Analize și opinii

Cutremurătoare goliciune a declarației de la Cotroceni

Dacă președintele României convoacă la Cotroceni mai mulți miniștri înseamnă că există o problemă. Pentru Klaus Iohannis, un fel de mahăr peste PNL și peste guvern, mobilizarea unora nu mai este o problemă de Constituție sau de mecanism democratic. Îi cheamă și gata! Cum și-a luat Traian Băsescu dreptul să-i dirijeze pe procurori și pe generali după cum avea el chef, așa și Klaus Iohannis. Îi convoacă și lumea politică nu mai zice nici mîc. Se conformează! Poate unora le și place. Pentru a nu știu cîta oară, lucrul acesta s-a întîmplat și marți după-amiază. Ba la sfîrșitul întîlnirii, președintele României a făcut și o declarație (discurs în miniatură!). Asta înseamnă că a vrut să spună ceva important.
Să citim declarația făcută la sfîrșitul reuniunii (convocării, întîlnirii, frecatului de ridiche etc). Pentru a nu fi acuzat că am scos din context, pentru a nu fi beștelit de presa miluită (botezată de Ion Cristoiu), iacă reproducem tot mesajul prezidențial. Și o facem pe gratis, fără plată de la guvern sau de la servicii.
Fiți fă rog amabili și sacrificați patru minute, cît sunt necesare pentru lectura acestor două pagini dactilo.

”Tocmai am încheiat o ședință de lucru cu membri ai Guvernului pentru a discuta accelerarea campaniei de vaccinare. Este evident, campania merge bine, maratoanele de vaccinare au fost un succes, dar, pentru a continua nivelul ridicat de vaccinare, trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni.
De succesul vaccinării unui număr cât mai mare de români depinde redeschiderea completă a tuturor sectoarelor socio-economice și construirea României post-pandemice.
Primarii și alte autorități locale, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ în campania de vaccinare. Succesul pe care l-am avut până acum este preponderent în mediul urban, de aceea este important să acționăm mai intens și în zona rurală pentru că acolo accesul la un centru de vaccinare este, de multe ori, mai dificil.
Oamenii trebuie să fie informați, în localitățile mici chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze. Aici intervin centrele mobile, care sunt esențiale pentru a crește ritmul de imunizare și în mediul rural.
Este important să mergem noi către oameni, iar autoritățile locale, cu toate mijloacele pe care le au la îndemână, să le faciliteze vaccinarea. Să creăm posibilități de vaccinare atât la locul de muncă, cât și în spațiile recreative.
Obiectivul campaniei de vaccinare este, pe termen scurt, acela de a reduce numărul îmbolnăvirilor, spitalizărilor și deceselor provocate de COVID-19, iar acest lucru se întâmplă deja. Pe termen mediu, scopul este, bineînțeles, acela de atinge pragul critic de imunitate care să stopeze definitiv transmiterea comunitară a virusului.
Atrag atenția asupra unui potențial pericol, poate nu îndeajuns de bine conștientizat sau explicat. Pe măsură ce epidemia scade în intensitate, există posibilitatea ca unele persoane să considere că ce a fost mai rău a trecut și că nu mai are rost să se vaccineze.
Este însă o falsă senzație de securitate! Până când nu vom fi imunizați într-un procent semnificativ, pandemia nu se poate încheia, iar riscul pentru cei nevaccinați de a face o formă severă a bolii rămâne unul ridicat.
Așadar, dragi români, nu ezitați să vă vaccinați!
Reîntoarcerea cât mai rapidă a tuturor elevilor la școală, dar nu oricum, ci în condiții de siguranță sanitară sporite, este o prioritate. Deciziile în educație, în toată această perioadă dificilă a luptei cu pandemia, s-au luat pe baza unor scenarii legate în mod direct de incidența și rata de infectare de la nivelul fiecărei localități.Ne aflăm, iată, aproape de momentul în care majoritatea elevilor, indiferent de clasă, își pot relua orele în format fizic. Ne dorim ca acest lucru să rămână neschimbat până la finalul anului școlar, toți copiii să își poată finaliza cursurile în băncile școlilor.
În privința evenimentelor culturale, este imperativ să găsim soluții pentru redeschiderea cât mai multor tipuri de evenimente, atât în exterior, cât și în interior. Este evident rolul important pe care îl are cultura în revenirea la normalitate. Mă bucur că sunt proiecte pilot în acest domeniu și sper că în curând artiștii își vor putea relua contactul nemijlocit cu un public cât mai larg. I-am cerut în mod expres ministrului Culturii să fie deschis la toate soluțiile care sunt sigure din punct de vedere sanitar și care îi pot ajuta pe cei din industria spectacolelor, unul dintre domeniile cele mai afectate de restricțiile impuse de pandemie.Mă bucur că sunt proiecte foarte bune pregătite și sunt foarte convins că, în săptămânile care urmează, campania de vaccinare va primi noi forme atractive și sper foarte mult că putem să-i convingem pe majoritatea românilor să se vaccineze.
Vă doresc tuturor multă sănătate!

