Analize și opinii

Cristian Moisoiu: „Actuala politică externă a Statelor Unite nu e constructivă, nu folosește decât orgoliilor oamenilor mărunți”

Înțeleg faptul că in lumea asta nu trebuie nimeni să le spună Statelor Unite ce să facă. Înțeleg că au încă puterea de a dicta anumite politici care au impact global fără să întrebe pe cineva ce impresie are. Înțeleg că SUA se proclamă o forță a binelui (nu imperiu, pentru că sună anacronic). Înțeleg că SUA nu au obligații față de nimeni și că pot aborda problemele lumii așa cum consideră ele, nefiind necesar să dea socoteală. Ceea ce s-a întâmplat însă in Taiwan, nu pot să înțeleg. Pentru că, judecând după toți parametrii, vizita doamnei Pelosi a fost o eroare strategică: SUA s-au arătat arogante față de o rivală, o putere globală in devenire, dar au făcut-o intr-un mod absolut gratuit, doar pentru a arăta că o pot face, nici prea convins, pentru că nu și-au asumat gestul intru totul, dar nici prea mascat, pentru că au trimis acolo, in sfidarea Chinei, al treilea om in stat. A fost o eroare pentru că au aprins un focar de conflict pe care nu il pot controla pe mai departe. Nu au negociat si nu au discutat cu nimeni dintre aliați, din moment ce gestul nu a fost asumat oficial, ceea ce nu face decât să contrarieze aliații regionali care nu își doresc un conflict cu China, vezi reacțiile ulterioare ale Coreei de Sud si Japoniei care au taxat subtil nesăbuința lui Pelosi.
SUA s-au comportat iresponsabil dat fiind contextul internațional tensionat. Cum îți arăți puterea? Generând conflicte inutile in momente inoportune sau arătând înțelepciune si maturitate in rezolvarea conflictelor, valorificând rezultatul in avantaj propriu?
Cred că actuala politică externă a Statelor Unite nu e constructivă, nu folosește decât orgoliilor oamenilor mărunți, “hai ai noștri!” , “pe ei pe mama lor!” și “focul la ei!”, oameni care neagă realitatea, ignoră complexitatea lumii in care trăim, dar cred in puterea dominantă si coercitivă a Statelor Unite de a proteja “valorile noastre” in dauna “barbarilor”. Pentru cei care nu au mize mărunte, dar și pentru cei care nu își fac iluzii cum că lumea de azi ar fi un spațiu al armoniei si înțelegerii depline, gestul doamnei Pelosi de a submina puterea și suveranitatea Chinei este unul nebunesc, care aruncă SUA intr-un conflict nemascat și simultan cu doi mari rivali, Rusia și China. De ce ai face asta, când tu cauți din partea Chinei o acceptare a sancțiunilor împotriva Rusiei? Mergi la intimidare, încerci să coalizezi toate forțele de opoziție impotriva ta, să le etichetezi ca fiind forțele “răului”? Asta e un scenariu prost hollywoodian, dar sunt slabe șanse să se termine cu happy end.

Autor: Cristian Moisoiu