Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Țara și instituțiile sunt conduse de politicieni analfabeți politic funcțional”

Tot felul de înțelepți și luminători de nație vorbesc insistent despre educație și despre fenomenul analfabetismului funcțional. Acesta există, fără îndoială. Dar, mult mai grav și mai periculos, este faptul că țara și instituțiile sunt conduse de politicieni analfabeți politic funcțional. Ba, chiar, într-un fenomen mai mult decît îngrijorător.

Care sunt cauzele? Nu cumva, în cazul elevilor și studenților, analfabetismul funcțional este rezultatul muncii celor care îl invocă? Adică al elitelor care concep, diriguiesc și înfăptuiesc procesul de instruire și de educație? Nu cumva multele școli de doi lei din țara noastră sunt opera profesorilor care vorbesc despre analfabetismul funcțional și despre incultura elevilor? Nu cumva politicienii care strigă după reformă sunt cei care au creat și întreținut rețeaua de universități caraghioase, inutile, cretine, producătoare numai de analfabeți funcțional?

Nu cumva analfabeții funcțional au fost titrați de politicieni pentru a împînzi instituțiile statului cu sfertodocți, cretini, șpăgari și corupți? Nu cumva menținerea dreptului de a preda în învățămînt (în licee, universități, cursuri de perfecționare) pentru parlamentari, miniștri, judecători, premieri, directori de deconcentrate, guvernatori și alte funcții mărețe are la origine păstrarea surselor de bani pentru proștii cu funcții și pentru impostori? Știți cîți miniștri, parlamentari și premeieri sau judecători au fost profesori la două-trei-patru universități, în același timp?

România educată în stil Iohannis
Calitatea modestă a educației și nivelul scăzut al cunoștințelor celor care trec prin școala noastră au la bază non-caliatea morală și profesională a celor care o conduc. Asta și explică de ce tot ei cer sume uriașe pentru învățămînt. România a devenit needucată pentru că i-au tocat fondurile. Și vor să o refacă educată prin suplimentarea grosolană a acestora. Asta a înțeles și Klaus Iohannis din PNRR-ul pentru educație. Suplinitorul de la Agnita vrea să păstorească o cheltuială de 4 miliarde de euro pe reparații și dotări în educație. Miere și meditații, nu glumă!

Ajungem la concluzia că analfabeții funcțional sunt produsul elitelor analfabete funcțional. Și al politicienilor analfabeți funcțional. Știu ce citesc dar nu înțeleg. Văd durerile și problemele din viața celor din jur dar nu știu ce să facă. Moral, nici măcar nu le pasă și nu se simt obligați să încerce sau să se sacrifice. Decid mereu ce este mai prost și mai păgubos pentru oameni și pentru instituții.

Dacă există atît de mulți elevi analfabeți funcțional trebuie să existe, în proporție îngrijorătoare, politicieni, conducători și profesori în aceeași situație. Chiar și miniștri ai Educației. Să nu mai vorbim de directori de școli și de direcții sau inspectori bățoși. De cîțiva ani, miniștrii Educației și ai Culturii sunt campioni ai inculturii și ai greșelilor de gramatică. Monica Anisie și Liviu Pop ar trebuie să poarte rușinoase cununi de ciulini și să dețină patalama de corigenți. Să nu mai vorbim de Grindă Ștefan, la Dezvoltare.

Ce este un analfabet funcțional? Am selectat două definiții. Una din Wikipedia, la îndemîna oricui, și alta aparținînd unui tînăr cercetător, Sorin Florea.

”Analfabetism funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial”. (Wikipedia)

Iată și definiția lui Sorin Florea:

”Persoanele numite analfabete funcțional sunt cele care au urmat școala și care fie au obținut o diplomă corespunzătoare unui nivel de educație, fie au părăsit școala înainte de a obține o diplomă, dar care, în ambele situații, nu dețin suficiente competențe de bază”.

Scriam mai sus că analfabetismul funcțional este produsul nefericit al muncii unor intelectuali (miniștri, directori, profesori, parlamentari, membi ai parlamentului și ai guvernului, inclusiv intelectuali cu pretenții, cu operă, cu multe cursuri, conferințe și prestații televizate). Analfabetismul funcțional este produsul muncii elitelor și al politicienilor, în primul rînd. În nici un caz nu al nivelului scăzut de inteligență al copiilor.

Preiau textul textul din Wikipedia și schimb elevii cu politicienii.
”Analfabetism politic funcțional este o noțiune care se referă la politicienii care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text de lege, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial. Politicianul analfabet funcțional citește, vede, vorbește dar nu știe ce să facă în folosul celorlalți. Vorbește despre toate acestea dar se concentrează pe interesele sale”.

Definiția poate intra în descrierea prostocrației, analizată atît de precis de Andrei Marga.

Iată și definiția cercetătorului Sorin Florea adaptată de noi la descrierea politicianului român analfabet funcțional:
”Politicianul analfabet funcțional este cel care a fost ales sau care a obținut o diplomă și a fost numit într-o funcție, dar care, în ambele situații, nu deține suficiente competențe de bază pentru a se implica în proiecte în folosul comunității”.

Se potrivește perfect! Politicianul analfabet funcțional a premers elevul și studentul analfabet funcțional.

Drama României vine de la politicieni analfabeți funcțional și de la intelectuali analfabeți funcțional. Știu să scrie, să citească o carte, știu să o rezume dar, cînd este vorba să facă legătura dintre conținutul acesteia și realitate, între idei și viața semenilor, nu produc decît catastrofe și accidente de logică, de dezvoltare sau de organizare.

Politicienii și intelectualii analfabeți funcțional susțin imbecili, ticăloși, nemernici și corupți și ciugulesc fericiți de pe urma dezastrelor.
Tare mă tem că nenorocirea țării noastre vine de la conducători și elite cu un pronunțat analfabetism politic funcțional, iar nu de la cei care se uită prea mult pe telefon și pe micul ecran.

Post scriptum: Exact la sfîrșitul redactării acestui editorial primesc de la un prieten un articol din Inpoltics despre foile matricole ale politicienilor, ținute la secret.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Cati dintre ei au diplome false? Apropos,a actionat procuratura cu cel din guvernul Orban cu diploma falsa,sau ei se ocupa de agricultura? Nu de alta ,dar agricultura este la moda,ne poate comfirma Ciolos.