Analize și opinii

Cristian Moisoiu: „Guvernul nu este capabil sau dispus să facă ordine în piețele de energie”

După cum era de așteptat, guvernul nu este capabil sau dispus să facă ordine în piețele de energie, să verifice cui a dat licențele de distribuție și furnizare, dacă s-au respectat contractele cu clienții, dacă aceste firme mai sunt capabile să funcționeze pe aceste piețe. Majoritatea acestor firme nu au experiența comercială pe piețele de energie, dar au crezut că fac profituri speculând cu marfa pe care trebuia să o livreze clienților. S-a întâmplat opusul și au ajuns cu pierderi. Care firme, câte, cum se rezolvă situația e treaba autorităților să lămurească. In același timp, trebuie protejati consumatorii casnici și economia românească.
Dar, pentru asta e necesară intervenția statului. Stat care, iată, nu este dispus să reglementeze piețele, după ce a liberalizat în mod haotic prețurile la gaze naturale și curent electric. Si, cel mai grav, nu știe cum să iasă din rahatul în care am intrat odată cu creșterea necontrolată a prețurilor.
Dacă prețurile vor continua să crească pe piețele europene, și cam așa sunt semnalele, întreaga industrie românească este în pericol, iar consumatorii vulnerabili (probabil peste 50% din populație), care au fost superficial definiți printr-o lege slabă, vor suporta costuri pe care nu și le-ar putea permite, ba mai mult, riscând să fie lăsați în întuneric sau fără căldură.
Autoritățile încearcă să peticească, dând o lege prin care să compenseze facturile, să prelungească perioada de plafonare a prețurilor, dar nu funcționează. De ce? Pentru că, foarte probabil, mulți furnizori sunt în prag de faliment și nu pot aștepta acele compensări ale statului, de aceea supraîncarcă facturile clienților și nu aplică legea. Plafonarea prețurilor trebuie însoțită de reglementare, altfel firmele vor fi nevoite să vândă sub cost.
Care este soluția?
1. Reglementarea de urgență a prețurilor la energie. În acest fel, producția internă, obținută la costuri rezonabile, mult mai mici decât prețurile actuale, manipulate și speculative, ale piețelor europene, poate fi dirijată spre consumul intern.
2. Naționalizarea companiilor care nu își mai pot onora contractele de furnizare.
3. Scoaterea din piață a firmelor care nu au capacitatea administrativă și financiară de a funcționa în piețele de energie
4. îmbunătățirea legii consumatorului vulnerabil,
Cei care au susținut sus și tare liberalizarea prețurilor, fie că au greșit, fie că au acționat la comanda marelui capital, ar trebui să aibă decența să tacă, decât să propună fantasmagorii de piață liberă (disfuncțională în domeniul energiei) și să ne afundăm și mai tare în criză.

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …pentru cei care nu stiu si pentru cei cu memoria pe termen scurt alterata, aduc aminte ca SINGURUL ministru impus de ”let’s go klaus” este ministrul energiei… asadar, ”Cei care au susținut sus și tare liberalizarea prețurilor” vad ca sint zilnic pe ”sticla”, insusi ”artizanul” acesteia fiind cel mai vocal… daca s-a uitat, anul trecut, in primavara”, eram ”convinsi” de propaganda de pe TOATE posturile tv ca asta TREBUIE sa se intimple, ca asa este normal, ca asta’i capitalismul… iar ministru’ cu ”proptele”, a trecut la executie… executia noastra si a Romaniei… mission accomplished… deci, crede cineva ca asta si citu isi vor nega in viata asta actele indeplinite cu succes? je_gul de la energie ne ”sfatuieste” acum ce si cum… ca sa nu platim, sa cerem analiza, sa sesizam si sa contestam? se poate nemer_nicie mai mare? de ”tragatoru’ pe nas”, gingavitu’ de citu, ce sa mai spun, cind ii aud declaratiile bolmojite si bolborosite… ma bucur ca antena3 il invita sa ne ”lamureasca”… astept cu curiozitate sa vad – de se va intimpla cindva – cind se va ”prinde ” si romanu’ meu de tica_losenia acestui post tv… prefer coc_alarii si manelistii de la romania tv decit ipocritii si tradatorii de la antene…