Să vedem ce semnale importante ne-a dat președintele! Citindu-i vorbele scrise de alții înțelegem că lucrurile merg bine în materie de combaterea pandemiei. Maratoanele sunt un succes. În orașe. Trebuie mers și la țară. Din poartă în poartă. Să ducem vaccinul mai aproape de oameni! (tovarăși!) Să vaccinăm și la locul de muncă și la locurile de distracție, zice Dînsul. (Poate chiar la nunți, botezuri și…, zic eu, accentuînd hei-rupismul prezidențial tare caraghios pentru un președinte cu pretenții-ifose).

Mobilizarea asta seacă este cel mult de nivelul unui premier, dacă nu putea fi făcută la fel de bine de pavoazata ministresă a Sănătății. Și ei îi putea scrie cineva un discurs ca și lui Klaus Iohannis.
Am reținut că există și pericolul ca unii să creadă că greul a trecut și să renunțe la vaccinare. Această descoperire epocală a președintelui României trebuie semnalată și promovată, mai ales că sunt destui cursurgii care ignoră sfaturile și indicațiile președintelui.

Ce-a mai spus Omul nostru din vîrful Dealului? Asta ca să întrerupem programele de radio și televiziune ca nu cumva spusele sale să se piardă în neant? Elevii încep școala, iar președintele și toți din jurul său (noi contăm mai puțin!) își doresc ca lucrurile să rămînă neschimbate pînă la sfîrșitul anului școlar. Frumoase, sincere, admirabile și aplaudabile dorinți, tocmai bune de rostit pe toate televiziunile. În plus, mai spre final, președintele și-a adus aminte de cultură. Să găsim soluții pentru cît mai multe evenimente! (tovarăși!). Și la interior și la exterior. Ba președintele a avut grijă să transmită poporului că el personal

”I-am cerut în mod expres ministrului Culturii să fie deschis la toate soluțiile care sunt sigure din punct de vedere sanitar”

Vă dați seama ce nenorocire era dacă nu-i cerea expres acest lucru inegalabilei și strălucitoarei personalități culturale a PNL plasată ca ministru al Culturii? Se răsucea Eminescu în mormînt!
Vă dați seama ce fericire a fost marți după-amiază la Cotroceni dacă în încheierea întîlnirii președintele României a spus poporului:

”Mă bucur că sunt proiecte foarte bune pregătite și sunt foarte convins că, în săptămânile care urmează, campania de vaccinare va primi noi forme atractive și sper foarte mult că putem să-i convingem pe majoritatea românilor să se vaccineze.
Vă doresc tuturor multă sănătate!

Presupun că ați înțeles toate cotloanele ascunse din mesajul președintelui.
Eu unul n-am priceput doar scopul întîlnirii și ce era așa de important de anunțat pentru a face o declarație în fața camerelor de luat vederi? În afară de mersul din poartă în poartă, nu este nimic nou.
Să fie asta principala preocupare a președintelui României?
Altceva nu știe sau n-are ce face? Sau la întîlnirea de la Cotroceni s-au discutat lucruri despre alegereile din PNL? Sau despre achiziții de măști sau de armament?
Discursul mi se pare de o goliciune cutremurătoare. Și de aceea bănui că trebuie să mai fi fost ceva pe lîngă.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Se pare ca nea’ Plavan ar vrea sa realizeze cu noi, Planul cincinal de vaccinare la hectar! De fapt, Dulapul asta nici n-are vreun program presedinte, singurul lui program, fiind vaccinarea in masa a romanilor, asa ca o “solutie finala”! Plavane, eu iti spun doar atat: poti sa latri cat poftesti, cu mine vaccinare, n-ai sa reusesti! Mai degraba te-ai vaccina tu antirabic, caci esti turbat asupra tot ce-i romanesc!