Analize și opinii

Crizele financiare se vor tine lant in urmatorii zece ani

Economia globala va suferi “cateva” crize financiare in urmatorii zece ani, din cauza faptului ca reformele financiare nu merg in directia buna si nu se avanseaza destul, a avertizat economistul Nouriel Roubini, unul dintre putinii care au avertizat ca va urma o criza mondiala.

Potrivit lui “Dr. Doom”, care si-a capatat porecla in urma estimarilor sumbre pe care le-a facut de-a lungul anilor si care s-au si indeplinit, problema economiei mondiale este ca nu s-a schimbat nimic fundamental in urma recesiunii din ultimii doi ani.

Astfel, chiar daca se reuseste evitarea unei noi recesiuni, efectele cresterii economice foarte lente se vor face resimtite.

“Deja ne aflam intr-o situatie pe care o resimtim ca pe o recesiune, desi nu suntem propriu-zis in recesiune”, a declarat Roubini pentru CNBC.

“Statisticile economice vor fi revizuite in scadere, vor exista corectii pe piata de capital, se vor majora costurile pentru creditare si volatilitatea va creste aversiunea la risc, ceea ce va conduce la un adevarat soc pentru economia reala”, a explicat economistul.

Potrivit spuselor sale, pietele internationale au fost deja “inundate” cu lichiditati in exces. “Din cauza banilor obtinuti usor, deja observam ‘baloane’ ale activelor si de creditare in unele parti din lume, in special in pietele emergente”, a spus Roubini.

In SUA, bancile au deja rezerve in exces in valoare de 1 trilion de dolari si, totusi, nu dau drumul creditarii. “Problemele economiei sunt legate de solventa, creditare, piata imobiliara, companii si banci, nu de lichiditate”, a adaugat Roubini, care este profesor de economie la Universitatea New York.

In privinta somajului, economistul ii sugereaza presedintelui american, Barack Obama, sa ofere reduceri de taxe si impozite pentru plata salariilor, pentru cel putin doi ani. Daca aceste scutiri vor fi cumulate cu taxarea suplimentara a persoanelor cu venituri foarte mari, efectul asupra bugetului ar fi neutru, insa ar exista un impact pozitiv asupra consumului, avand in vedere ca mai multe persoane ar avea locuri de munca.

SUA si Japonia pun in pericol redresarea economica globala

Faptul ca Statele Unite se apropie de o noua recesiune si economia Japoniei este “anemica” pune in pericol redresarea globala, este de parere Nouriel Roubini.

Daca Europa si SUA vor inregistra cresteri economice scazute, China, tara cu cea mai rapida dezvoltare in ultimii ani, s-ar putea confrunta cu mari turbulente, a adaugat Roubini, in cadrul unei conferinte sustinute in Kuala Lumpur.

Economistul a adaugat ca prognozele pe produsul intern brut al Statelor Unite pentru al doilea trimestru ar putea fi revizuit in scadere, dupa ce luna iunie a fost “dezastruoasa” pentru domeniul imobiliar.

Dr. Doom este de parere ca masurile de austeritate luate de cele mai multe state dezvoltate pentru a reduce datoriile scad increderea consumatorilor si a oamenilor de afaceri, ducand la limitarea cheltuielilor. Astfel, tarile emergente, care, pana acum, se bazau mult pe export, vor fi nevoite sa supravietuiasca pe seama consumului intern.

“Stim ca a doua parte a acestui an va fi mai proasta decat prima jumatate, din cauza efectelor transformarii masurilor de stimulare economica in masuri de austeritate”, a spus Roubini, citat de Bloomberg.

“Scenariul principal este o redresare anemica, dar nu scot din discutie o a doua recesiune in Statele Unite”, a adaugat economistul.

In SUA, consumul este grav afectat si de o rata a somajului ridicata, care nu a scazut sub 9 la suta in nici o luna din acest an.

De altfel, chiar banca centrala americana, Federal Reserve, a anuntat, saptamana trecuta, ca, pe termen mediu, cresterea economica va fi “modesta”. Pentru a sprijini redresarea, oficialii Fed au anuntat ca sunt pregatiti sa reduca rata dobanzii de politica monetara si mai mult.

In SUA, cea mai mare economie mondiala, PIB s-a majorat cu o rata anuala de 1,6 la suta, potrivit statisticilor Departamentului de Comert de luna trecuta. Insa Roubini crede ca o crestere de 1 la suta in Statele Unite este resimtita ca o recesiune.

Teodora Bodeanu

sursa: ziare.com