți sau o cârciumă între timp, Cioloș are șansa lui la prezidențiale, mai ales cu un Iohannis slab și fără susținere. Alegerile europarlamnetare ne vor da exact anvergura PLUS-ului în dinamica electorală dar, dacă stă bine, pentru Iohannis va fi prea târziu.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu