Analize și opinii

Cristian Moisoiu: „Erau noi când le-a făcut Ceaușescu multblestematul, acum sunt latrine parfumate in care mor oameni.”

Aud autoritățile tot vorbind de spitale modernizate, “inovare”, zice Arafat. Ce renovare, ce modernizare, frate? Deci, în România încă nu se face bine distincția între o investiție de la zero și cârpeală. Cu o investiție, mai ales într-un spital, mai faci treabă, cu cârpeală obții catastrofe. Unii îl înjură pe Ceaușescu pentru starea spitalelor. După 30 de ani, e cel puțin rizibil. Dar, lui Ceaușescu trebuie să ii mulțumim pentru spitalele pe care le-am avut și care sunt tot alea și astăzi, din grija celor care au condus și conduc România.
Ăștia când zic că fac modernizări, se referă la o spoială pe pereți, ceva mobilier, aparatură nouă și firele electrice înlocuite în saloane. Dar, clădirile alea sunt expirate structural. Sigur că se țin în picioare, ca clădiri, dar nu ca spitale. Cum se țin în picioare, cu igrasie în zidărie, în beciuri și poduri, cu rețele electrice colmatate și nu alea din saloane, ci alea care nu se văd, până la postul de transformare? De ce oare sunt pline spitalele, chiar și alea “modernizate” de infecții nosocomiale? De ce iau foc instalațiile electrice, de noi ce sunt? Păi, de-aia sunt infecții, de-aia iau foc, că totul este vechi și doar spoiala de suprafață nu rezolvă vechimea. Or, pentru un spital, asta înseamnă boală, iar pentru pacienți, moarte. Trebuie dărâmate și făcute altele, asta e investiție în sănătate și spitale moderne, nu spoială la suprafață și aparate de ultimul răcnet care stau nefolosite. Deci, nu mai vorbiți de “spitale noi”, bă, că e penibil, erau noi când le-a făcut Ceaușescu multblestematul, acum sunt latrine parfumate in care mor oameni.

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Am participat și eu la “renovarea” unui astfel de spital. Cum se făcea?!? Se acoperea mizeria (sau poate se conservau microbii și infecțiile?!?). Deși și trebuia să se facă pereți din rigips, Niciodată nu am priceput de ce vechii pereți din cărămidă mai trebuiau păstrați, căci asta însemna “renovarea”. Se acoperea vechea zidărie cu rigips. Care era rolul?!? Să se acopere microbii și infecțiile?!? Dacă tot se făceau pereți din rigips, nu se putea demola vechea zidărie, făcîndu-se astfel și o igienizare?!? Da’ “renovarea” asta ma făcut să cred că, la adresa noastră, se duce un adevărat genocid, căci astfel nu-mi explic pentru ce nu au demolat vechea zidărie?!? Și atunci?!? Ce e de făcut în astfel de cazuri?!? Căci pe vechiul ??? l-am împușcat tot pentru acuzația asta. Apropo, ca fapt divers, spitalul “renovat” a fost Victor Babeș. Iar asta a fost acum 2, 3 ani deci… Nici nu vreau să mă gîndesc ce este la ora actuală în el. Intri bolnav de ceva, și ieși și mai bolnav de mai multe.

  • „ Cum se țin în picioare, cu igrasie în zidărie, în beciuri și poduri, cu rețele electrice colmatate și nu alea din saloane, ci alea care nu se văd, până la postul de transformare? ” Este ceva nou, rețele electrice colmatate!!!??? Vorba lui Mircea Cărtărescu, sunt dicționare trebuie să le mai răsfoim.
    „COLMATÁ vb. I. tr., refl. a (se) închide, a (se) obtura. II. tr. 1. a astupa porii, fisurile unui material poros prin introducerea unei substanțe coloidale. 2. (mil.) a restabili un front continuu după o străpungere a inamicului. (<fr. colmater) sursa: MDN '00 (2000)” Rețelele electrice suferă dar sigur nu de colmatare. Țevile se colmatează, dar energia electrică nu curge prin țevi.

  • Iar firmele particulare care fac modernizarile, nu respecta caietele de sarcini.Fura,fura,fura la deviz, calitate.

  • Daca nu era Ceausescu,nu le aveam nici pe astea!Ne tratam cu totii la privat!Asta daca aveam bani!.Daca nu,muream cu zile in case!Cum dracu’ de,pe toti patriotii îi demonizam, îi împuscam,îi arestam iar pe nemernicii antinationali nu îi atingem nici cu un deget si îi lasam sa-si bata joc în continuare de noi si de tara noastra!!!???Oare suntem sanatosi la cap?!Sau am ajuns întradevar un popor de idioti exact asa cum spunea Tutea?!Eu cred ca pe lînga idioti sunt si multi,foarte multi nemernici care stiu exact ce fac!Acesti nemernici trebuiem opriti cu orice pret!!!