Analize și opinii

Cristian Moisoiu: “Dacă UE a rupt relațiile cu Rusia, asta o va face mai tânără, mai zglobie și independentă energetic?”

Ce ziceți, că dacă UE a rupt relațiile cu Rusia, asta o va face mai tânără, mai zglobie și independentă energetic? Cum, prin energie verde? Sau ii va asigura SUA necesarul de energie ieftină in locul Rusiei? Sunt slabe șansele ca lucrurile să evolueze așa, in ambele variante. In tot cazul, ambele variante sunt costisitoare, or fără energie ieftină, nu poți avea o industrie competitivă.
De aceea, o probabilitate mare are scenariul ca, pe măsură ce scade dependența UE de Rusia, să crească dependența de Turcia. Turcia se anunță a deveni principalul centru (hub) regional de energie. Or, este Turcia mai democratică, mai liberală sau mai pro-europeană decât e Rusia? Turcia se vrea a fi tot o putere regională, cu un regim autocratic, care nu își asumă valorile occidentale și care își urmărește interesele proprii in raport cu marile puteri (drept dovadă că nu a susținut sancțiunile impotriva Rusiei și profită de pe urma poziției avantajoase in care se găsește in urma conflictului geopolitic al occidentului cu Rusia).
Desigur, s-ar putea spune că Turcia, față de Rusia, nu este in conflict cu NATO, ba chiar este și membru al acesteia. In regulă, asta dă o oarecare siguranță, mai ales că UE reprezintă cea mai mare piață de desfacere pentru produsele Turciei. In același timp, însă, Turcia consolidează relațiile cu Rusia și își urmărește agenda proprie, atât la Marea Neagră, cât și in Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Cine poate spune că agenda Turciei nu va conduce la un moment dat la despărțirea de occident? Orizontul Turciei se deschide atât de larg inspre Răsărit încât s-ar putea ca, la un moment dat, să i se pară prea obositor să tot aștepte sau să tot caute Apusul.
PS: dacă ultima ipoteză vi se pare a fi fantezistă, vedeți evoluția datoriei externe a Turciei in perioada Erdogan și consecvența in a implementa politici (neconvenționale) de de-dolarizare a economiei și de reducere a dependenței de finanțarea externă.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu