Analize și opinii

Cristian Moisoiu: „De ce nu ne explică acei specialiști cum de valurile de transmitere covid s-au suprapus fix pe sezonul gripal”

Prim-ministrul Cîțu le mulțumește bucureștenilor pentru respectarea restricțiilor, pentru că, zice el, de-asta a scăzut incidența virozei. Este o declarație politică nefundamentata științific și îmi pare rău că s-a politizat maxim gestiunea acestei pandemii. Cum poate spune dl Cîțu sau specialiștii care îl susțin că într-o lună de zile niște măsuri cu nimic diferite de cele dinainte, în comportamentul societății, ar fi determinat aceste scăderi? Eu aș vrea să îmi demonstreze cineva cum. Și de ce nu ne explică acei specialiști în primă fază cum de valurile de transmitere covid s-au suprapus fix pe sezonul gripal, cel de toamna și cel de iarnă, început de primăvară? Chiar suntem orbi? Am avut 3 valuri de COVID19, toate suprapuse pe sezonul gripal corespunzător climei specifice țării noastre. Regulile au fost respectate de populație și înainte de valul 3 în egală măsură și sunt respectate de un an de zile. Cu ce a făcut diferența închiderea magazinelor la ora 18 sau restricțiile de circulație după ora 20?
Țin să precizez aceste aspecte, pentru că autoritățile tind să și-o ia în cap și o să ne țină cu restricții, școli închise și măsuri aberante de fiecare dată când virusul reîncepe să circule. Este posibil ca vaccinarea să aibă un efect pozitiv în limitarea transmiterii? Da, poate că are mai mult decât au restricțiile, dar să ne spună specialiștii. În schimb, dl Cîțu ne vorbește de eficiența restricțiilor. Restricții și carantine care sunt politice, având un pretext sanitar.