Analize și opinii

Cum se schimbă politica editorială atunci când e eliberat patronul trustului – cazurile Realitatea și Antena 3

Trecută cu vederea de către mass-media la vremea respectivă, dar nu uitată de toată lumea, este eliberarea ciudată a lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV. La sfârșitul lunii ianuarie, o instanţă din Brăila a decis eliberarea condiţionată a lui Maricel Păcuraru, el fiind condamnat, în 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare. Judecătoria Brăila a decis, pe 16 ianuarie 2017, să admită cererea de eliberare condiţionată formulată de acesta. DNA nu au contestat, în premieră, eliberarea condiționată.



Din acel moment, Sistemul a avut un aliat de netăgăduit în lupta cu guvernul și anume Realitatea TV. Digi 24, deși o unitate loială nu putea face față singură, așa că avea nevoie de ajutor. În timpul Ordonanței 13 și mai ales în timpul protestelor, Maricel Păcuraru și-a plătit ieșirea din închisoare cu ajutorul realității, al Realității TV.

Acum, pentru că PSD este încă la putere se apelează la Dan Voiculescu.

Schimbarea la față a Antenei 3

Ieșirea lui Dan Voiculescu din pușcărie a coincis cu schimbarea editorială a Antenei 3. Din televiziunea apropiată de PSD, aceștia s-au transformat în principalii critici ai lui Liviu Dragnea și ai PSD. Subiectele prezentate au început să semene izbitor cu anchetele Rise Project și Hotnews iar Victor Ponta a devenit, din nou, un lider politic de anvergură, după ce fusese aspru criticat în ultimele luni.

Ponta și Voiculescu, aduși din nou împreună de sistem

PSD a câștigat alegerile locale, apoi alegerile parlamentare, cu toate că Liviu Dragnea a devenit ținta predilectă a Sistemului. Nici măcar Hotnews sau Rise Project nu au reușit să-l lovească decisiv pe șeful PSD, așa că Sistemul a scos la lumină o parte din foștii săi aliați.

Dan Voiculescu a fost eliberat condiționat fără recuperarea prejudiciului, iar lui Victor Ponta i-a fost clasat dosarul în care era acuzat de trafic de influență. Practic, s-a creat ideea că Ponta poate să revină la șefia PSD iar Antena 3 poate să devină arma media împotriva PSD.

Tot bâlciul media pe care îl face acum Antena 3 se înscrie în această logică.

Cum rămâne cu tezele Antenei 3 împotriva sistemului?

Eliberarea lui Voiculescu a fost plata pentru ca Antena 3 să fie parte din ruperea PSD. Jurnaliștii de la Antena 3 vor uita pentru o scurtă perioadă de întâlnirile din vie dintre Koveși și Ponta, despre pactul de coabitare semnat de fostul premier cu Băsescu și mai ales vor uita despre complicitatea lui la condamnarea lui Voiculescu. Până și Voiculescu a uitat această ultimă parte, de frică să nu întoarcă iar la închisoare.

În acest moment, PSD având încă un lider puternic și un guvern stabil, este prea periculos pentru Sistem. Se încearcă erodarea partidului în orice formă posibilă. Ponta și Voiculescu își doresc ruperea PSD pentru a putea fi mai ușor de controlat. Ei nu sunt relevanți în acest moment iar dacă nu devin foarte repede relevanți pentru Sistem, orice posibilă înțelegere pică.

Poveștile Realitatea TV și Antena 3 ne arată că succesul și bunăstarea materială nu au nicio legătură cu idealurile, că poți foarte ușor să lingi acolo unde ai scuipat dacă, între timp, devine convenabil.

Autor: Alexandru David