Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Schimbăm Europa și țara cu niște de-ai noștri

Au început să circule primele liste de comasați la europarlamentare. Vom încerca să facem minuni cu aceiași figuranți. Ne vom zbate cu cîțiva versați într-ale umbrei în politica europeană ca să zicem că avem contribuții importante.

Vom încerca să schimbăm Europa cu Mihai Tudose și cu Vasile Blaga, cu Rareș Bogdan, cu Daniel Buda pe post de mitralieră verbală și cu un Gh. Cârciu (?) de la Departamentul Românilor de Pretutindeni pe post de mut-necunoscut. Lista se completează cu madam Grapini, ca o confirmare că fantomaticul PPUSL va fi din nou în Parlamentul European și în Parlamentul României, tot sub pălăria PSD, ca răsplată pentru propaganda deșănțată de la Antena 3 și Antena 1 și de pe celelalte canale ale familiei Voiculescu.

Microscopicul gîndac politic agățat de audiența Antenelor va primi cu siguranță și un minister sau două și va beneficia mai departe de contractele de publicitate cu guvernul și cu agențiile publice și de Ciolacu pe post invitat special în studio de cîte ori o face lată (să o dreagă!) și de cîte ori îi iese cîte ceva (să se laude). Pentru a cincea sau a șasea oară, Dan Voiculescu cu al său PPUSL cîștigă medalia de aur la Campionatul național al oportunismului politic.

Pentru această listă încălecată ca o funie de ceapă, unul de-al lor și unul de-al celorlalți, s-a desfășurat tot tărăboiul cu comasatele? Scandal fără rost și nimic mai mult, care n-a adus nimic nou. Parcă oul s-a mai întors o dată. A ajuns Falcă mai la coadă. O fi un semn că se apropie de expulzarea din casieria europeană de la Bruxelles.

Poate că această comasare să mai fi fost încropită pentru a oferi și o atelă și o cîrjă pentru PNL. Președintele Klaus Iohannis o fi insistat să nu-i lase de izbeliște după ce i-a nenorocit. Comasarea alegerilor europarlamentare cu localele și cu desemnații celor două partide pe o singură listă are drept scop un fel de dregerea busuiocului pentru PNL. Nu se va mai vedea atît de clar că liberalii arată a partid căzut în groapa de la budă.

În ceea ce privește alegerile locale, surori cu aceste europarlamentare, nu prea văd cum vor genera o schimbare în modul celor care ne reprezintă țara. Doar n-or exersa franceza și engleza prin comunele patriei. Mai ales, Blaga și Tudose! Anonimatul prezenței noastre europene rămîne pe mai departe, semn clar că liota politică este cîntărită și ierarhizată după contribuții financiare, după grade de rudenie și după pofta de sinecuri a cîte unui reformat.

Ce legătură au europarlamentarele cu dezertările din teritoriu, cu racolările și cu proverbialele răzgîndiri politice? Și toate, cu nevoile cetățenilor dintr-o urbe sau din alta? Nici una! Primarii se mișcă după bani, nu după idealuri și curente politice. Consilierii aleargă după majorități care pot să le aducă alte afaceri. Dacă președintele mai vrea o dregătorie externă, de ce n-ar vrea și ei un mandat în plus pe unde se mai poate roade ceva? Nu-i asta și legea firii pe la noi? Mai este rost de un pod și de un drum de la care să ciugulească pentru dus acasă!

Diana Șoșoacă, Florin Călinescu și Gabriela Firea cîntă la deschidere!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro