Analize și opinii

Criza demografica, o bomba cu ceas pentru Europa

Criza economica globala i-a pus pe oameni in situatia de a face alegeri cu efecte catastrofale pentru viitor. Singura solutia pentru depasirea recesiunii a fost reducerea drastica a cheltuielilor, ceea ce a accentuat declinul demografic. La aceasta se adauga fenomenul de imbatranirea a populatiei.

Practic fara o repopulare cu forta de munca tanara, economia nu se va putea relansa, scrie Gregg Samuel, director de cercetare la Acton Institute . Mai mult acesta sustine ca efectul demografic este o bomba cu ceas care ticaie. Europenii au in fata o problema mai mare decat actuala recesiuni, sustine Gregg Samuel – bomba demografica.

Efectul este de doua ori negativ, si este foarte bine rezumat intr-un raport al Fondului Monetar International, din 2006, cand nimeni nu se gandea la recesiune. “Populatia din 25 de membre ale Uniunii Europene, se reduce si imbatraneste, fapt care face imposibila o crestere economica substantiala si reprezinta o presiune semnificativa asupra cheltuielilor publice”.

Tabloul demografic pentru Europa, inclusiv Europa de Est si Rusia este sumbru. Statistic vorbind, fiecare femeie trebuie sa nasca 2,1 copii pentru a se mentine un raport pozitiv. Cea mai buna rata a natalitatii este in Germania, iar cea mai scazuta, deloc intamplator, in Grecia, comenteaza Gregg Samuel.

Criza demografica isi are cauza in cele doua razboaie mondiale

Una din cauzele acestei situatii sunt cele doua razboaie mondiale care au produs “gauri mari in peisajul demografic al Europei”, scrie Gregg Samuel. Un alt motiv este accentul mare pus pe anticonceptie, din anii 1950 incoace. Exista si o corelare intre cresterea prosperitatii materiale si tendinta de scadere a populatiei, care risca insa sa atinga un punct critic, asa cum este cazul Europei.

Imigrarea este o solutie pentru tarile europene, dupa modelul American care a gasit in imigranti unul din motoarele de crestere economica. Si Europa de Vest a aplicat aceasta solutie folosind forta de munca ieftina din tarile islamice si Asia. In prezent nici macar imigratia nu mai este o solutie, data fiind rata somajului foarte mare care afecteaza populatiile indigene, iar momentul “exploziei” se apropie, sustine Gregg Samuel.

Alexandra Ion
sursa: Ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu