Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Vremea Anei Morodan

Pot să vă asigur că n-am luat-o razna. Sunt sănătos, bine merci, chiar dacă n-am ales să scriu despre politică și nici despre economie, nici despre lumea mea de la țară și nici despre prostocrații care ne conduc. Am ales Ana Morodon pentru că de alaltăieri și cățelul meu latră Ana Morodan. Femeia s-a matolit cu ceva și a fost prinsă afumată. S-a declanșat o adevărată nebunie. Parcă l-ar fi prins pe Nicolae Ciucă la furat cireșe sau pe Vasile Dîncu la șterpelit oglinzi auto sau pe Iohannis la scris „m..e PSD” cu graffiti pe pereții Universității.

Precizez că nu sunt nici fan al coniței, nici concurent și nici consumator, dar inundația acestui subiect mă obligă să mă opresc puțin asupra lui.
Ana Morodan este o persoană feminină din Arad, absolventă la o universitate din orașul natal, o domnișoară cu diplomă care a ratat cariera în avocatură și a dat lovitura vieții sale (cel mai mult și mai tare din cîte i-au ieșit!) cu prezența în show-ul televizat Asia Expres și în emisiunea Nuntă cu scîntei, moderată pe la nu știu ce canal tv. Astea sunt capodoperele sale, recordurile ei mondiale, filmele și echivalent al cărților sale de referință.

În plus, am mai aflat de pe Google că nu vrea să se mărite și că n-are instinct matern. Pentru toate astea Ana Morodan n-ar fi depășit popularitatea în cartierul Miclaca Aradului. Și, totuși, duduia are o popularitate invidiată de multe alte domnișoare și de un număr de țîngălăi pasionați. Adevărul este că se machiază trăznitor. Cine a văzut-o în imaginile din timpul reținerii la poliție a putut fi dezamăgit. Ana Morodan din fotografiile bine puse în pagină, îmbrăcată chic, cele postate pe net, este la sute de kilometri distanță de personajul cu fața obosită și șifonată ieșit din beciul poliției. Parcă ieșea din schimbul de noapte de la țesătoria din orașul natal. O vedetuță ca alte vedetuțe crescute cu trucurile și tehnicile de promovare ale marilor vedete americane, adaptate pe Dîmbovița, pe Feleac și pe Bega, mimetice și pline de ifose, cu o viață campată pe Instagram și pe Tiktok.

Ana este un personaj de club și disco, de show și party, de crazy fashion și tupeu de solist hip-hop, fiind între cele mai cunoscute așa-zise influencerițe din România. Adevărul este că de dînsa am mai citit cînd am nimerit pe diverse site-uri de scandaluri mondene. De ea și de Dorian Popa, cel cu hîț-hîț (ce refren cretin!?) știam că există. Dar despre cei și cele 100 din clasamentul celor mai populari influenceri din România de pe Instagram n-am auzit nimic.

Numele nici unuia dintre ei nu mi-au bîzîit pe la ureche. Parcă ar fi dansat numai pe Marte. Mi-a arătat însă un prieten niște spoturi de pe Tiktok cu un pițigoi de succes la analfabeți, unul cu pseudonimul Ribera, de o vulgaritate care îi descalifică pe toți profesorii săi (dacă o fi fost cîndva pe la școală). Puștiul grohăie o vomă de cîntece despre femei și bani, despre petreceri și sex de tremură apa în toaletă. Am dat și eu o raită pe Tiktok. Geme de așa ceva și pute de prostie și vulgaritate, de îndemnuri la violență, sex și drog. Parcă aș fi descins într-o groapă Glina rezervată pentru mass-media. Am ieșit repede din acest ne-social media cu gîndul la inițiativa americanilor de a interzice acest canal de-a dreptul pestilențial și periculos pentru cei fără busolă.

Să mă întorc la Ana Morodan. Ea este noul model de vedetă promovat de Antena Stars, Kanal D și Antena 1 etc., poate cea mai cu gust dintre toate cîte am văzut, cu oarece imaginație, dar și cu mult tupeu în materie de tocat păreri. Valul vedetelor de pe net, multe extrem de sărace cu duhul și în materie de arte și lecturi, îngroapă cultura tradițională, neputincioasă în fața netului. Artistul în varianta clasică este incapabil să țină pasul cu vulgaritățile și cu imaginația prostească.

În zilele noastre, scriitorii au pierdut partida și sunt socotiți de mulțime doar niște bieți tocători de frunze la cîini, pe care nu-i mai bagă în seamă nici paznicii de noapte. Vedetele de mucava ale zilelor noastre sunt influencerii și sportivii, politicienii și starletele de televiziune. Locurile lui Proust și Balzac sunt luate de dolofana Georgiana Rodriguez, care nu depășește subiectul genților și al etichetelor de pe rochii.

În vremurile noastre, influencerițele și starletele s-au încoronat pe post de noile Regine ale proștilor excitați de claviatura calculatoarelor.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu