După 2004, corectitudinea politică a cuprins Europa, via SUA. Bineînțeles, acest curent a ajuns și la noi, iar presa de dreapta a găsit în ”political correctness” un aliat. Adversarii erau ”baroni locali” sau ”moguli”, țiganii erau ”romi”, mișcarea LGBT era ceva firesc iar cei care nu vedeau lucrurile la fel erau ”retrograzi”.
Hotnews, Adevărul, Digi 24 și Vice sunt doar vârfurile de lance care au promovat desfințarea valorilor tradiționale, atacuri foarte dure la adresa Bisericii Ortodoxe Române dar și împotriva altor culte și un discurs pro-UE și anti-românesc.
Termenul de ”corectitudine politică” este atât de mult folosit dar sunt foarte puțini cei care știu exact la ce se referă și totuși cu toții îi simțim apăsarea, așa că să explicăm termenul.
Acesta a fost preluat din englezescul ”Political Correctness” și este acum utilizat pentru a descrie strategiile instituționale de înlocuire a expresiilor și termenilor din limba curentă care pot jigni minorități etnice, de gen, orientare sexuală, religioase, persoanele cu handicap fizic sau psihic, în vârstă, de altă rasă, etc. Baza acestui concept a fost dată de Școala de la Frankfurt (Theodor Adorno, Erich Fromm și Herbert Marcuse).
Principala idee ce se desprinde din acest concept este că termenii care denumesc minorități pot fi considerați jignitori de acele persoane, un exemplu fiind termenul ”țigan” sau ”homosexual”. Astfel, înlocuim țigan cu rrom și homosexual cu gay sau membru al comunității LGBT.
Acest concept a fost politica de stat americană în cei opt ani în care Barack Obama a fost la Casa Albă. Administrația Obama și-a asumat această comunicare în spațiul public american dar a și exportat acest concept, pe modelul exportului de revoluție descris de Troțki. Astfel, ne-am trezit în Europa de Est, un spațiu conservator, cu un prozelitism al mișcării LGBT sprijit puternic de ambasada americană.
Sprijinul ambasadei s-a văzut apoi în media unde tot ce ținea de familia tradiționala a fost atacat. Au existat campanii puternice împortiva Bisericii Ortodoxe, împortiva religiei în școli și a valorilor naționale. Mișcarea de corectitudine politică a ajuns la paroxism în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din SUA. Astfel, presa autohtonă a făcut o campanie deșănțată pentru Hillary Clinton și l-a prezentat pe Donald Trump ca pe răul absolut, totul în numele corectitudinii politice.
Dacă în campania pentru Casa Albă, Hotnews prezenta:
”Trump acuza “mass-media corupta” că truchează alegerile și sugerează că Hillary s-ar fi drogat”
”Tom Hanks, despre Donald Trump: Un balon egocentric si simplist/ Daca va castiga alegerile, va fi o zi intunecata pentru planeta”
Eminem il critic dur pe Donald Trump in noul sau single numit “Campaign Speech”
După alegeri, avem următorul headline de la ”deontologii” Hotnews:
Clinton spune ca si-a dorit sa se ghemuiasca cu o carte buna de citit in mana si sa nu mai iasa din casa dupa alegeri
Acest gen de schimbări apar și în discursul Digi24, care în campanie vorbea despre importanța ca Hillary să continue pe calea deschisă de Barack Obama, pentru că lumea are nevoie de un lider cu experiență care să știe politică externă. Subiectul Geroge Soroș nu a fost, în mod evident discutat, era doar o bârfă din online pe care un site repectabil nu vrea să o preia. După victoria lui Trump avem următorul titlu pe site-ul Digi24.
”Soros și alți miliardari strâng rândurile împotriva lui Trump”
Discursul s-a schimbat chiar și în lumea politică. Dacă PNL prefera să nu vorbească despre demersul ”Coaliției pentru Familie”, care a strâns 3 milioane de semnături pentru modificarea Constituției, astfel încât căsătoriile gay să nu fie acceptate, după alegerea lui Trump, progresistul PNL a semnat chiar un protocol cu Colaliția pentru familie.
Practic, presa românească a făcut un nou switch, de la multiculturalism și corectitudine politică la comunicarea incorectă politic dar apreciată de public. Anul 2016 pare un nou an 1990 pentru presa românească care trece de la Scânteia la Evenimentul Zilei. Există oare posibilitatea ca Hotnews să se transforme peste noapte în Activenews iar Blogurile Adevărul să preia articolele de pe Gândește.org?
Autor: Alexandru David
Adauga comentariu