Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Vaccinuri pentru crizele de caracter și onestitate

Povestea devine din ce în ce mai groasă. Rîcîielile dintre PSD și PNL ne-au dus la o descoperire importantă. Am cumpărat vaccinuri anti-Covid 19 de 750 de milioane de euro. Nu știm cu precizie de cîți bani am mai aruncat din cauza expirării termenului de valabilitate și de cîți bani am mai făcut cadouri pe la diverse țări ca să nu se răsufle în depozitele noastre. Sumele sunt oricum enorme. Pot fi considerate găuri la buget. Dacă mai adăugăm achizițiile cretine și învîrtelile de la UniFarm ajungem la sume și mai mari.

Vaccinurile anti-COVID par acum băgate pe gât
Dincolo de dispute televizate nu se întîmplă mare lucru. Viteza de reacție a DNA pare invers proporțională cu mărimea sumei cheltuite. Pe găinari îi sufocă și-i plimbă în cătușe în fața camerelor, pe mahări îi ia de braț iar pe superșnapanii naționali și europeni îi ignoră. Nimeni n-a cercetat cu adevărat afacerea făcută o seama contractului global cu vaccinuri în numele Uniunii Europene. Ducea la vîrful Comisiei și acolo reprezentanții României nu pot mai mult decît să dea din cap sau să spună yes. Nici alte țări nu au făcut scandal în legătură cu derularea afacerii, semn că poate exista unanimitate și în cazuri de ticăloșie.

Că au cumpărat Germania, Belgia sau Franța vaccinuri și pentru nenăscuți și pentru coloniile lor (dacă au făcut-o!) este treaba lor. Au cetățeni care să plătească și au partide și procurori care să ridice problema. Ciudat este că noi, mult mai săraci la pungă, ne permitem o așa gaură la buget, fără să le cerem socoteală celor care din prostie, din interes sau dintr-o evaluare greșită au semnat o asemenea cheltuială catastrofală.

”Este adevărat că Ministerul Sănătăţii a avut, în decursul anului trecut, momente în care putea să accepte sau nu achiziţia de vaccin. Achiziţia de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 şi 2023 în una mai a anului 2021”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

Reacția lui Cîțu la scandalul vaccinurilor: S-o anchetăm pe Ursula
Marea luminăție întunecată într-ale businessului românesc, preşedintele Senatului- Florin Cîţu, a declarat și el că „putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană”.

Adică „sictir, tovarăși! Afacerea a venit de sus!” Și ca să nu fie luat de părul din ce în ce mai rar și nici cercetat în deciziile sale din ce în ce mai inexplicabile, cunoscutul autor de pe bloguri a încercat să schimbe subiectul:

„Putem să băgăm şi iertarea de datorii pe care o facem către sectorul Apărare, de ce dăm bani unei bănci precum CEC”.

Florin Cîțu s-a dat singur în primire: „Multe dintre vaccinuri le-am vîndut!”
Ce să înțelegem din această replică? Și la nivel înalt se practică acel cunoscut răspuns mîrlănesc ”ba pe a m…-..”

De ce să plătească Vasilică Cîțu? Nu-i destul că a rămas fără „pene” în războiul din PNL? Drept pentru care a mai făcut o precizare care să simplifice ancheta procurorilor:

„Ministerul Sănătăţii a avut posibilitatea să refuze achiziţia de noi doze de vaccin, însă, în mai 2021, a acceptat doze suplimentare pentru anii 2022 şi 2023“.

România a cheltuit prostește în cazul vaccinurilor și al medicamentelor și materialelor necesare în pandemie mult peste un miliard de euro. Și DNA-ul măsoară țeava canalului de scurgere din comuna domnului primar Gigi care trebuie ras!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro