Analize și opinii

COVID-19 în economie

În domeniul economiei nebunia COVID-19 abia începe. Mă rog, ar mai fi cam o săptămână de respiro.
Chestiunea e cât se poate de simplă. Deoarece toată nebunia cu virusul s-a suprapus peste Anul Nou Chinezesc, putem spune că efectele au fost resimțite marginal. Cu ocazia acestei sărbători avem de-a face cu cea mai mare migrație de populație din istorie. Întrucât tradiția spune că Anul Nou trebuie să te prindă acasă, tot chinezul lasă ce are de făcut și merge acasă, indiferent la câte sute sau mii de kilometri e „acasa” lui. Astfel, o lună de zile China e adormită. Nu se mai mișcă nimic.


Pentru a asigura fluxurile de aprovizionare, chinezii produc în timpul anului pe stoc, astfel încât marele shutdown anual nu e resimțit în afara Chinei. Totul merge ca uns.
La fel a fost și acum. Ghinionul COVID-19 a venit cam în perioada Anului Nou. Toată nebunia a ieșit la suprafață imediat după sărbători, În ciuda faptului că s-a oprit efectiv economia Chinei, în afară nu s-a resimțit mai nimic. De livrat s-a livrat din stoc. Care stocuri erau menite să acopere cam două luni pentru orice eventualitate. Acum au început să se epuizeze, iar China nu a reînceput munca. Încă mai au de lucru cu virusul.

Astfel, canalele de aprovizionare pică unul după altul. E un fenomen în creștere. Veți vedea, rând pe rând, o penurie de produse. Desigur, multe sunt dintre cele inutile, menite a întreține apetitul de consum al bizonului. Însă, de asemenea, vor începe să lipsească chestiuni esențiale: medicamente, echipamente medicale & industriale, plastice, baterii s.a.m.d.

Chiar și dacă se reia în forță producția în China, tot se va consemna o întârziere de o lună. Ceea ce va transmite un șoc enorm întregii economii mondiale. Însă nu cred că se va ieși atât de repede din setupul COVID-19. China abia a depășit apogeul și nu poate forța întoarcerea muncitorilor la lucru deoarece ar risca să se reia infectările. În plus, până când nu se vede oficial că nu mai sunt cazuri, oamenii nu se întorc. Refuză, fug, nu se supun. Astfel încât, dacă ar pedala prea tare s-ar ajunge la nesupunere civilă, adică fix ce le-ar lipsi pentru un dezastru absolut.

Autoritățile chineze știu asta și nu riscă. De-aceea i-au pedepsit exemplar pe cei responsabili cu punerea batistei pe țambal la începutul crizei. Și de-aceea nu vor forța repornirea economiei decât în momentul în care rezolvarea crizei COVID-19 va fi certă.

Cu toate aceste informații pe masă, cred că avem o imagine clară a situației. Întârzierea va fi de cel puțin două luni, iar PIB-ul mondial va fi afectat cu cel puțin 1 pp. Posibil ca asta să fie scânteia care va detona întreaga construcție economică globală. E logic deoarece sunt termene la care nu se vor putea onora comenzi paralizându-se lanțuri întregi garantate cu contracte la termen și speculate de mii de alți țuțeri care fac legea pieței. Astfel, un mic scurtcircuit la bază, antrenează explozii catastrofale la capătul lanțului.

Ați mai văzut asta în 2008. Atunci suportul întregii nebunii financiare au fost imobilele. Acum o întreagă economie e paralizată la bază, riscând să detoneze la vârf catastrofe nucleare. I-a întrebat cineva pe băieții de la FED cum stau cu piața Repo? Hai c-o să fie frumos. Mie mi se pare că cineva e prins cu chiloții în vine și nu poate fugi din cauză de diaree financiară. Ghici ciupercă ce-i!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Despre autor

contributor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu