Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Vine Daea!

Agricultura este un minister vînat. Adrian Chesnoiu a picat din lucrături multiple. Se spune că între echipa lui Marcel Ciolacu și cea a lui Paul Stănescu ar exista lupte pentru posturi și ciolane. În niciun caz pentru idei. Idei adevărate și salutare pentru țară nu au nici unul. Oricum, un om care nu era habarnist în domeniu și nici nu-i cînta buzatului în strună a fost încolțit într-un moment cheie pentru anul agricol. Ca la noi, un obișnuit înec la mal!?

PSD-ul, în mediocritatea lui exemplară, s-a prefăcut a fi un partid moral și s-a grăbit să-l înghiontească pe Chesnoiu spre demisie. Adrian Chesnoiu a demisionat (printre primii care au făcut-o cu decență), iar partidul de mămăligă s-a gîndit că n-ar putea reveni la cel mai priceput în domeniu fără să joace sceneta susținerii democratice. Şi asta arată cam ce tip de gîndire băltește la vîrful acestui partid. Să votăm și să vadă țara ca să nu ne bănuie de interese și de dictatură! Se votează, dar Ciolacu să aprobe tot! După ce au învîrtit o mie de interese, s-au grăbit să joace hora susținerii unanime în cazul unui om care nu mai avea nevoie de argumentul votului. Şi astfel, PSD a anunțat unanimitatea pentru Petre DAEA. Am scris DAEA cu litere mari dintr-o greșeală de calculator. Am dat să corectez pentru că literele mari se folosesc pentru prescurtarea numelor de instituții. Şi m-a pufnit rîsul la gîndul că unii ar putea să descompună inițialele. Şi să presupună că DAEA ar putea însemna Direcția sau Departamentul pentru Administrarea Evoluției Agriculturii. Culmea este că merge!

Petre Daea este personajul emblematic pentru încercările românești de a aduce agricultura pe un drum ceva mai coerent. Omul se pricepe și chiar a încercat să contureze cîteva direcții. A formulat priorități, programe și le-a dat drumul. Unul a fost ”Programul oaia”, cel cu măsuri de dezvoltare și valorificare a unei resurse specifice țări noastre. Snobii și sclifosiții străini de agricultură și zootehnie au râs prostește de el, ca boierii de țăranul desculț. Și l-au batjocorit fără să știe de ce și cu ce conseințe. Este mai ușor să desființezi ce nu pricepi, decît să construiești sau să argumentezi ceva. Petre Daea a lansat și modelul rețelei de achiziții și distribuție a produselor alimentare, dar a fost debarcat după ce s-au deschis primele magazine.Imediat după plecarea sa, a început campania de minimalizare și demolare a proiectului, parcă pentru a face loc unei rețele multinaționale care să acopere rapid teritoriul și să preia resursele și piața. Acum, merge strună și face bani!

Petre Daea a încercat resuscitarea proiectelor de irigații. De fapt, de cîte ori a fost numit la Agricultură, Daea s-a apropiat de nevoile oamenilor din domeniu și a încercat să miște ceva, ca un țăran pus să vadă de cîmpuri și de animale. De-aia Daea este și popular prin sate și în rîndul agricultorilor de profesie!

S-ar putea să aibă parte de posibilitatea de a încerca din nou. Îl cred în stare. Face parte din categoria celor care nu se lasă și care o iau de la capăt pînă la sfîrșitul zilelor. Din păcate, incoerența abordării domeniilor importante pentru țara noastră mă face să cred că nici de data asta nu va ajunge prea departe. Şi după o vreme va fi înlocuit de un altul cu idei crețe (cel mai adesea, greu de descifrat, ca să nu zic tîmpite) care va mai întoarce o dată lucrurile pe dos, așa cum face acum ministrul Sorin Cîmpeanu la Educație sau cum procedează mafia din guvern la protejarea industriei doctoratelor și a plagiatelor existente deja și generatoare de beneficii.

Petre Daea va încerca din nou. Măcar două-trei din încercările sale să prindă rădăcini și să-și arate roadele și tot este ceva!

Autor: Cornel Nistorescu