Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Vasilică Cîțu se dă șmecher făcând pe prostul.”

Lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Asta mai ales din cauza faptului că Vasilică Cîțu nu pricepe nimic. El crede că poporului român (nu „românilor”, așa generic, patetic, și cu aer de cerșetor de voturi, cum pronunță el) îi merge bine. Îl copleșesc creșterile și progresele în vreme ce valuri de nenorociri vin peste el ca stolurile de lăcuste. Omul se trezește dimineața, își admiră părul vîlvoi și mintea săltăreață și vede țara în zbor spre performanțele „de afară”.Omul se poartă ca un apucat. O mare parte din populația României îl privește cu ochii sticlind de mînie și dispreț și el se crede iubit. Pas de-i mai spune ceva. El mai vrea o propunere de premier. Pe cine?

”Haideți să vedem această propunere, să vedem cum va arăta ea. Că poate să fie o propunere cu președintele PNL premier desemnat”.

Nu-i tremură vocea, nu-i tremură mîna, nu-i cade falca, nu-i roșesc urechile, nu clipește. Spune lucruri care pe alții i-ar face ca de rușine să se scape pe ei. El, nimic. Se dă din beton armat.

Vasilică Cîțu se dă șmecher făcînd pe prostul. Așa deschide el poarta unei speranțe deșarte. Că el ar putea fi următorul desemnat să formeze guvernul. Vă dați seama despre ce-i vorba? Mediocrul acesta din toate punctele de vedere (profesional, politic, intelectual și chiar moral) se vede desemnat din nou premier. Ar fi pentru a treia oară. Nici dacă Vasilică de Vâlcea ar fi un laureat Nobel nu s-ar bucura de o asemenea cinste. România n-a avut trei oameni să fie desemnați de trei ori, mai ales după o asemenea prestație dezastruoasă. Singurul titlu la care ar putea ridica pretenții este acela de campion european al repetenților și al arestaților. Era să scriu și „campion mondial”, dar nu merge pentru că au mai fost tot soiul de colonei și generali de pe alte continente sau de prin insule care au dat lovituri de stat și care l-ar concura cu „succesuri”. Deci, banda liberală (sau o parte, ce a mai rămas din ea) în loc să îl ia la șuturi pentru rezultatele sale catastrofale, pentru valul de înjurături atras pe seama PNL-ului, încă îi suflă în urechi vorbe de încurajare.

-Nu te lăsa, Vasilică! Suntem cu tine! Tu ești propunerea noastră!

Vă dați seama că toți cei care l-au susținut morțiș la președinția PNL își văd zădărnicite planurile. Fără Vasilică la guvern, ei sunt doar niște terchea-berchea liberali. Fără posturi sunt și săraci și nedemni de un „bună ziua” în piața mare.

Trebuie să fi mișcat bine să insiști cu o asemenea încăpățînare. O simplă privire pe fereastră sau un banal mers cu metroul sau cu tramvaiul te poate trezi la realitate. Pe el nu-l poate trezi nici o țară nemulțumită, niciun partid făcut de băcănie și nici „sponsorul” său politic.

El se crede o soluție (nu de salvat părul!). Omul este atît de scăpat din chingile logicii că nu pricepe că gîndește aiurea. Un ratat profesional încercat de două ori ca soluție politică și de fiecare dată fără succes, a treia oară nu mai poate fi tot el o soluție.

Cu atît mai mult pentru o țară ca a noastră!

Autor: Cornel Nistorescu

sursa: cotidianul.ro