Analize și opinii

Cum își dau guvernanții români chiloții jos în fața americanilor

România se află din nou pe marginea unei crize politice, după ce ieșirea de aseară a premierului Mihai Tudose a transmis mesajul clar că sunt probleme mari în paradisul guvernării. E limpede că ceva se va întîmpla în zilele următoare: fie Tudose demite, cum a promis, cinci miniștri din cabinet, inclusiv nume foarte grele, devotate lui Dragnea, fie va demisiona din funcție, cum singur a amenințat.



Ori se intră într-o bătălie politică mai lungă, cu rezultate imprevizibile. Din păcate, o criză care vine în cel mai prost moment cu putință: cînd vin americanii.

Zilele care urmează vor aduce evenimente fierbinți, după ce Mihai Tudose a anunțat aseară, la Antena 3, că va schimba cinci miniștri din funcție, între care Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, care au probleme penale. În plus, se vehiculează numele lui Ilan Laufer și Răzvan Cuc, miniștrii mediului de afaceri, respectiv al transporturilor.

Finalul acestei săptămîni și debutul celei viitoare are toate șansele, deci, să găsească România într-o profundă agitație guvernamentală, asta în cel mai bun caz, pentru că e posibilă și o veritabilă criză.

Pentru țara noastră, situația e catastrofală, însă.

Peste doar 7 zile, Bucureștiul va găzdui cea mai mare manifestare economică post-decembristă, celebrul eveniment Trade Winds, în cadrul căruia zeci de mari companii americane vin pentru a tatona mediul sudest-european de afaceri în scopul unor investiții.

Cum București a fost ales drept hub-ul acestei manifestări, mari companii americane, printre care IBM și producătorul rachetelor Patriot, Raytheon, își vor trimite reprezentanți la București, pentru a se întâlni cu firme mici și mijlocii (IMM) românești și a evalua oportunitatea unor viitoare investiții.

Domeniile de interes ale firmelor americane care vor veni la București sunt: Apărare și tehnologie aerospațială, Agricultură, Auto, Construcții, Energie, Tehnologii de protecție a mediului, Tehnologii în domeniul sănătății, Procesarea alimentelor, ambalare, Echipamente industriale etc. Tot unul și unul.

Pentru România, e vorba de o șansă extraordinară care trebuie fructificată la maxim: șansa de a convinge mari companii de peste Ocean că aici e un mediu de afaceri bun.

Ca mai mereu, reușim să ne dăm în petec exact cînd nu trebuie.

România ar trebui să fie reprezentată la Trade Winds, la nivel guvernamental, de premierul Mihai Tudose și ministrul mediului de afaceri, Ilan Laufer.

Laufer s-ar putea, însă, nici să nu mai fie în funcție săptămîna viitoare și e greu de crezut că succesorul său va fi validat pînă atunci, așa că e probabil ca la Trade Winds să meargă vreun secretar de stat.

Nici premierul Tudose nu e sigur, însă, că se va putea ocupa în liniște de marele eveniment economic.
Pentru că el însuși amenință cu demisia, ceea ce ar fi o catastrofă de imagine, pentru că mega-reuniunea Trade Winds s-ar derula pe fondul unei crize guvernamentale în care nu i-ar mai arde nimănui de afaceri cu americanii.

De fapt, însăși derularea de pînă acum a evenimentelor denotă, din nefericire, că nu prea îi pasă nimănui de asta, la nivelul guvernanților.

În locul unor măsuri de excepție care să fie luate de guvern și de PSD în perspectiva marelui eveniment economic american pentru a ne asigura că exploatăm la maxim această uriașă oportunitate, clasa politică autohtonă alege să-și pună poalele în cap și să-și arate chiloții, demonstrînd din nou că interesele personale și de partid le bat de la distanță pe cele naționale.

Aproape ai crede că lucrurile au fost orchestrate ca să se meargă în direcția asta.

Și, ca o observație de final: dacă premierul Tudose demisionează în zilele următoare, România va ajunge la cel de al 10-lea premier în ultimii 5 ani, 7 ”plini” și 3 interimari.

O stabilitate politico-economică de invidiat, nu-i așa?

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: InPolitics

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • De unde sa pornim, de inainte de era noastra, dupa era noastra, in timpul erei noastre. Hai de la 11 DECEMBRIE 2016. Castigatorul alegerilor in preferintele electoratului… cu… bune si rele, pcte forte, pcte slabe, oportunitati si amenintari…PSD, o formatiune politica cu structuri in teritoriu, vechime, experienta, etape istorice precum “baroniada” in curs de tamaduire, remodelare, evolutie absolut remarcabila in campania electorala, Dragnea-prestatie eleganta in context. PSD in mentalul colectiv reprezinta inca o importanta formatiune politica. PSD ESTE RESPONSABIL DE ASIGURAREA SIGURANTEI, SECURITATII TARII, PROTECTIA INTERESULUI NATIONAL, MENTINEREA UNUI STAT NATIONAL, SUVERAN, INDEPENDENT, UNITAR SI INDIVIZIBIL, in acord cu reglementarile CONSTITUTIONALE. Tudose, un premier vizionar, cunoscator al problematicii, vorbeste putin, la obiect si face mult, ce trebuie, eficient.
    Daca remanierea are legatura de cauzalitate cu Evenimentul economic in curs de desfasurare…tinand cont de …climatul economic indus dupa 1989, pe niv de evolutie, dominat de politica de MONOPOL la toate nivelurile si in toate domeniile de activitate, dovada fiind ponderea capitalului strain-95%, autoritatea BNR in materie de investitii ( autostrada/criteriul de referinta = 0, in continuare insuficienta dotare a spitalelor, penitenciarelor, instantelor, etc, incadram la “insuficiente, devalizari, defrisari, subminari, economie de piata in niciun caz, economie hibrida da, cica de la gradul de risc de tara, alta inginerie hibrida de laborator). Pana in 1989 poporul nu a trait spaima FALIMENTULUI, frica de EXECUTARE SILITA, grija gasirii unui LOC DE MUNCA, asa cu bune si cu rele; inoperativitatea, neputinta functionala a unor agentii/institutii gen ANRE, CONSIULIUL CONCURENTEI, din motive de mentinere a unui mediu de afaceri HIBRID, dupa cum e si CONTEXTU’.

    Nivelul de trai pe cap de locuitor al acestei tari…prezinta interes pentru vreun partener extern, uniune, alianta. Aliante vechi si noi.
    Alianta eur-atlantica vs Alianta eur-asiatica.
    EVALUAREA IN CONCRET A STARII NATIUNII. POZITIA NOASTRA IN CLASAMENTUL EURO-ATLANTIC. ANALIZAREA si ASIGURAREA UNUI CADRU LEGISLATIV COERENT, CLAR, CORECT, UNITAR. RENEGOCIEREA/REGANDIREA CONTRACTELOR. STABILIREA CLARA A TERMENILOR RAPORTAT LA CARE SCUTUL DE LA DEVESELU ESTE SAU NU AMENINTARE PENTRU FEDERATIA RUSA SAU PT … BUNASTAREA POPORULUI. STAREA PATRIMONIULUI NATIONAL. SANATATEA FIZICA, PSIHO-EMOTIONALA A POPORULUI. SANATATEA MENTALA A UNEI RELATII COMERCIALE. RESTABILIREA PROBATORIULUI ISTORIC. REFACEREA MATRICEI NATIONALE IN ACORD CU MORALA CRESTINA, LEGILE UNIVERSALE FATA DE CARE NIMENI NU ESTE MAI PRESUS. RESPECT. DECENTA. DEMNITATE.
    Multumesc,