Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Unde-i omul lui Iohannis?

Au trecut cîteva zile de la vizita privată a Regelui Charles al III-lea. Am reținut onorurile și garda, imnurile și dragostea Regelui pentru România, dar mai ales pentru Transilvania și casele sale din satele ungurești. Tot ce am reținut din această vizită privată încărcată de dragostea pentru țara noastră, dar și de muzici, onoruri, gardă și prezentări a fost dorința Regelui pentru o întîlnire cu Eduard Hellvig. În toată vizita Majestății Sale, rugămintea a picat ca o nucă în perete.

Încă n-am aflat cum se explică faptul că, de îndată ce a ajuns la Cotroceni, Regele Charles al III-lea n-a întrebat cum se mai descurcă Republica Moldova. I-a solicitat președintelui Klaus Iohannis o întîlnire cu Eduard Hellvig, directorul SRI, mîna dreaptă și urechea președintelui României și ginerele șefului de Miliție din județul Sălaj.
-Vreau să-i mulțumesc și să-i strîng mîna! ar fi spus Regele Charles al III-lea.
Misterul acestei dorințe regale rămîne în continuare greu de descifrat, mai ales că este și singura chestiune care, dincolo de alocuțiunile rostite, a transpirat de la întîlnirea celor două înalte fețe.
Elogiile președintelui la adresa oaspetelui său nu trimit la cine știe ce secrete.
Prietenul austriecilor chiar s-a întrecut pe sine cu pădurile:

„Ați făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate.
Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu”.

Este greu de presupus că omul de încredere al președintelui Iohannis s-a ocupat de puieții pentru reîmpădurirea de la Sibiu, iar Regele și-a amintit să-i mulțumească în fața personalului de la Cotroceni. De asemenea, nu-mi imaginez că SRI-ul o fi desfășurat activități de protecție pe la casele Regelui și prin pădurile din preajma lor.
Oricum, vestea că Regele a ținut morțiș să-l vadă pe micuțul director al SRI a transpirat de la o sursă oficială de la Palatul prezidențial. Interesul regelui pentru Eduard Hellvig nu este o banală sifonare de informație. Sifonarea este o turnătorie, pe cînd faptul provenit de la o sursă oficială nu-i decît o informație (adevărată sau contrafăcută) care trebuie plasată pe marginea unui eveniment, cu ajutorul unui om dispus să și-o asume. Din cîte știm, Adriana Duțulescu a mai transmis asemenea știri cu cîntec care trebuiau să ajungă neapărat la publicul larg.
Cine i-a dat-o?
Presupun că jurnalista în cauză nu are nici o înregistrare și nici un martor cu privire la informația difuzată. Dacă o deține, o invit să o facă publică! Am așteptat cîteva zile să vedem dacă dorința Regelui de a-l vedea pe Eduard Hellvig și de a-i mulțumi nu va fi cumva confirmată de Administrația prezidențială. Mă gîndeam că vom avea parte chiar de un comunicat însoțit de înregistrarea video a acestei dorințe regale menită a face din micuțul director al SRI un personaj atît de important. Dar n-a venit nimic!
Și astfel ajung să-mi adîncesc bănuielile.
Nu cumva reacția Regelui Charles al III-lea este o scoatere din context sau o exagerare? Nu cumva Regele a întrebat cine are șanse să urmeze la președinție? Și președintele i-o fi răspuns,
– Directorul SRI este cel mai bine poziționat!
– Trebuie să-i mulțumesc pentru că a deplasat oameni la fiecare vizită a mea în România.
Sau și mai rău. Regele n-a întrebat de nimeni. Nici chiar de Carmen Iohannis. Dorința Regelui Chaarles al III-lea de a-i mulțumi lui Eduard Hellvig ar putea fi doar o făcătură de comunicare. Regele Charles al III-lea n-a zis nimic, dar echipa de la Cotroceni s-a străduit să-l scoată în față pe Eduard Hellvig pentru că președintele și-l dorește ca succesor în funcție. L-ar proteja în toate privințele, așa cum a făcut și el cu Traian Băsescu și nu ne-ar mai paște scandalul de la americani, stîrnit de dezvăluirile și procesele pregătite pentru Donald Trump.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro