Analize și opinii

Cronica unei mari țepe

A trecut un an de zile de la primul caz de COVID-19 din România și mai bine de două luni de la startul campaniei de vaccinare, se anunță „valul al treilea”, iar toate cele petrecute până acum merită o analiză.

În cazul României, politicienii vorbesc din ce în ce mai mult despre o „imunizare a populației de 70%”. În caz contrar, „nu vor fi relaxate restricțiile”. Doar că este o mare problemă, pentru că 4 milioane din totalul de 19 milioane, au până în 18 ani, ce reprezintă 21%. Restul, de 79% din populație, au peste 19 ani, deci succesul ratei de vaccinare ar trebui să fie de aproape 90% în cazul populației adulte de peste 19 ani, pentru a se atinge „targetul”. Evident, o utopie. Întrebarea este cât de departe va merge acceptarea populației de interzicere a multor drepturi fundamentale, în contextul fenomenului numit „pandemie”, una dintre cele mai mari țepe ale secolului. De ce țeapă?

Pentru că încă de la bun început s-a urmărit alertarea populației – chestiune scuzabilă în unele cazuri, doar în primă fază și menținerea acestei stări într-un mod artificial. Și totul, așa cum am mai scris din primăvara anului trecut, pentru un virus mult mai banal decât s-a încercat să pară. Există și excepții, care se referă la cei 2%, cei răpuși „cu” sau „de” COVID, în baza datelor oficiale. Dar ținând cont de cifrele estimate de specialiști, care cred că deja o treime din populație a avut SARS-COV-2, ar ieși o rată a mortalității de sub 1%. Din acest motiv, „autoritățile” nici nu au încurajat testarea în masă, pentru că cifrele nu ar fi fost suficient de „justificate”, pentru a menține restricțiile. La un moment dat, prin 2020, un doctor care s-a infectat a declarat: „Am purtat câte două măști pe zi, am păstrat distanța și m-am spălat pe mâini, nu știu cum m-am infectat”. Priceless!

ARGUMENTE FALSE, DAR „VALIDE”

În prezent, cele mai dese argumente pro-restricții, venite din partea „autorităților” și a reprezentanților „autorităților” sunt „spitalele nu fac față, cedează secțiile ATI” și „trebuie să-i protejăm pe ceilalți”. Ambele, false. Crearea sentimentului de frică, de vinovăție și de rușine au fost instrumentele perfecte de manipulare. Primul argument este fals pentru că un stat care colectează taxe și impozite trebuie să fie pregătit, inclusiv pentru situații de criză sau mai puțin obișnuite și mai ales pentru cele care persistă de un an de zile. „Păi cum, a trecut un an de zile și tot la fel de nepregătiți sunteți?”. „Da.” În cazul în care acest stat, condus la nivel formal de politicieni, deci de membri de partid, nu reușește să gestioneze o astfel de situație, decât prin interzicerea drepturilor fundamentale, ar trebui să-și declare înfrângerea și să acționeze în consecință.

Al doilea argument, cel referitor la „protecția față de ceilalți” este la fel de fals, pentru că nimeni nu va confisca dreptul cuiva de a se feri, cu sau fără mască – așa cum au recomandat autoritățile române la începutul „pandemiei de COVID-19″, până când se va vaccina, dacă este de părere că sănătatea i-ar putea fi pusă în pericol. Al doilea argument este la fel de fals nu doar pentru restricții, ci și pentru presiunea de a te vaccina cu un ser experimental, creat de niște companii deja celebre, listate la bursă. Cât despre protecția celuilalt, așa cum bine știm, nu funcționează, potrivit informațiilor transmise chiar de producătorii serurilor, pentru că virusul oricum se transmite.

„NU AU DREPTATE, DAR ACCEPTĂM”

Și totuși, cei manipulați sunt din ce în ce mai puțini, chiar minoritari, însă zgomotoși. Din ceea ce am discutat și am observat în jurul meu, fiecare vrea să-și reia viața „ante-pandemie”, cu riscul de a rămâne fără gust sau miros, ori cu riscul de a-i cădea o cărămidă în cap, în timp ce merge pe stradă. Mall-urile și sălile de fitness sunt pline, pârtiile la fel, iar vara, plajele și cluburile. E cazul să lăsăm ipocrizia la o parte. Cu prima ocazie, când nu sunt amenințați de amenzi, în special în aer liber, marea majoritate a oamenilor scapă de mască, în ciuda bombardamentului de mesaje „politically bullshit correct” ale „autorităților”.

Aproape nimeni nu validează aceste restricții, așa cum nici politicienii nu cred în ele. Pentru că politica nu se face prin conferințe și comunicate de presă, ci în spatele ușilor închise, politicienii au dovedit că sunt primii care nu cred în „prăpădul COVID-19″, prin ignorarea tuturor regulilor. A FOST ABIA ÎNCEPUTUL Multe persoane destul de idealiste au declarat la finalul anului trecut că așteaptă „un 2021 în care totul va reveni la normal”. Dar ceea ce s-a întâmplat în 2020 a fost abia începutul. Lockdownul, restricțiile au fost doar premizele a ceea ce se va petrece în următorii ani, la nivel global: efecte severe în plan economic, tensiuni sociale și politice. Iar în viitorul apropiat, 2021 vine cu noi provocări: posibile restricții suplimentare, pentru atingerea targetului la vaccinare sau încercări de impunere de restricții – pentru sărbătorile pascale de exemplu, pe fondul unui trend ascendent al unei deșteptări din partea populației. Rămâne de văzut cât de departe se va merge.

DIN CE ÎN CE MAI MULȚI ASUMAȚI

De-a lungul acestei perioade, mai multe persoane publice din România au îndrăznit „să deranjeze” „autoritățile”. Nu pentru că ar fi printre puținii care gândesc liber, ci pentru că sunt printre puținii care s-au exprimat liber, public. Printre aceștia: avocatul Gheorghe Piperea, regizorul Cristi Puiu, cântăreții Cheloo, CRBL și Dan Bittman, fosta gimnastă Cătălina Ponor, actorii Dragoș Bucur și Mugur Mihăescu, dr. Adina Alberts, oameni din televiziune, precum Florin Busuioc și Mircea Badea, psihologul criminalist Tudorel Butoi, sociologul Alfred Bulai, Gigi Becali – care are în spate cei mai buni medici, Călin Georgescu, fost expert ONU, scriitorul Alexandru Petria și vor fi din ce în ce mai mulți. Sunt doar o parte dintre cei care au fost foarte apreciați pentru acest lucru, dar și criticați violent de turmele de naivi. Restul, în mare parte, au tăcut, conștienți de realitate, însă au preferat liniștea.

Autor: Andi Miron

Sursa: R3Media