Conducerea Fondului Monetar International, ce nu pare foarte fericita cu ocazia dublarii necesarului de bani pentru salvarea Greciei, care a ajuns sa ceara 80 de miliarde de Euro, incearca sa motiveze tarile care au probleme cu deficitul bugetar sa fie mai vigilente pentru a nu repeta dezastrul tragicomic al grecilor. In cazul Romaniei, avertizarile oficialilor FMI nu sunt ascultate cu prea mare atentie. Relaxati de faptul ca nivelul datoriei publice este substantial mai redus fata de nivelul acesteia in Grecia sau Portugalia, politicienii se concentreaza pe procesul cotidian de utilizare creativa a banilor publici, iar tehnocratul-sef al tuturor romanilor, Mugurel Isarescu, face declaratii publice prin care sustine ca ratarea tintelor de deficit bugetar care au fost agreate cu FMI nu este o tragedie. Daca insusi venerabilul Isarescu nu se oboseste sa-i disciplineze pe politicieni, atunci la ce rezultate ne putem astepta de la guvernul lui Boc?
Argumentul referitor la faptul ca Romania are un nivel scazut al datoriei publice nu sta in picioare daca luam in calcul experienta anului trecut, cand Romania s-a trezit fara acces la finantare externa din cauza unei epidemii de neincredere in capacitatea clasei politice de la Bucuresti sa gestioneze in mod eficient tara in conditii de criza. Piata si-a recapatat increderea doar atunci cand FMI s-a decis sa sprijine bugetul national. Chiar si o minima problema in relatiile cu Fondul Monetar International va provoca panica in randul investitorilor straini, chiar daca nivelul datoriei publice ar parea redus. In fond, piata nu are incredere nici in Basescu si nici in Isarescu, comunitatea investitionala internationala are incredere numai in banii de la FMI. Credibilitatea individuala a puterii politice de la Bucuresti este nula, si aceasta problema ar fi trebuit sa fie primul punct in ordinea de zi a unei sedinte CSAT.
Pentru orice cetatean roman, situatia in care suntem extraordinar de dependenti de finantarea din exterior ar trebui sa provoace un sentiment de insatisfactie profunda. China sau Singapore nu au nevoie de finantare externa, Finlanda sau Suedia au construit economii care ar continua sa functioneze in parametri normali, chiar daca finantarea externa s-ar opri maine. Noi de ce nu putem? De ce trebuie sa depindem de bunavointa celor de la FMI? Exista tari care au datorii publice substantiale, de exemplu Japonia, insa ar fi nedrept sa consideram ca aceste tari sunt dependente ca si noi de finantare externa. In cazul Japoniei, partea cea mai mare a obligatiunilor de stat este detinuta de cetateni niponi sau de corporatii domiciliate in Japonia. Poate nu este o constructie financiara optima, insa aceasta practica de “imprumut de acasa” garanteaza independenta economica a statului.
Romania se deosebeste de Grecia intr-un aspect foarte important. Grecia risca sa intre in faliment din cauza faptului ca are multe datorii publice scadente, pe care nu le poate refinanta. In aceste conditii, exista analisti in Romania care declara ca nu ar exista riscul sa repetam isprava Greciei, ceea ce este profund eronat. In conditiile sistarii cvasi-complete a finantarii exterioare, statul Roman va intra imediat in insolventa, chiar si fara a avea datorii substantiale scadente in viitorul apropiat. Aparatul de stat este atat de ineficient, incat intregul sistem bugetar nu poate functiona fara bani de la FMI, care sunt folositi pentru plata pensiilor si a salariilor. De facto, economia noastra este in stare grava si respira cu ajutorul aparatelor, desi nimeni nu pare sa fie ingrijorat de acest lucru. Pentru guvernul Boc si Traian Basescu urmeaza o perioada foarte dificila, in care vor trebui sa gestioneze economia, in conditiile in care nu mai exista bani de pensii si salarii, ceea ce va fi extraordinar de dificil.
Vazand inactivitatea si ineptia celor de la putere, ne intrebam daca nu cumva spera, in stil balcanic, ca toate problemele se vor rezolva de la sine sau ca statutul de membru al UE ne face imuni la orice fel de calamitate economica. Daca este asa, atunci trista ne este soarta.
sursa: cronicaromana.ro
Adauga comentariu